BTC USD 63,179.0 Gold USD 1,779.57
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bisnes Servis Memotong Rumput

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
Assalamualaikum wbt

Thread ni aku buka semata-mata nak berkongsikan idea berkenaan servis memotong rumput di kawasan-kawasan perumahan, secara tepatnya, di dalam halaman rumah teres.

Yang pertama sekali, aku dapati servis ni ramai yang buat secara berseorangan. Yang kedua, dia dah jadi macam industri bangla ... dan tidak pernah diancam oleh orang lain, bermakna bisnes ni seolah-olah tiada pesaing. Yang ketiga, kos utk servis ni agak murah... hanya permulaan sahaja yg tinggi iaitu membeli mesin rumput. lain2 ... bermakna peluang untung adalah tinggi. ROI boleh diperolehi dengan cepat.

Peluang pasaran.... berdasarkan pengamatan peribadi semasa menghantar flyers di kawasan perumahan, banyak juga rumah yang tidak terjaga... rumput dan lalang panjang.. pokok2 terlalu rendang dan tidak dicantas.>>> bermakna, jika berusaha dgn bersungguh-sungguh mencari pelanggan, hasilnya insyaallah boleh berjaya.

seterusnya ... untuk mengambil peluang yang ada, hendaklah menawarkan servis memesin rumput ini secara kontrak.... dan di sini, penyedia servis boleh memberi sedikit penjimatan kepada pemilik rumah. di samping memastikan job secara berterusan dapat dicipta.

next.... dari segi pemasaran.. boleh leverage kepada geng2 pengedar flyers, seperti ejen hartanah/penapis air dsb.

MOHON SAUDARA/SAUDARI CAMBAHKAN IDEA SERVIS MEMESIN RUMPUT INI
 
Sponsored Post

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
memesin rumput ni mmg dah sebati dgn hidup aku. asal balik kampung je mcm rutin aku mesin rumput kat kebun pisang dan rumah orang tua aku.

Asalnya, utk tanah 80 kaki x 80 kaki, orang kampung minta RM50 utk setel. tapi sebab aku tak tahu apa nk buat sangat masa cuti, jadi aku beli mesin rumput jenama tanaka Rm 330. Alhamdulillah, skrg dah masuk tahun ke enam... mesin tu masih boleh guna. dan dah berpuluh2 kali dia berkhidmat.
 

mat gen2

Active+ Member
Joined
Nov 3, 2012
Messages
3,273
Reaction score
24
Points
25
memesin rumput ni mmg dah sebati dgn hidup aku. asal balik kampung je mcm rutin aku mesin rumput kat kebun pisang dan rumah orang tua aku.

Asalnya, utk tanah 80 kaki x 80 kaki, orang kampung minta RM50 utk setel. tapi sebab aku tak tahu apa nk buat sangat masa cuti, jadi aku beli mesin rumput jenama tanaka Rm 330. Alhamdulillah, skrg dah masuk tahun ke enam... mesin tu masih boleh guna. dan dah berpuluh2 kali dia berkhidmat.

yaa sama laa dgn kes sy tuan..dlu laman rumah parent sy slalu naik lalang dgn cpt..last2 beli mesin rumput yg jnis tolak dlm Rm800 kot masa tu tahun 2008 skrg 2019 masih berkhidmat dgn cemerlang lagi..tak pernah servis pun:D
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
9,280
Reaction score
391
Points
96
Lama dah tak mesin rumput ni. Tapi aku rasa memang best buat keja ni. Kalau rumah taman dekat area aku ni upah bangla ambik dalam rm20. Motong siap kaut. Ada brader melayu tu ambik rm15 buat benda yg sama.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,225
Reaction score
1,746
Points
596
Lama dah tak mesin rumput ni. Tapi aku rasa memang best buat keja ni. Kalau rumah taman dekat area aku ni upah bangla ambik dalam rm20. Motong siap kaut. Ada brader melayu tu ambik rm15 buat benda yg sama.

Baik tolong melayu tue:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
Lama dah tak mesin rumput ni. Tapi aku rasa memang best buat keja ni. Kalau rumah taman dekat area aku ni upah bangla ambik dalam rm20. Motong siap kaut. Ada brader melayu tu ambik rm15 buat benda yg sama.

kalau kontrak setahun sign... boleh dapat lagi murah tu. saya boleh quote dalam RM 12 atau RM 13/sesi x 12 bulan untuk laman rumah intermediate (kalau corner cas lain, banglo laman luas cas lain). dah tak payah menyahut sampai pecah anak tekak bagai.. hehe
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,724
Reaction score
190
Points
48
kalau kontrak setahun sign... boleh dapat lagi murah tu. saya boleh quote dalam RM 12 atau RM 13/sesi x 12 bulan untuk laman rumah intermediate (kalau corner cas lain, banglo laman luas cas lain). dah tak payah menyahut sampai pecah anak tekak bagai.. hehe
caj murah sangat nanti ada masalah nak membayar staff. bende ni buat utk pemulaan. tapi tak di buat sampai mati. until one level kita duduk tepi.
 

azarul

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2011
Messages
3,469
Reaction score
52
Points
30
saya pun tgh process buat servis pemotongan rumput dan potong pokok bunga dia kawasan perumahan berstrata
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register