BTC USD 20,777.5 Gold USD 1,824.17
Time now: Jun 1, 12:00 AM

"Escrow" platform rasmi pertama Malaysia

gadgetmall

Super Active Member
Messages
7,064
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
Hi,
dah lame tak lalu kat carigold ni.

Firstly, team startup aku ade develop "Escrow" platform ni.
escrow ini dalam bahasa ringkas, "orang tengah" untuk transaksi.

Fungsi? Utk mengelakkan dari kene scam masa buat jual beli transaksi online. (mcm beli brg kat mudah.my dll)

website : http://www.prepay2u.com
*platform 90% development dah siap.

platform ni boleh dikatakan proven dan efektif kerana di indonesia dan amerika dah lame pkai dan mcm2 jenis ada.. cumanya kita kat malaysia je takda lagi dan isu online scam pon tak pernah habis.

untuk makluman, aku tengah usaha utk dapatkan modal dari cradlefund under MoF. Alhamdulillah, peringkat awal dah lepas.. dan 5 mac ni aku akan ada pitching session/ presentation dengan investor utk modal rm300k yang aku request. So, hopefully ada rezeki la kat situ dari segi modal.

aku just nak buat sedikit survey utk feedback disebbkan feedback dari org awam yg aku buat sblom ni at least 90% positif... just nak dptkan feedback dari carigold user pulak since kat sini pon ade kes scam juga.

kredibiliti prepay platform.
-aku dah personally communicate with bank officer & bank negara.
all ok.no problem..

company dah registered under Asia Prepay Sdn Bhd.

So, dari segi regulation sume ok.

Silakan vote dalam poll ye.:)cgrock
 
Sponsored Post

kuLord

Fun Poster
Messages
204
Joined
Jun 7, 2011
Messages
204
Reaction score
4
Points
25
Platform yg bagus..nice job tt..nk tnya siapa yg release payment lepas buyer dah dapat barang..buyer atau platform..ad kes buyer claim barang rosak masa delivery dan xnak release payment..barang tu elok je sebenarnya..
 

gadgetmall

Super Active Member
Messages
7,064
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
Platform yg bagus..nice job tt..nk tnya siapa yg release payment lepas buyer dah dapat barang..buyer atau platform..ad kes buyer claim barang rosak masa delivery dan xnak release payment..barang tu elok je sebenarnya..

Asalnya buyer yang perlu confirmkan dah receive brg.

Tapi kalau buyer dah dpt & tak release payment.

Seller bole buat report dispute dan platform akan manually release the payment to seller.
 

gadgetmall

Super Active Member
Messages
7,064
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
tiap-tiap hari boleh dikatakan online scam berlaku di malaysia (mudah.my, ig, fb, online game +++).
tapi CG xboleh fight mudah pnye scammer lagi la.
kat sane lagi besepah.
wakakkaka.

jadi, baru-baru ni ade satu "startup" atau syarikat technology kecil yang membangunkan "online web platform" untuk melindungi pengguna dari kene tipu/online scam.

namenye Prepay (www.prepay.my).

fungsi?
mcm orang tengah je, kirenye duit korang tu, Prepay akan pegang dulu dan bagitau Seller yang korang dah deposit duit tu.
jadi seller perlu bagi barang dulu kat korang.
once dah dpt, korang kene confirmkan kat dalam website tu.
then Prepay akan transfer duit tersebut kedalam akaun Seller.

Prepay ni syarikat berdaftar di bawah asia prepay sdn bhd.

cumanya, diorg x buat integration utk website2.
jadi org yang ade website sendiri utk jual2 brg ni xdapat nak guna lagi.

senang kata kalau jual beli individu kepada individu(mcm kat ig, fb, mudah) bole la pkai.
 

gadgetmall

Super Active Member
Messages
7,064
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
21 Okt 2019 : Prepay memegang pembayaran dari pembeli sehingga dia menerima item tersebut, dan pembayaran akan dikeluarkan hanya apabila kedua belah pihak telah sepakat atas transaksi tersebut

The_Prepay_team.png

Nik Mohd Azri Azaha (kiri) dengan pengasas bersama Prepay

Penipuan dan penipuan dalam talian adalah norma di Malaysia. Kira-kira 12,481 kes dilaporkan pada 2016 berkaitan dengan membeli-belah dalam talian, seperti anggaran. Mereka mengakibatkan kerugian sebanyak RM266 (AS $ 64) juta pada tahun 2017, dan jumlah ini meningkat kepada RM398 (US $ 95) juta pada tahun 2018.

"Penyelesaian yang sedia ada untuk mengelakkan penipuan dalam talian yang dianggap tidak berkesan dan tidak cekap," kata Nik Mohd Azri Azaha kepada e27. "Kami berharap dapat melakukan pembaharuan dengan Prepay perkhidmatan escrow dalam talian kami."

Prepay dibangunkan awal tahun ini oleh Azaha dan kawannya Muhammad Hariz Mohd Khalil, Jeck Lim, dan Mohd Norhafizan Mohd Sohimi - bertindak sebagai perantara bagi pembeli dan penjual dan mengawal transaksi. Untuk memulakan perjanjian di Prepay, kedua-dua pihak perlu mendaftar dan menghubungkan akaun mereka dengan perbankan dalam talian.

"Prabayar memegang bayaran dari pembeli sehingga dia menerima item tersebut. Kami akan melepaskan pembayaran kepada penjual hanya apabila kedua-dua pihak bersetuju untuk berurusan, "jelasnya. "Secara dasarnya, kami menyediakan lapisan keselamatan tambahan untuk transaksi dalam talian. Kami berhasrat untuk menghapuskan penipuan dalam talian dari seluruh pasaran C2C di Malaysia. "


Pengalaman peribadi Azaha mengilhami idea Prepay. Dia membeli komputer riba terpantas dari orang tidak dikenali yang ditemuinya dalam talian.

"Sama seperti yang lain, saya secara membuta tuli mempercayai penjual. Saya bersetuju membayarnya RM3,900, termasuk yuran penghantaran. Saya masuk ke akaun saya dan membuat pembayaran dengan segera. Walau bagaimanapun, saya tidak pernah menerima barang daripadanya. Saya juga tidak mendengarnya sejak itu. Ia adalah panggilan bangun untuk saya dan membawa kita untuk membangunkan Prepay. "

Platform ini telah mendapat kebenaran daripada bank BNM untuk menyediakan perkhidmatan di Malaysia.

Perkhidmatan ini tidak terhad kepada pembeli; pemain dalam talian (online gamer) yang menjual dan membeli barangan atau akaun dalam permainan juga boleh menggunakan perkhidmatan Prabayar. "Sesiapa pun boleh menggunakan perkhidmatan ini selagi urus niaga itu terus di antara penjual dan pembeli. Kami berharap dapat membuat transaksi dalam talian lebih selamat untuk semua rakyat Malaysia, dengan fokus pada C2C, "jelasnya.


Model perniagaan Prepay adalah mudah; ia mengenakan yuran perkhidmatan setiap transaksi berdasarkan saiz amaun. (Setakat ini terdapat had atas jumlah yang boleh diurus, iaitu RM30,000). Komisen itu berubah dari satu peratus kepada 0.8 peratus berdasarkan saiz transaksi.

Menurut Azaha, peluang untuk Prepay tidak terhad. Populariti pasaran Facebook dan Instagram yang semakin meningkat dan pasaran C2C seperti Mudah, selain peningkatan e-sukan di Malaysia, menawarkan potensi pertumbuhan yang besar.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cabaran. "Konsep perkhidmatan escrow dalam talian agak baru untuk rakyat Malaysia. Kita perlu bekerja keras untuk mendidik pelanggan dan menyampaikan manfaatnya. "

Seperti mana-mana syarikat fintech di luar sana di pasaran, Prepay juga bertarung dengan isu amanah. "Cabaran terbesar ialah membina kesedaran jenama. Kebanyakan orang sangat melindungi wang mereka, terutamanya apabila platform baru diperkenalkan ke pasaran. "

Pada masa ini, Prepay sedang dipercepatkan di program NEXEA.

"Kami sedang mencari untuk meningkatkan dana yang akan digunakan untuk mencipta lebih banyak nilai kepada pengguna. Pada masa yang sama, kita akan belajar dari kesilapan yang kita lakukan ketika membina permulaan yang terdahulu, "katanya.

sumber: https://e27.co/entrepreneur-has-bui...heck-online-shopping-fraud-malaysia-20191021/
website: https://www.prepay.my
 

gadgetmall

Super Active Member
Messages
7,064
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,415
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,415
Reaction score
4,411
Points
296
Awards
1
servis diorg fungsi mcm shopee je.
kalau kene scam, boleh refund balik duit.

cumenye boleh gune time beli kat fb ke, ig ke, mudah ke.
"middle-person" la kiranya?

tapi kena kemaskini sedikit laman kamu tu kepada SSL, jika guna fungsi perkhidmatan "chatting / whatsapp" secara percuma boleh mengundang keraguan dengan domain yang masih lagi dara, lebih2 lagi pendaftaran yang di tag sendiri sebagai "SCAM" oleh penyedia emel (eg. Google)

:)
 

Sniper

Super Moderator
gem
Messages
6,216
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
6,216
Reaction score
901
Points
116
klu nk promot website sndr xyahla bkk thread bebyk2 kt mcm2 subforum

ckp dgn satu thread kt dlm sek website ads nih

bcer la rule tu k
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register