BTC USD 86,505.9 Gold USD 4,350.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bestinet mahu saman Ahli Parlimen berkait dakwaan FWCMS

afwan83

Active+ Member
Messages
3,296
Joined
Aug 4, 2011
Messages
3,296
Reaction score
12
Points
25

Bestinet mahu saman Ahli Parlimen berkait dakwaan FWCMS​

28d64871-lee-chean-chung-fmt-resize-110325-1.jpg

Ahli Parlimen Petaling Jaya Lee Chean Chung berkata peguamnya akan menjawab surat tuntutan yang dihantar Bestinet Sdn Bhd.

Dalam satu hantaran di Facebook, Ahli Parlimen Petaling Jaya itu berkata, beliau akan mempertahankan hak sebagai wakil rakyat untuk menjalankan tanggungjawab penyeliaan secara sah, mengemukakan persoalan serta bersuara mengenai perkara berkepentingan awam.

Beliau berkata peguamnya, Wong Shi Hui dan Tan Yi Bin, akan menjawab surat tuntutan tersebut.

Bestinet mengendalikan FWCMS, sistem yang digunakan Malaysia untuk menguruskan sebahagian proses pengambilan pekerja asing, khususnya dari Bangladesh.

Sebelum ini, 10 Ahli Parlimen PKR membantah cadangan pelaksanaan sistem baharu pengambilan pekerja asing yang dikenali sebagai Platform Lanjutan Pengambilan Pekerja Semesta (Turap), yang turut dibangunkan oleh Bestinet.

Selain Lee, antara Ahli Parlimen yang menyuarakan bantahan ialah bekas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli, bekas Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ahli Parlimen Subang, Wong Chen.

Mereka mendakwa satu lagi sistem seperti Turap hanya melanjutkan monopoli sebuah syarikat swasta. Mereka turut mendakwa FWCMS telah beroperasi selama bertahun-tahun tanpa kontrak yang ditandatangani.

Selain itu, mereka mendakwa kelemahan kawalan dalam sistem tersebut membolehkan pengguna yang tidak diberi kuasa meluluskan permohonan majikan, dan menegaskan bahawa sistem kritikal seperti itu tidak sepatutnya diswastakan melalui pengaturan kerjasama awam-swasta.
 
Back
Top
Log in Register