Untuk advanced decryption/decompilation/Unpacking lain-lain tuan caranya sebab semua guna tools yang berbeza -beza, tapi secara teorinya untuk setiap application yang telah diencrypt/diobsfucate/Packed file kita boleh guna cara yang sama decompile software application tersebut.
1.Kita kena check binary tersebut encrypted/diprotect guna apa, dalam reverse engineering orang akan guna PEID+plugin tertentu untuk check dicompile oleh apa dan encrypted(packed) oleh apa.
2.Dari situ kita akan cari cara untuk unpack/decrypt/etc file tersebut, boleh guna OllyDBG/IDA Pro.
3.Selain tu biasa kalau encrypted source code ni dia dah obsfucate source code ,tu yang akan membuatkan lagi susah , sebab tu kita kena cari deobsfucator yang betul, kalau masih takde deobsfucator tu , kita kena cari encryption pattern/Algorithm untuk kita decrypt secara manual atau unpack file tersebut.
4.Tapi ingat Reverse Engineering ni bukanlah kita reverse untuk dapatkan 100% source code, tapi lebih kepada nak tengok struktur kod, dapatkan maklumat penting seperti url/key/etc.
5.Banyak cara nak reverse engineering ni, tengok pada apa maklumat yang kita perlukan.
P/S: Reverse Code Engineering(RCE/R.E) ni dah masuk hacking field dah ni tuan

, tapi kalau nak tengok betul-betul yang advance boleh lepak tuts4you