BTC USD 60,366.5 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

COSHARE... Info Yang Perlu Diketahui

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
Salam warga CG,

Memandangkan sekarang nih COSHARE adalah loan yg panas.. Jom kita sembang2 pasal COSHARE nih..

Ok, teman x tahu menahu pasal COSHARE [STRIKE]sebab tuh teman bukak thread nih[/STRIKE].. so saper2 otai yg process loan, jom share info utk kebaikan bersama..

Soalan teman dulu..

1. Apa itu COSHARE sebenarnya..
2. Loan COSHARE adalah loan bank mana..
3. Macam mana ngan monthly statement.. By bank or by COSHARE (please jgn bagi tahu xder statement.. Semua orang tahu any loan mesti ada statement as a payment proof)
3. Ada x COSHARE kenakan membership fee macam koperasi2
4. Apa term & condition utk early settlement.. Yg teman paham ada penalty and rebate.. Bila dapat penalty? Bila dapat Rebate?
5. COSHARE potong gaji.. so kalo nk bayar lebih monthly nk bayar kt saper..
6. Apa jaminan COSHARE x ada masalah payment record.. Ada x kes COSHARE x update payment..
7. Ada loan settlement letter x dari COSHARE or related bank..
8. Apa hidden charge COSHARE kenakan.. 2% permonth tuh ramai yg x tahu sebenarnya dikenakan..

Saper2 yg nk bertanya apa2 tanyalah kt sinih.. And utk loan provider/processor, jadikan thread nih platform utk anda yakinkan orang utk guna servis anda.. Tunjukkan anda tahu selok belok urusan anda.. Bukannya menjawab,.. "alaa yg tuh kita x perlu tahu..", "part nih biar bank ajer uruskan".. etc

mohon penerangan.. :)
 
Sponsored Post

apekabor

Freshie
Joined
Dec 6, 2010
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
Ikut maklumat yang aku ada, Coshare bukan sebuah koperasi jadi ia tak tertakluk kepada akta koperasi yang dikawalselia oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM). Dulu Coshare (organisasi yang lama) aktif dalam pemberian consumer loans (pembelian perabot jati, dll). Kini ia telah dimiliki oleh beberapa pemegang saham baru.

Skim pinjaman peribadi Coshare yang bakal ditawarkan tidak menggunakan biro angkasa sebagai mekanisma pembayaran balik pinjaman yang dikeluarkannya. Ada sumber memaklumkan bahawa ia akan mempunyai kod potongan sendiri yang diiktiraf oleh AG (pembayaran pinjaman oleh kakitangan kerajaan) seperti BSN, Takaful Malaysia dll.

Oleh kerana Coshare bukan sebuah koperasi, jadi ia tidak akan mengenakan yuran keahlian koperasi seperti yang disyaratkan untuk ahli-ahli yang membuat pinjaman koperasi.

Dari sumber yang boleh dipercayai, dana bagi skim Coshare akan dibiayai oleh Kuwait Finance House dan kemungkinan juga Maybank.

Beberapa maklumat terperinci mengenai skim Coshare boleh anda baca di http://www.loan4ccrisctos.wordpress.com
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register