BTC USD 86,826.6 Gold USD 4,218.09
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Dia berehat....

AILA2002

Super Active Member
Messages
8,094
Joined
Mar 11, 2008
Messages
8,094
Reaction score
326
Points
81
Pemergiannya satu istirahat
Hadith :

Abu Qatadah Ibnu Rib’i al-Ansari r.a menerangkan bahawasanya satu jenazah telah dibawa berlalu di hadapan Rasulullah SAW maka berkatalah baginda :“Orang yang beristirahat atau orang yang pergi supaya orang lain beristirahat daripadanya.

Para sahabat bertanya: “Ya Rasulullah, siapakah orang yang pergi beristirahat dan siapakah orang yang pergi supaya orang lain beristirahat daripadanya?

Nabi menjawab : “ Hamba yang mukmin pergi beristirahat daripada kepayahan dunia dan gangguannya kepada rahmat Allah. Dan hamba yang fasiq, beristirahat daripadanya segala hamba Allah, negeri, pohon dan binatang.” (Al-Bukhari dan Muslim)


Huraian:

Sesungguhnya orang yang meninggal dunia itu terdiri dari dua golongan iaitu golongan orang yang beriman meninggal dunia menuju ke suatu tempat yang aman yang membahagiakan.

Mereka sudah terlepas daripada kepayahan dan ujian dunia menuju kepada rahmat Allah SWT.

Sedangkan orang yang buruk akhlaknya, kematiannya itu merupakan satu kerehatan untuk penghuni dunia daripada terus berhadapan dengan kejahatan dan kemungkaran yang dilakukannya.

Kematiannya dituruti dengan kesengsaraan dan balasan azab daripada Allah SWT.


Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
 
jadi sempena bulan baik ini..marrilah kita corrak pemergian kita kelak samada yg baik atau yg buruk...
 
Back
Top
Log in Register