matalim
Legendary Member

- Messages
- 15,804
- Joined
- Jan 7, 2007
- Messages
- 15,804
- Reaction score
- 60
- Points
- 120
kalo user asal tu ade gune service blackberry protect, just yg gune DATA PLAN jer, owner asal tu leh lock, locate and wipe blackberry tu from anywhere. wipe tu bermaksud die leh buang dan kosongkan data2 die dalam memory card tu je. lock tu kalo kite gune simkad dan bb plan dier.
kalo kite gune simkad baru, subscribe plan baru, dier just leh tau yg bb tu dah aktive semula disebabkan oleh pin tu tadi. tapi dier takleh nak control or take over bb tu pulak. kalau bb da kena format and install o.s baru takde apps yg leh menyokong untuk service blackberry protect tu pulak. tapi no pin tetap sama xleh ditukar walaupun format. so kalo gune prepaid tak perlu risau la. sebab prepaid BIS plan user ni byk kekurangan dr segi security dan kelebihan gune BB nie.
di sesetengah negara diharamkan penggunaan bb disebabkan oleh server bb tu sendiri berada dinegara ke3, data di sync ke server berkenaan, push email akan melalui server bb dulu barulah sampai ke bb kite, jadi negara2 yg menggaramkan bb sebab merasakan e-mail dan data mereka/pengguna tak secure.
nie sepengatahuan aku la, kalau ade kekurangan leh tanye lg kat pakcik gugel![]()
cam ne cara nak buat ayat merah tu?
login BB Protect pastu edit ke?