BTC USD 39,978.6 Gold USD 1,863.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

How to convert file TIF to JPEG?

afifdaud

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 28, 2010
Messages
32,489
Reaction score
235
Points
123
salam..aku nih baru duk blajar photoshop :D
aku ade la nak try edit gambar2 lama aku (gambar zaman x wujud lagi kamera digital)..

aku pun scan la guna scanner Canon LiDE 25 (model 2007 rasanya)
so result yg kuar tu dalam bentuk TIF..masa nak 'SAVE AS' to, ada 2 pilihan je:
1: TIF format
2: MDI format

so aku pun dengan confident save TIF format..bila aku bukak photoshop CS3,
aku pun try la open file TIF tu..tapi photoshop aku xleh bukak..dia
cakap unsupported file..

so camne aku nak tukar file TIF tu kepada JPEG?sebab aku nak edit gambo tu xleh la :((
 
Sponsored Post

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
convert jadi PDF lepas tu tukar balik jadi JPG ke PNG ke...
 

afifdaud

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 28, 2010
Messages
32,489
Reaction score
235
Points
123
ok2 TQ bro..aku dah boleh buat..step2 aku buat camni je (kalau ade step lagi canggih bolehla share)..

1. scan gambar
2. save as TIF format
3. masuk program Microsoft Office Document Imaging
4. open file TIF tadi
5. klik print (untuk tukar jadi PDF file)

boleh guna software cutepdf atau DoPDF

6. file TIF tu dah convert jadi file PDF
7. buka file PDF tu
8. bila dah buka,just klik je kt mana2 bahagian gambar tu
9. file PDF (gambar tu) akan jadi biru (bukan gambar blue ok) :D
10. masa jadi biru tu, right click pastu copy image
11. bukak program PAINT plak
12. paste gambar kt PAINT
13. save as JPEG..

settle...
 

stylus

Fun Poster
Joined
Nov 12, 2010
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
Rasanya dapat...

1 . setelah scan, save .tiff

2. right click-rename .jpeg

3. open with photoshop...


dapat x?
 

stylus

Fun Poster
Joined
Nov 12, 2010
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
Rasanya dapat...

1 . setelah scan, save .tiff

2. right click-rename .jpeg

3. open with photoshop...


dapat x?


one more, open with illustrator..
- save as dlm pdf

- terus oopen dalam photoshop [4 ur info, aper jer file dalam pdf akan dapat dibaca utk kesmua software, mostly such as corelrdaw,paintshop etc]

- hope membantu dgn cara yg lebih ringkas
 

afifdaud

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 28, 2010
Messages
32,489
Reaction score
235
Points
123
one more, open with illustrator..
- save as dlm pdf

- terus oopen dalam photoshop [4 ur info, aper jer file dalam pdf akan dapat dibaca utk kesmua software, mostly such as corelrdaw,paintshop etc]

- hope membantu dgn cara yg lebih ringkas

hm...illustrator boleh buka TIF file ek?
baru ku tahu...:">
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register