BTC USD 38,694.2 Gold USD 1,818.55
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Anda Techie atau Fundie?

adoila

Active Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,245
Reaction score
42
Points
30
Techie= technical trade = tell you when to enter and exit
pakai indicator dan price action sahaja

Fundy = fundamental trade = tell you why something happen
tengok news sahaja

jadinya korang suka nak tau 'why' ker atau 'when' untuk trade?

meh kita bincangkan... :)
 
Last edited:
Sponsored Post

hybridforex

Fun Poster
Joined
Jul 11, 2010
Messages
600
Reaction score
27
Points
20
saya techie... dalam technical ada fundamental and vice versa... ntah betul ke idak... haha..
 

adoila

Active Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,245
Reaction score
42
Points
30
bleh terangkan lagi maksud bro dalam technical ada fundamental? :)
 

hybridforex

Fun Poster
Joined
Jul 11, 2010
Messages
600
Reaction score
27
Points
20
bleh terangkan lagi maksud bro dalam technical ada fundamental? :)

bagi saya chart tu dah beritahu, example ew count... ataupun candlestick or chart pattern... dalam tu dah ada information tentang market behaviour be it technical or fundamental... kalo mcm news tu cuma melengkapkan apa yg chart tu bgtau kita... hmm... entah betul ke idak apa yg saya ckp ni... hehe..:D
 

adoila

Active Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,245
Reaction score
42
Points
30
owh, so kiranya bro mmg trade based on technical jer la yer? cuma fundamental tu tgk gak just utk tahu kenapa jadi sekian sekian yer?

serupa la kalau camtu ngan saya...tapi saya langsung tak tgk news pun, unless kengkawan ceritakan kat saya...bukan apa. takut saya pening kepala jer...ehehehe...
 

adoila

Active Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,245
Reaction score
42
Points
30
saya banyak jumpa ramai trader yg campur kedua2 nya dalam membuat keputusan trade, tapi tak pernah jumpa yg 100% techie (kecuali sorang) atau 100% fundy...

yang sorang tu kalau kenal, nama dia fred Tam...(saya pernah jumpa dan salam jer, bukan borak2 tukar fikiran pun dgn dia...ekekekek!)

ada sesapa dalam ni yang 100% fundy tak?
 

Jeb

CG Top Poster Club
Joined
Jan 2, 2007
Messages
39,505
Reaction score
124
Points
123
aku tak paham langsung pasal fundie.jadi 100% techie.hihihi
 

Apekms76

Fun Poster
Joined
May 18, 2010
Messages
275
Reaction score
1
Points
15
aku pun pakai 80% TA dan 20% FA. (time kat news besar kena aware jugak) So far ok aje...alhamdulillah
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.19963
USD / JPY
110.660
GBP / USD
1.39844
USD / CHF
0.90791
USD / CAD
1.22783
EUR / JPY
132.751
AUD / USD
0.76246

CG Sponsors




Top
Log in Register