BTC USD 85,282.3 Gold USD 4,136.88
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Jamin Pendapatan -->Pencen Anda!!

MintaBantuan.jpg


Siapa yg pernah membantu mangsa?
 
Pelakon antara mangsa rentung nahas kereta
Oleh Wan Faizal Ismayatim
[email protected]

WAN Nor Hayati bersama Dayang Fatiha Amanda melihat gambar Noor Diana di Pengkalan Chepa, semalam.

KOTA BHARU: Wanita yang ditemui rentung bersama dua rakannya dalam kemalangan ngeri di atas jambatan dekat Bunut Payung di sini, awal pagi kelmarin, adalah pelakon filem Black Maria.

Wan Noor Diana Mohd Kamarulzaman, 22, atau lebih dikenali sebagai Dayana Kamal, juga membintangi beberapa drama, seperti Sumayyah, Rumah Itu Dunia Aku serta Selamat Tinggal Noni.

"Apa yang lebih menyentuh hati saya, beberapa hari sebelum kejadian itu, dia memberitahu niatnya untuk mendalami al-Quran dengan mencari guru agama bagi membantu mengajarnya," katanya ketika ditemui di rumahnya di Pengkalan Chepa di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.15 pagi kelmarin, Proton Persona yang dinaiki Wan Noor Diana dan tiga sahabatnya terbabas sebelum terbakar dan meletup.

Dua lagi yang rentung dikenali Tengku Shamsu Tuan Ibrahim, 25, dan warga Amerika Syarikat, Christopher Gonzalez, 25, manakala pemandu kenderaan itu, Tengku Ahmad Nazim Tengku Ibrahim, 30, terselamat.

Jenazah Wan Noor Diana selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Mata Pasir dekat Chempaka, kira-kira jam 11 malam kelmarin.

Wan Nor Hayati berkata, Allahyarham pernah mendirikan rumah tangga dengan vokalis kumpulan Indie, The Times, Natazar Mohamad, 33, dan dikurniakan seorang anak perempuan, Dayang Fatiha Amanda, yang kini berusia empat tahun.

Allahyarham juga pernah menyertai pertandingan akhir Pencarian Gadis Metro anjuran akhbar Harian Metro pada 2004.

Wan Nor Hayati berkata, Allahyarham � anak sulung dari empat beradik � baru-baru ini turut menyertai pertandingan Pakaian Muslimah Kelantan.

"Noor Diana sepatutnya menggayakan pakaian serba biru, tetapi pada saat akhir mengubah fikiran dan mengenakan pakaian serba putih. Saya tidak mengesyaki apa-apa yang pelik tetapi itu mungkin petanda dia akan meninggalkan kami buat selama-lamanya," katanya.

mainpix
 
Takaful sekarang ni dah jadi keperluan dah,bukan kehendak lagi
dok tunggu apa lagi amik lah sekerang-kurang nya satu untuk diri anda dan keluarga anda
kos perubatan sekarang pun bukannya murah lagi "ini adalah kenyataan yang memang kita tak boleh elak"
 
Takaful sekarang ni dah jadi keperluan dah,bukan kehendak lagi
dok tunggu apa lagi amik lah sekerang-kurang nya satu untuk diri anda dan keluarga anda
kos perubatan sekarang pun bukannya murah lagi "ini adalah kenyataan yang memang kita tak boleh elak"

Terima kasih tuan, all d best..:)cgrock
 
Berita Harian Online
Liam syor wujud skim pencen persendirian



PERSATUAN Insurans Hayat Malaysia (Liam) berharap kerajaan akan menyediakan lebih banyak insentif bagi mempromosikan perancangan kewangan di kalangan rakyat Malaysia.

Liam dalam kenyataan semalam mencadangkan penubuhan skim pencen persendirian dan pelepasan cukai secara berasingan bagi premium insurans hayat.

“Dengan kemajuan dalam jangkaan hayat, kerajaan harus menimbang menubuh skim pencen persendirian bagi membolehkan golongan bekerja merancang persaraan mereka.

“Selepas persaraan, pekerja perlu memastikan bahawa terdapat simpanan mencukupi bagi tempoh 20 hingga 30 tahun akan datang, dan bergantung kepada simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semata-mata tidak mencukupi,” kata persatuan itu.

Liam berkata ada sekumpulan besar orang yang bekerja sendiri (kira-kira 25 peratus daripada penduduk bekerja) yang tidak memiliki simpanan persaraan.

“Justeru, perlu untuk memenuhi jurang pendapatan dan ini boleh diselesaikan menerusi penubuhan skim pencen persendirian,” kata Liam bersempena dengan Bajet 2010 yang akan dibentangkan Jumaat ini.

Katanya, berkata bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia mengambil insurans hayat, Liam berharap kerajaan dapat menyediakan pelepasan cukai secara berasingan sebanyak RM6,000 bagi premium insurans hayat.

“Ketika ini, peratusan individu yang memiliki perlindungan insurans, pendidikan dan simpanan persaraan, perlindungan rawatan dan kesihatan dan sebagainya masih rendah pada 41 peratus daripada jumlah penduduk,” kata persatuan itu.

Buat masa ini, kata Liam , pelepasan cukai perseorangan sebanyak RM6,000 digabungkan bersama caruman KWSP, yang bermakna individu berpendapatan gaji bulanan RM4,500 sebulan dan ke atas tidak layak menuntut pelepasan cukai bagi polisi insurans hayat.

Antara fakta yg perlu difikirkan. Melayu mungkin x smpai 15% jew..
 
ooo..maa takaful...semoga kt sedar tentang kepentingan insurans
 
Sebenarnya apa yg cuba saya tekankan di sini ialah berkenaan satu program caruman dgn MAA Bhd yg mana ia memberikan satu jaminan pendapatan bulanan sehingga 20 tahun seandainya berlakunya hilang upaya kerana kemalangan dari serendah pendapatan RM650 sebulan hingga RM1,500 apabila berlakunya sebarang kemalangan yg boleh membuatkan kita lumpuh/hilang upaya bekerja. Apabila tidak ada majikan yg akan membayar maka MAA boleh menggantikan pendapatn anda. Begitu jua jika berlakunya kematian kerana kemalangan maka waris terdekat akan menerima program penggantian pendapatan tersebut selama 20 tahun juga. Memang berbaloi..hanya dgn mencarum dari serendah RM1.80 sehari anda akan memperolehi pendapatan tersebut. Ianya TERJAMIN!

Allo. Salam 2u. Boleh tau apa nama produk MAA ni? Kasi penerangan yang jelas la yang lain pun ramai sure mau tau jugak.
 
Back
Top
Log in Register