BTC USD 80,511.9 Gold USD 4,152.21
Time now: Jun 1, 12:00 AM

E! Jakim Prihatinlah Sikit!

TT kalau haram dah lama dah berita ni tersebar.
kenapa baru sekarang.
Berita ni perlu kepastian dan penelitian.
 
E yg ade kandungan b.abi:

kod.jpg
 
E yg ade kandungan b.abi:

kod.jpg

pertama skali, aku nak tegaskan disini yg aku bukannya nak bela jakim atau memihak kepada sesapa... aku tak keje ngan jakim, dan aku takde satu sen share pun ngan jakim..

apa yg aku nak sampaikan kat sini adalah sekadar berkongsi pengetahuan..

nampaknya ramai sangat orang yang salah faham tentang kod 'E' dalam makanan nih.. ada yg sampai fobia terus bila tengok ada coding E dlm ingredient makanan..

so, aku nak jelaskan sikit tentang coding 'E' yg orang dok takut sangat nih..

sebenarnya coding 'E' yg diikuti nombor dibelakangnya ni adalah sejenis international coding untuk food additives (penambah makanan)

tujuan food additives ni biasanya untuk:
1. sebagai pewarna
2. menambah perisa
3. sebagai pengawet

coding ini diterima pakai di peringkat antarabangsa termasuklah negara kita.. ia bertujuan untuk mengawal penggunaan food additives yg boleh membahayakan kesihatan pengguna.. ia tiada kaitan dengan status halal sesuatu makanan

mengikut undang2 akta makanan di negara kita dan requirement dari WTO, semua pengeluar makanan wajib mengistiharkan food additives yg digunakan dan ditulis pada label..

secara amnya, coding2 ini dibahagikan kepada kumpulan berikut:
* 2.1 E100–E199 (colours)
* 2.2 E200–E299 (preservatives)
* 2.3 E300–E399 (antioxidants, acidity regulators)
* 2.4 E400–E499 (thickeners, stabilizers, emulsifiers)
* 2.5 E500–E599 (acidity regulators, anti-caking agents)
* 2.6 E600–E699 (flavour enhancers)
* 2.7 E700–E799 (antibiotics)
* 2.8 E900–E999 (miscellaneous)
* 2.9 E1000–E1599 (additional chemicals)

kalo nak tengok list detail, bleh tengok kat sini:

http://en.wikipedia.org/wiki/E_number

dalam banyak2 coding ni, tidak ada coding khas yg membezakan bahan yg dibuat dari bahan haram seperti ****..

sebagai contoh, kalo anda lihat coding E441.. ia adalah coding untuk gelatin... tapi coding ini tidak membezakan sama ada gelatin ini dibuat dari khinzir atau lembu... ia hanya memberitahu kita yg ia adalah sejenis gelatin (boleh jadi dari lembu atau khinzir)... dan kalo digunakan gelatin lembu sekalipun, tidak dinyatakan yg lembu ni disembelih atau pakai cuck je... so, camana kita nak kata halal atau haram jika hanya berpandukan coding E?

aku bagi senario:

1. Encik Ali, seorang pembuat gula2 telah meletakkan gelatin yg dibuat dari lembu yg disembelih dalam gula2nya. Jadi, dia mesti menyatakan food additive yg digunakan pada label gula2 itu dan ia ditulis E441.

2. Encik Chong juga mengeluarkan gula2 dan juga menambahkan gelatin yg dibuat dari lembu yg tidak disembelih. Jadi, pada label gula2nya juga akan tertera coding E441.

3. Encik Muthu pulak menambahkan gelatin yg dibuat dari khinzir. Pada labelnya juga akan tertera coding E441.

So, anda sebagai pengguna, kalo berpandukan coding tuh, camana anda nak tentukan halal atau haram?


Satu perkara lagi, aku sangsi pada artikel kat atas tuh.. kalo kita tengok pada coding E100, ia adalah coding untuk pewarna kunyit... takde kaitan ngan khinzir pun...

Isi penting yg aku nak sampaikan:

Sistem coding E ni tak boleh dijadikan panduan untuk menentukan halal atau haram... sebab tu JAKIM tak pernah isytihar haram berpandukan coding E tuh
 
nape ko susah sgt nk cari yang halal, cap adabi kan ada beli jelah kalu ko piki mahal baik x payah makan terus ada paham

bang, bukan piki bang, pakai. dah dok holding kene la mantab skit ejaan tu
 
Back
Top
Log in Register