BTC USD 62,132.0 Gold USD 1,768.04
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jejak berdarah komunisme

autorm

Active+ Member
Joined
Oct 24, 2009
Messages
2,939
Reaction score
9
Points
35
Mungkin ramai di antara kita yang masih samar-samar tentang komunisme. Apabila aku terjumpe video propaganda dari malaysiakini soal komunisme di Malaya, aku terpikir,apakah yang ditunjukkan adalah wajah sebenar ajaran komunisme ni?Padahal yang di tunjuk tu hanya sedikit sahaja daripada kerangka besar fahaman ini. Aku bersyukur kerana Malaysia adalah satu-satunya negara di dunia yang berjaya menghapuskan komunis secara penuh.Ini adalah video keluaran Malaysiakini.

http://www.youtube.com/watch?v=XYkgL-EYFOA

Mari kita lihat hakikat sebenarnya fahaman komunis yang disembunyi. Ternyata jauh berbeza dari apa yang ditunjukkan.

http://www.youtube.com/watch?v=713gVoPAYig

http://www.youtube.com/watch?v=lIdoE6wRal4

http://www.youtube.com/watch?v=OG5MSSlznCY

http://www.youtube.com/watch?v=N9uw24C6L_A

http://www.youtube.com/watch?v=nNQDJWTBgTE

Semoga kita boleh ambil iktibar dari video ini.. Walaupun komunisme melaungkan slogan kuasa rakyat, secara realitinya di bawah sistem komunisme penindasan dan penyeksaan terhadap rakyat cukup tidak boleh diterima.Berjuta nyawa manusia yang tidak berdosa diragut dengan begitu kejam.Nilaikanlah sendiri
 
Last edited:
Sponsored Post

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
anti-komunisme adalah propaganda UMNO... untuk 2 motif.

1. dulu - sebagai anjing penjajah memuaskan hati Tuan British mereka, walaupun sudah merdeka.
2. sekarang - sebagai momokan untuk menghalalkan kapitalisme totok.

Sosialisme dan komunalisme dimomokkan kononnya sama dengan komunisme. Wajah-wajah seram diberikan kepada apa-apa yang melibatkan perbelanjaan di pihak kerajaan untuk keperluan rakyat sekiranya ia tidak memberikan untung kepada kroni.

Apa yang mereka tidak sedar, Sistem ekonomi dan pemerintahan Islam juga mempunyai peruntukan-peruntukan kebajikan rakyat yang dipertanggungjawabkan kepada kerajaan.




Penindasan terhadap rakyat berlaku di banyak negara, bukan cuma negara komunis.

Pendakwaan terhadap syarikat dan individu yang menkedepankan penyelesaian ekonomik yang boleh membahayakan prospek keuntungan kapitalis juga satu bentuk penindasan.

Negara kapitalis banyak juga yang mendakwa mereka itu kerajaan rakyat, demokratik kononnya, tapi realitinya kuasa pelobi mengatasi kuasa rakyat.

Mandat dari pilihanraya hanya sebagai wayang.







Bagaimana dengan ISA?
Bagaimana dengan Altantuya?

Adakah kita jauh berbeza?

Bagaimana dengan pembunuhan hampir sejuta nyawa di Bali sewaktu tahun 60an yang ditaja oleh CIA di Indonesia?

Bagaimana dengan penyembelihan ratusan ribu penduduk asli Red Indian di Amerika tahun 50an-70an?

Bagaimana dengan kekejaman Jeneral Noriega? Bukankah kapitalis dibelakang mereka?

Bagaimana dengan kes Saddam Hussein vs. Kurdish? Bukankah kapitalis barat yang mendokong beliau?
 

mr_man

Active Member
Joined
Feb 21, 2010
Messages
1,971
Reaction score
11
Points
25
kembali kepada pemerintahan islam cara yang termaktub dlm alquran dan cara nabi... itu sahaja yg tepat, lain2 takkan ada kejayaan, termasuklah komunis nie
 

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
TT mengutip video tentang Rejimen ke-10...

TT cuba untuk menidakkan perjuangan Rejimen ke-10 dengan mengutip pula video tentang pemerintahan komunis di negara lain.




TT mungkin sengaja, mungkin juga memang tak tahu membezakan antara Rejimen ke-10 dan rejimen-rejimen lain dalam PKM.

Rejimen ke-10 adalah kesemuanya Melayu... kalau tak semua pun, hampir semuanya Melayu.

Majoriti ahli Rejimen ke-10 adalah ahli politik non-komunis haluan kiri yang dihambat British sewaktu round-up menjelang pilihanraya 1949.

Siapakah mereka? Dari parti mana?

Dari semua parti kecuali PAS, UMNO, MCA, DAP/PAP dan MIC.

Apa segala parti yang ada semuanya kena hambat.


Hebat sangatkah pengaruh mereka? Mereka beberapa kali berjaya merosakkan ekonomi British di Malaya dengan kempen mogok industri. Aktiviti ekonomi seluruh Malaya jadi lumpuh.

Maka British takut mereka ini akan jadi pewaris pemerintahan di Malaya, kerana mereka ini hostile terhadap British.

Memandangkan waktu itu rakyat sinis terhadap UMNO kerana dipenuhi golongan bangsawan, dan bangsawan pula sudah di-"conditioning" oleh British dengan jayanya (melalui pendidikan Inggeris) dan networking, maka UMNO dan juak-juaknya yang dipilih untuk dimenangkan dalam pilihanraya.








Alangkan Rejimen ke-10 pun berbeza dari rejimen-rejimen core PKM, apatah pula nak dibandingkan dengan Stalinist (Russia) dan Maoist (China).



Kenapa tidak ambil contoh kapitalis yang gagal? Di New York misalnya, tidak semua rakyatnya hidup bahagia... manusia gelandangan (homeless) bukan sedikit. Yang masih ada rumah pun terhimpit dengan pelbagai masalah.

Ambil saja contoh seperti India, negara-negara di Bahamas, Afrika... mereka bukan komunis... tetap saja gagal.

Jangan ambil contoh negara Eropah dan Amerika Utara... mereka itu bekas penjajah. Mereka menikmati headstart dari menjarah hasil bumi orang lain beratus-ratus tahun.


Perancis juga pernah diperintah oleh parti Sosialis tak sampai 15 tahun lepas. Jerman & UK juga penuh dengan parti sosialis seperti Green Party dan Labour Party.

Negara-negara Scandinavia juga mempunyai politik kiri yang kuat.




Palestin juga mempunyai parti-parti komunis, antara paling ramai ahli dalam PLO. Leila Khaled salah seorang darinya.












TT anti sangat dengan komunisme, berapa juta projek masuk?
 

shah_kajang

Fun Poster
Joined
Jan 21, 2010
Messages
733
Reaction score
32
Points
20
kembali kepada pemerintahan islam cara yang termaktub dlm alquran dan cara nabi... itu sahaja yg tepat, lain2 takkan ada kejayaan, termasuklah komunis nie
yang ni betul...hanya dengan pemerintahan islam je yang sesuai digunapakai..tak boleh dicampur aduk mengikut selera manusia.bila dicampur aduk jadilah dunia zaman sekarang..Tak kira lah sistem komunis ke kapitalis ke demokrasi ke semuanya ada kelemahan...

Jangan terlalu membuta tuli je menyokong dan campur adukkan politik dengan sejarah..Bagi aku komunis lagi teruk..
sistem pemerintahan komunis ini tidak percaya kepada tuhan tetapi mereka percaya adanya Syurga dan Neraka. Pendek kata, pemerintahan mereka tidak berpandukan pada agama dan mereka menolak semua ajaran agama yang ada. Komunis ini menjadikan pemimpin tertinggi mereka sebagai icon ataupun dan percaya kepada ideologi komunis. Pengikut ideologi komunis berpegang kepada tiga konsep iaitu penyembahan Tuhan, memfitnah semua Tuhan dan lalu memfokuskan diri sebagai Tuhan. Beberapa contoh kekejaman yang telah di alami dalam sesebuah negara yang di ambil alih oleh komunis, Kemboja, Laos, Vietnam, Korea Utara dan Afrika. Korang tengoklah sendiri sejauh mana perginya negara yang diperintah oleh Komunis.
komunis harus ditentang habis-habisan..

aku memang anti komunisme..Biar orang lain nak cakap ape..
aku tidak menidakkan peranan pejuang-pejuang yang berhaluan kiri kerana mereka juga membantu untuk mencapai kemerdekaan..
 

adoila

Active Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,245
Reaction score
42
Points
30
Thus, Communism is a distinct socio-political philosophy that is willing to use violent means to attain its goal of a classless society. If capitalism is defined as a social system based on individual rights (and individual wealth), then communism is its direct opposite. Communism believes in equality through force. In its system, individual rights are ground to powder and used to build its idol of absolute government control. It is indeed like the tusk of the elephant. It is sharp. It is dangerous. And it has gored millions of men in its rage through history.

Communism embraces atheism and dismisses religion as “the opiate of the masses,” a system designed by the rich and powerful to keep the poor in their place.


sumber

yang saya boldkan tu adalah sebab kenapa kita semua kena tolak communist...

rejimen ke-10 bukan communist dalam perkataan sebenar, tapi tak bermakna mereka betul...

sebab apa? selepas negara merdeka, kenapa masih bersekongkol dengan chin peng?

tak payah nak salahkan UMNO ker apa ker...patutnya lepas merdeka, keluar dari hutan dan buat parti dan bertandinglah dalam pilihanraya...

takder alasan lagi dah selepas negara dah merdeka...satu2 nya sebab ialah, mereka nak kuasa ada pada mereka...kalau tak dapat cara baik, cara jahat pun boleh...:(scam
 

AkuHenjutJer

Super Active Member
Joined
Mar 4, 2010
Messages
6,895
Reaction score
83
Points
70
komunisme secara fizikalnya dh pupus tp idealogi komunis msh tetap ada smpi skrg ni
 
Last edited:

moxmeng

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2010
Messages
2,976
Reaction score
8
Points
25
kembali kepada pemerintahan islam cara yang termaktub dlm alquran dan cara nabi... itu sahaja yg tepat, lain2 takkan ada kejayaan, termasuklah komunis nie

yang ni pling ak sokong....
xkisahla sbelh [email protected]
diorg ni kapir yg sntiase memusuhi umat islam
back 2 islam la
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register