BTC USD 41,823.2 Gold USD 1,774.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Ekonomi Berfungsi

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
Pperkongsian Info Ekonomi Malaysia, Dunia dan Islam

Tujuan aku bukak thread nih untuk dapatkan input berkaitan dengan
- Ekonomi di malaysia
- Ekonomi di dunia
- Ekonomi cara islam


target audience aku adalah dari kalangan warga cg yang berumur 18 - 35 tahun, yang mana merupakan penggerak kepada Malaysia akan datang..

Aku mulakan perkongsian dengan video visualize dari ray dalio berkaitan dengan how the economic machine works.
-video penerangan dalam bahasa inggeris.
-secara keseluruhannya, sekadar pendapat dia.. tapi boleh diambil sebagai panduan.
-video 30 minit (berbaloi sgt dengan content)


Dalam video tersebut dikongsikan tentang..

-bagaimana sebuah transaksi berfungsi
-bagaimana kita membuat kredit / hutang
-bagaimana kerajaan membuat hutang / sumber income
-bagaimana kerajaan mengawal interest rate dalam ekonomi
-bagaimana rantaian ekonomi
-bagaimana graph ekonomi dalam kredit / hutang
-bagaimana berlakunya inflasi/deflasi
-bagaimana aset dinilai dalam keadaan ekonomi tertentu
-bagaimana dikatakan hutang dan perbelanjaan yang stabil

Rules (simple advice)
1-Don't have debt rise faster than income
2-Don't have income rise faster than productivity
3-Do all that you can to raise your productivity

ada banyak lagi perkongsian dalam video tu yang aku pun tak berapa faham..

tapi highlight utama aku..

-apakah graph keadaan di malaysia ?
-apakah penyelesaian kepada masalah ekonomi dalam islam ?

terima kasih sebab sudi baca + berkongsi pendapat..

Update hutang negara malaysia - 11 Mac 2015

Hutang luar negara kini RM740 bilion setelah BNM mendefinisikan semula hutang luar negara kepada denominasi ringgit..

Hutang kerajaan pusat mencecah RM582 bilion..

*aku akan update dari semasa ke semasa sebarang input2 berguna kat front page.




Update Info Ekonomi Malaysia [06/11/2016] : Mengulas isu Hasil Sumber Minyak,Bajet2017,GST,dll

1) Sumber Rujukkan youtube : watch?v=_dCc_Eu9RFo Ucapan rafizi dalam bajet 2017 berkaitan hasil sumber minyak.

Masalah utama malaysia bukan sumber pendapatan kerajaan, masalahnya ialah perbelanjaan yang tidak terkawal sehingga menyebabkan pembaziran..

- Dari tahun 2004 - 2016 (12 tahun), sebanyak 595 Billion ringgit jumlah wang yg kerajaan ambil dari petronas dalam bentuk cukai dll.
- Perbelanjaan mengurus kerajaan dalam bajet 2017 sebanyak 215 billion
- Lain2 perbelanjaan dalam bejet 2017 sebanyak 70 Billion ( umum ketahui jumlah ini merupakan belanja mengurus hutang negara )
- hasil kira2 ringkas team rafizi, Pembaziran bajet 2017 negara dianggar sebanyak 15.2% - iaitu sebanyak 30 Billion..


Perkongsian link dari Blog Syahir (Agak Pro kepada Kerajaan)

Masalah ringgit malaysia menjunam sehingga paras 1 USD = RM4.5

http://syahir521.blogspot.my/2016/12/ringgit-tak-laku-dekat-thailand.html

Untuk kita memahami isu Ekonomi Negara, perlunya info dari kedua2 blok.. kerajaan dan pembangkang bagi mendapat result check and balance

* ini bukan thread politik :"> , sebarang info tidak tepat boleh dibaiki dengan menyatakan sumber rujukkan yang baru..


Update perbezaan exchange rate USD vs MYR vs Rupee.. 10/03/2017

Financial Crisis tahun 1997 vs 2017..

ON_CA769_ringgi_E_20170309205147.jpg


Soal Jawab Pra Bajet 2018


Perkongsian ttg pra Bajet 2018 - soaljawab tv3..

video dah basi.. tapi saja nak kongsi.. :">

Apa yang nak aku kongsikan berkaitan dengan realiti kehidupan Vs statistik kerajaan .. statistik kerajaan skrng merupakan statistik yg outdated..

statistik yg x melihat kpd realiti..

boleh ikuti video diatas..

terbaik dari Dr Mohamad Abdul Khalid - Orang pulau pinang.. sedap dengaq dia cakap loghat utara. :))

Durasi video 59 minit.. memang boleh hadam.. :))

ending perbincangan menarik untuk dikupas..

berkaitan dengan pengurusan kewangan kerajaan..

Rakyat boleh ja bayar cukai tinggi kepada kerajaan..

tp rakyat nak lihat bertapa penting nya kerajaan mengurus duit tersebut..sehingga dapat memberi manafaat kembali kpd rakyat..
 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
Solution untuk ekonomi orang islam..

DEB ni dah lama berakhir pada 1991 (20 tahun selepas pengenalannya oleh mantan PM kedua, Tun Abdul Razak). Antara matlamatnya adalah membasmi kemiskinan (jurang ekonomi) dan pengagihan kek ekonomi yang lebih adil terutama dalam kalangan tiga kaum majoriti, Malay, Chinese and Indian.

Antara agenda dan kejayaan bawah DEB adalah penubuhan MARA dan PNB untuk memberi peluang kepada usahawan melayu khususnya menceburi bidang yang swasta x nak ceburi (pertanian dan sbgainya)..dalam masa pemerintahan Tun Abdul Razak juga, ada di perkenalkan Buku Merah (yakni dasar pembangunan kerajaan tempatan yg bertumpukan pembangunan luar bandar bagi mempertingkatkan keupayaan ekonomi luar bandar supaya mencapai kesetaraan dengan kaum di bandar).Penubuhan FELDA kemudiannya di gagaskan bersama agensi2 kerajaan yang lebih bertumpukan pertanian. Masa tu, kaum cina dan india dan private lebih cenderung ke arah perkhidmatan dan perindustrian.

DEB ini berjaya dalam mewujudkan agensi yang membantu pembangunan bumiputera tapi banyak faktor lain yg menyebabkan kelembapan pelaksanaan DEB ini, antaranya social norm yang pada masa itu tidak terbuka dalam merebut peluang dan sifat takut mencuba sektor baru dan sebagainya sedangkan modal dan latihan di beri oleh MARA dan PNB.

Jadi untuk katakan DEB itu gagal sama sekali, saya kurang bersetuju.
Kemudiannya , pengakhiran DEB di teruskan dengan legasi Dasar Pembangunan Nasional yg di pimpin oleh Tun M, pada ketika itu. Melalui inilah, wujudnya syarikat GLC yang lebih kompeten. Masalah berlaku apabila orang Melayu sendiri masih ketinggalan dalam memacu pertumbuhan syarikat2 ini kerana kita masih kurang ilmu sains dan inovasi. Dengan pendirian Tun M yang tidak mahu berhutang dengan mengimport tenaga asing maka, satu perubahan ekonomi besar berlaku yakni privatisation.

Dengan privatisation ini, syarikat GLC lebih berdaya saing kerana dapat mencipta modal dengan jualan syer (ekuiti) kepada pelabur. Maka, modal untuk mengembangkan syarikat bukan datang dari debt structure sebaliknya equity structure (yang mana lebih bagus) dari segi akaun&ekonomi&finance. ASSET/EQUITY> LIABILITY.

Tapi, seperti thread ni tanya dan akhirnya pusingan ekonomi kita jadi buruk adalah kerana sifat kapitalis. Kapitalis ini bersifat individualistik yang akhirnya menyebabkan kondisi yang kaya terus kaya dan sebagainya. Kapitalis idea Adam Smith ini terbukti memberi kekayaan tapi tidak secara holistik, senang kata, kekayaan itu bersifat individu dan bukan masyarakat. Kata barat mereka ada tanggungjawab sosial dalam entiti corporation yakni CSR (corporate social responsibility)~bagi biasiswa dan sebagainya. .betul, tapi tidak ada kewajipan untuk diorang memastikan CSR ini sampai ke setiap lapisan masyarakat yang memerlukan.Lagipun, CSR ini x de limitasi atau benchmark..selagi ada CSR bagi alam sekitar contohnya tapi tidak bagi lain2 cabang, maka company tu dah ada CSR.

Sebagai negara yang memegang teguh Islam sebagai agama rasmi, kapitalis ini bertentangan dengan ajaran Quran dan sunnah bila mana, sewajarnya kekayaan itu di beri dengan adil kepada setiap lapisan masyarakat supaya kemiskinan dapat di basmi.Itulah tujuan utama ekonomi Islam selain pengabdian kepada pencipta.

Maka, bagi jawapan Islamic economy yang di tanyakan oleh tt, saya percaya waqf adalah solusi. Waqf corporation seperti An Nur waqf yang di gagaskan oleh Johor Corporation oleh mantan CEO nya, Tan sri Mohd Ali Hashim adalah model terbaik yang kita ada, untuk prosper economic rotation/cycle yang lebih baik dan adil. KPJ hospital juga antara yang memulakan inisiatif waqf corporation di Malaysia (KPJ subsidiary JCorp, kalau x silap).

KDNK, Consumer price index, unemployment rate, GDP, GNP adalah antara ukuran bagi economic index and growth rate di negara itu.BLR somehow after effect of this index together with exchange rate. Ini adalah cabang makro ekonomi.

Dari segi cabang mikro ekonomi, fokus di beri kepada industri dan kewujudan supply and demand relationship. Bila mana sebagai contoh, demand sawit di Malaysia berkurangan dan supply berlebihan, maka akan berlaku economic distortion kat situ.

Tapi apa pun, ekonomi ini kelansungannya berkait dengan politik dan sosial. Kalau resources negara itu banyak sekalipun tapi politik dan sosial kucar kacir sebagai contoh (negara di Afrika dulu) berlian, tapi kerana sikap kapitalis dan politik yang tamak makan rasuah, akhirnya berlian2 ini di jadikan sumber oleh U.S. berlian konflik satu ketika dahulu. Sosial nya, masyarakat kurang pengetahuan dan tak ambil peluang untuk jadikan berlian ini sebagai sumber ekonomi dengan menjualnya pada orang tengah kerana kurang ilmu tentang harga pasaran. Akhirnya mereka di manipulasi oleh kapitalis dengan margin keuntungan yang rendah berbanding harga pasaran.

Macam di Malaysia, waqf ni orang ingat barang free, tapi waqf kalau di gerakkan dengan betul, boleh menjadi sumber ekonomi berterusan. Sebab apa, sebab harta yang di infakkan untuk waqf, haram di tuntut. Bayangkan kalau waqf buat the first halal shopping mall..then duit tu di salurkan untuk bantu muslim yang daif, fisabilillah dan bagi mikro kredit untuk peniaga muslim mulakan business.Akhirnya tabung baitul mal bertambah kerana modal waqf ini di jana keuntungan nya.

Sekian, serba sedikit yang saya tahu untuk di kongsi bersama kalian.
 
Last edited:

Jejaka Kedekut

Legendary Member
Joined
Nov 28, 2007
Messages
11,086
Reaction score
23
Points
115
up produktiviti----->up income.
up income+berusaha kurangkan hutang.
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,219
Reaction score
5,963
Points
321
up thread ke atas untuk sebarang input menarik..
 

nikkeanu

Active+ Member
Joined
May 17, 2008
Messages
4,070
Reaction score
74
Points
60
up thread. minat jugak nk tau pasal ekonomi ni. tt summarize a isi drpd video tu. aku xdpt tgk video ni..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register