BTC USD 65,617.5 Gold USD 4,434.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Beza 99 Years Leasehold & Freehold

aliQue

Super Active Member
Messages
5,136
Joined
Sep 26, 2006
Messages
5,136
Reaction score
31
Points
70
Nak tanya otai2 property kat sini. Apa beza 99 Years Leasehold dengan Freehold. Yang saya tau kalau 99 Years Leasehold bermakna tanah & rumah tu cuma jadi milik kita utk 99 tahun je la. Lepas tempoh tu developer/gov akan amik balik. Macam sia - sia je bayar tapi last2 bendanya takde. So nak tanya..

1. Apa standard agreement dalam tempoh 99 Tahun tu? Mcm xleh jual kat orang tertentu ke?
2. LEPAS 99 Tahun tu possible tak kalau kita nak convert ke Freehold?
3. DALAM tempoh 99 Tahun possible tak untuk kita convert ke Freehold?
4. Kalau Freehold ada agreement apa2 tak?
5. Betul ke kalau gov nak amik tanah kita (contoh wat highway), kita tetap kena bagi and takleh wat pape walaupun status kita Freehold?
6. Kalau gov amik gak, pampasan akan diberi ikut nilai semasa or kita leh demand? Ada beza ke pampasan tu kalau status tanah tu Leasehold & Freehold?
7. Betul ke harga rumah Leasehold menurun seiring dengan tempoh 99 Tahun yang berkurang tu?
8. Mana lagi baik? Leasehold ke Freehold?

Terima kasih kepada sesiapa yang leh tolong jawab..:)
 
yang terbaik adalah freehold kata lain pegangan bebas...
untuk leasehold mmg ada tempoh 99 tahun, tapi bila org kata gomen akan tarik balik bila lease dh habis, tak pernah lagi la aku dgr..sebab kalau diaorg tarik, rakyat pun akan tarik pangkah dan bubuh pangkah lain huhuu....

p/s: x lama lagi DAP kena tendang la dari penang tu :D
 
freehold.. pegangan bebas.. ko beli tanah tu dan tu ko punya selama-lamanya, leasehold .. tanah tu dipajak untuk sesuatu tempoh dan tanah tu diambil balik oleh pemilik asal..
 
freehold.. pegangan bebas.. ko beli tanah tu dan tu ko punya selama-lamanya, leasehold .. tanah tu dipajak untuk sesuatu tempoh dan tanah tu diambil balik oleh pemilik asal..

So kalau Freehold tu memang hak mutlak kita la sampai bila2? Xkan ada sape boleh amik termasuk gov tanpa persetujuan kita walau dalam apa keadaan sekalipun?

Kalau leasehold tu lepas cukup tempoh 99 boleh ke kawtim untuk convert ke Freehold? Ada kemungkinan or memang x boleh langsung?
 
tapi ada juga kes kawasan yang distatuskan freehold tapi tanah diambil juga oleh gomen tanpa pampasan penuh :D
 
maksudnya kan... kalau la yg leasehold tu dah sampai masa dalam 40 tahun lagik, kite nak jual tu , x brape ramai minat beli compared to yg freehold la kan..

tapi aku rasa, ada je org nak beli even tempoh leasehold dah nak abis.. kan kan?
 
biasa freehold terbaik tapi lebih mahal dari leasehold..

leasehold klu dah abis kontrak, bole renew lagi 99 tahun..
kene bayar ckit laa..

leasehold bole tukar ke freehold bile2 masa..

harga rumah mungkin akan efek klu leasehold..
ialah, sape nak duduk kat rumah yg bole diambil oleh kerajaan..
buat rugi je beli..
 
ada orang info.....tanah hakmilik kita cuma sedalam beberapa meter sahaja...selebihnya....bukan hak milik kita....kalau terjumpa galian dalam tanah kite...itu bukan hak kita...betul ka?
 
ada orang info.....tanah hakmilik kita cuma sedalam beberapa meter sahaja...selebihnya....bukan hak milik kita....kalau terjumpa galian dalam tanah kite...itu bukan hak kita...betul ka?

agaknye laa kot..
 
Back
Top
Log in Register