Hukum jihad

CG Sponsors




edreena_my

Fun Poster
Joined
Mar 24, 2007
Messages
622
Reaction score
50
Points
20
Salam,

Apakah hukum perang jihad di Afghanistan, Iraq, Chechnya, Kashmir, dsb? Wajibkah kita pegi sana dan perang membantu mujahideen? Tolong explain...
 
Sponsored Post

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,140
Reaction score
76
Points
1,020
kalau tak berkemampuan ... tak wajib kalau tak silap
 

BlueDream

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,909
Reaction score
59
Points
120
klu menurut dr zakir naik jihad dalam islam bukan holy war... tetapi struggle

contohnya berjihad menahan lapar dan nafsu dibulan puasa.
tidak ada perkataan yg merujuk holy war dalam alquran

cuma dalam kes zaman nabi... orang islam berjihad dalam perang sebab mempertahankan agama... tapi maksud jihad bukan perang
 

BlueDream

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,909
Reaction score
59
Points
120
ooopppss silap jawab pla
ingatkan tadi persoalan maksud jihad
 

GammaRay

Fun Poster
Joined
Apr 2, 2007
Messages
698
Reaction score
86
Points
20
hukumnya wajib...
Surah At-Taubah Ayat 38-39
Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah, kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak. (38) Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah membela agamaNya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Dia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
 

zaberi

Active Member
Joined
Jan 15, 2008
Messages
2,087
Reaction score
35
Points
30
selepas 1924 kita telah kehilangan khalifah.
tiada tempat untuk kita baiat.
hanya khalifah llayak perintah/arahkan perang.
 

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
16,542
Reaction score
475
Points
131
Emmm.... Banyak yang disalah ertikan sebab tu bomb sana sini bunuh orang yang tak bersalah.

Membuatkan saya berasa benci dengan orang2 suka bomb sana sini ni. Apa punya Islam macam tu" maksud saya orang yang membunuh orang2 yang tak bersalah tu, contoh kat Bali"
 

mydesk

Active+ Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
4,997
Reaction score
15
Points
25
Jihad dgn Al-Quran aje senang. Tak sakit badan...

[25.52]:D
Maka janganlah kamu mengikuti orang-orang kafir, dan berjihadlah terhadap mereka dengan Al Qur'an dengan jihad yang besar.
 

nazim5123

Active+ Member
Joined
Apr 9, 2007
Messages
4,698
Reaction score
41
Points
30
apabila islam dikatakan kemunduran apabila jihad dikatakan keganasan apabila mujahidin digelar pengganas apabila peperangan mempertahankan diri dikatakan pembunuhan itulah tandanya betapa berjayanya pihak barat dalam mempropagandakan dunia islam sehingga islam ditakuti sedang kita pun terpedaya dengan propaganda mereka itu

sedih nya kami
 
Sponsored Post
Top
Log in Register