BTC USD 61,562.6 Gold USD 1,767.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Wanted Buah kulim

rozainijumadi

Active+ Member
Joined
Aug 15, 2010
Messages
2,736
Reaction score
123
Points
43
Salam.. pg td mak mertua aku g klinik check up bulanan untuk kencing manis.. nak dipendekkan citer.. dok tu suggest daptkan buah kulim sbg makanan tambahan utk reduce gula dn cuci buah pinggang... sbb ade pesakit die share testimoni ngn dok tu.. masalahnya aku dh mntk tlg ngn pakcik google.. tp x berjaya. so sape2 ade sumber buah kulim.. inform aku.. aku beli... :D
mekaseh....:)
 

Attachments

  • buah-kulim.jpg
    buah-kulim.jpg
    39.4 KB · Views: 114
Sponsored Post

joee

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
aku yg dok kulim pun taktau cmner rupanya buah kulim... :D
 

utbahz

Active Member
Joined
Jul 1, 2008
Messages
1,969
Reaction score
7
Points
35
kalau cam tu rupanya..Kat kedai sensei cino bersepah rasanya..
 

joee

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
ni ikut apa yg aku search td..buah kulim

32214_398601833677_770513677_4064078_2727461_n.jpg
 

joee

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
ni ikut apa yg aku search td..buah kulim

32214_398601833677_770513677_4064078_2727461_n.jpg
 

greentrileaf

Fun Poster
Joined
Mar 27, 2008
Messages
585
Reaction score
86
Points
20
buah ni termasuk buah-buahan hutan yang jarang di kenali dan hanya ditemui di dalam hutan. Kebanyakan drp kita tidak mengenali buah ini. Org yg dok d Kulim Kedah pun belum tentu kenal pokok ini.

adik ipar saya juga mencari buah ini utk mengubat batu karang. ada pakcik bagi petua kalau nak pecahkan batu karang, kena makan buah ini. Sesetengah org akan bakar buah ini dan makan arang & ada yg suruh minum rebusan...mcm2 petua lah..

Adik ipar saya kata kat sebuah pulau d tasik kenyir ada pokok ni,.. tapi tambang saje rm300 naik bot ke pulau tu.

Semasa saya kursus kat Setiu Agroresort, masa jungle tracking dlm hutan, ada seorang jurulatih menunjukkan akan sebatang pokok kulim. memang tinggi macam pokok getah. memang rezeki adik ipar saya, saya terus kutip buah2 tu untuk dibawa pulang.

Kalau dok are KL, cuba g FRIM kepong...

rujuk peta kt forum ni": http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=648570&pid=48987882&page=1&extra=page=1#pid48987882
 
Last edited:

arzaraza

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5,762
Reaction score
28
Points
70
buah ni nampak macam buah yg org buat halau tikus.
buah ni warna hijau dan bila masak jadi warna merah
perang...betul ke?

satelah dijemur sebijik nampak macam buah kulim tu.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register