BTC USD 63,759.0 Gold USD 4,329.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

'Dia bukan pemilik rumah'

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,650
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,650
Reaction score
1,896
Points
591
KUALA LUMPUR: Bukan calang-calang penipu apabila seorang lelaki dan keluarganya bijak berlakon kononnya pemilik sebuah pangsapuri sebelum menyewakannya kepada seorang mangsa selama tiga bulan.
Bagaimanapun, tembelang keluarga terbabit pecah apabila pemilik rumah itu berkunjung ke pangsapuri berkenaan kerana dia langsung tidak menerima bayaran daripada penyewa.


Difahamkan, mangsa terpedaya selepas dia membaca iklan ketika mahu menyewa sebuah rumah di Puchong Kinrara itu bersama isterinya sebelum mereka bertemu ‘pemilik’ rumah terbabit.


Menurut mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Kamarul, 29, dia menghubungi ‘pemilik’ rumah berkenaan sebelum berjanji bertemunya awal Mei lalu untuk berbincang mengenai sewa.


“Saya bersama isteri pergi ke rumah itu dan kami bertemu isteri dan lima anak lelaki terbabit yang ketika itu mahu keluar.


“Ketika ditanya, mereka mengakui pangsapuri berkenaan milik mereka dan ini menguatkan lagi keyakinan kami kepada lelaki terbabit,” katanya. Menurutnya, dia menyerahkan wang deposit RM1,400 dan lelaki terbabit memberikan resit sebagai bukti pembayaran.


“Selepas segala urusan pembayaran selesai, saya, isteri dan anak kami yang berusia tiga tahun berpindah dan menetap di rumah terbabit sehingga ke hari ini.


“Bagaimanapun, kami menerima kejutan apabila pemilik rumah sebenar datang dan mendakwa dia tidak menerima wang sewa selama lapan bulan dan meminta kami sekeluarga keluar serta-merta,” katanya.


Menurutnya, dia memberitahu keadaan sebenar dan lega apabila pemilik berkenaan bertimbang rasa.


Mangsa yang bekerja sebagai pemandu itu mengalami kerugian mencecah RM3,000 dan dia membayar sewa bulanan RM400 sebulan sepanjang menetap di situ.


Menurutnya, dia membayar tunai kepada lelaki terbabit setiap kali hujung bulan dan mereka akan bertemu di restoran atau stesen minyak berdekatan rumah itu.


“Sejurus tembelangnya pecah, saya menghubungi suspek dan dia meminta maaf serta berjanji akan memulangkan kembali semua wang yang dilarikan itu.


“Bagaimanapun, tiba hari dijanjikan, saya menghubunginya, namun suspek menghilangkan diri dan gagal dihubungi,” katanya.


Berikutan itu, mangsa membuat laporan polis kerana risau kemungkinan suspek akan menipu orang lain.
 
kahkahkah..senang je keje die..belakon jeee
 
Hebatt...scammer terang2an...:(scam:(scam
 
wat macam tak bersalah plak.. sepatutnya mangsa lebih bijak buat keputusan.. tunggu hari bayar sewa macam biasa ..terus serbu ngan polis serta tuan rumah yang sebenar..
 
Hidup dgn menipu duit org ni tak berkat..berapa lama boleh sembunyi..lama kelamaan akan terkantoi juga..
 
Back
Top
Log in Register