Info Dallol: Tempat Paling Panas Di Dunia

CG Sponsors
TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,130
Reaction score
11,347
Points
2,376
Dallol Volcano/ mineral flower

#Cikwin🥀🌷🌹💐
⏰ 12:32 AM
📆 2 June 2020

Gunung berapi Dallol, atau lebih tepatnya medan hidroterma Dallol terletak di bahagian terpencil Depresi Danakil utara di NE Ethiopia. Ia adalah kawasan gunung berapi sub-udara yang paling rendah di dunia.

Dallol adalah salah satu landskap paling spektakuler di dunia, kawasan luas deposit garam tebal yang dipengaruhi oleh aktiviti fumarolik yang kuat, mungkin disebabkan oleh sistem gunung berapi aktif di bawah beberapa kilometer deposit garam penyejatan.

Dallol dikatakan sebagai tempat paling panas di dunia dengan suhu tahunan purata melebihi 30 darjah C.

Dallol seluas 1.5 x 3 km (naik kira-kira 50m di atas tasik garam besar) berhampiran sempadan dengan Eritrea, dan mata air hangat yang berdekatan termasuk Tasik Kuning, Gunung Hitam dengan Tasik Biru,dikatakan sebagai kawah letupan dari letusan hidrotermal pada tahun 1926.

Dallol terkenal dengan air garam yang panas, dan deposit garam putih, merah jambu, merah, kuning, hijau, kelabu dan hitam, mata air panas dan geyser mini. Struktur pelik ini terbentuk dalam interaksi kompleks proses penyelesaian dan penghabluran semula yang didorong oleh perairan hidrotermal dan penyejatan cepat.

Dallol melapisi beberapa penyejatan kuaternari yang mengandungi sejumlah besar kalium karbonat yang digali oleh syarikat perlombongan untuk sebahagian besar abad ke-20.

Dipercayai bahawa Dallol, yang terletak di sumbu celah utama dari depresi Danakil, disebabkan oleh gunung berapi basaltik aktif yang terletak di bawah lapisan garam.

 
Top
Log in Register