BTC USD 43,783.5 Gold USD 2,027.27
Time now: Jun 1, 12:00 AM

7 Tips Mengatasi Bibir Kering & Pecah di Bulan Puasa

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
37,016
Joined
Apr 15, 2012
Messages
37,016
Reaction score
3,393
Points
266
Awards
1

unnamed.jpg


Selain persiapan untuk melipat gandakan amal ibadat di bulan Ramadan , apakah persiapan untuk kita hadapi pada masalah yang pasti ada di bulan puasa iaitu bibir kering dan pecah-pecah?
Bibir kering dan pecah-pecah membuatkan penampilan semakin tidak bermaya malah menyebabkan kita berasa kurang selesa.
Dikongsikan di sini tips untuk anda lebih bersedia mengahadapi masalah ini

1.Banyak minum air putih waktu sahur dan berbuka
Air putih sangat penting untuk menggantikan cecair yang hilang daripada badan setiap hari samada dalam bentuk peluh, urine dan proses tubuh yang lain. Untuk memastikan badan sentiasa dehidrasi dan kulit sentiasa lembab, kita memerlukan 8-10 gelas setiap hari.

Minum air yang mencukupi semasa sahur dan berbuka, Tidak perlu minum dengan banyak sekali minum. Minumlah sikit demi sedikit mengikut kemampuan perut untuk menerima agar tidak rasa terlalu ‘tepu’.
Untuk ibu-ibu yang menyusukan anak atau mengepam di tempat kerja, pastikan anda minum dengan mencukupi sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Boleh minum sedikit demi sedikitselepas berbuka sehingga sebelum tidur.

2. Hindari makanan yang terlalu masin
Makanan yang masin membuatkan bahagian mulut menjadi lebih kering, sehingga bibir boleh menjadi pecah-pecah. Selain itu, memakan makanan masin sebelum berpuasa membuat kita menjadi kehausan sepanjang hari, karena cairan di dalam tubuh diserap oleh garam.

3. Menghindari Minuman yang Mengandung Kafein Waktu Berbuka dan Sahur
Sepanjang berpuasa, kurangkan atau hindari langsung minuman berkafein kerana ia membuatkan kulit semakin kering.

4. Hindari menjilat bibir.
Ramai beranggapan membasahkan bibir dengan air liur dapat membantu melembapkan bibir. Tapi sebenarnya tidak. Ini kerana kandungan bahan-bahan semulajadi di dalam air liur semakin mengeringkan bibir.

5. Menghilangkan kulit mati pada bibir
Gunakan scrub bibir untuk penggelupasan kulit mati pada bibir. Lakukan 2 kali seminggu. Scrub bibir Naturel Kiss sangat membantu memulihkan keadaan bibir yang merekah-rekah dan menggelupas. Sapukan pada bibir dan gosok perlahan-lahan. Biarkan beberapa saat sebelum dicuci.
Jangan gunakan scrub bibir di waktu bibir sangat pedih atau sensitive. Perbaiki dahulu dengan menggunakan pelembap bibir.

6. Pelembap Bibir
Mencegah lebih baik daripada merawat. Cegah daripada bibir menjadi terlalu kering dan pecah-pecah dengan menggunakan pelembap bibir.
Pelembap bibir 100% plant based Naturel Kiss mempunyai kandungan moisturizer yang tinggi. Dapat membantu mencegah bibir kering dan memperbaiki bibir yang pecah-pecah. Mengandungi lemon oil yang turut membantu mencerahkan bibir yang gelap dan lebam. Terdiri daripada Roselle & Pure Mint Lip Moisturizer.
Gunakan pelembap bibir sepanjang hari atau setiap kali bibir terasa kering. Gunakan juga pada waktu malam sebelum tidur. Pastikan pelembap bibir sentiasa ada di dalam beg anda.

7. Lipstick
Gunakan lipstick pelembap bibir ‘moisturising’ yang terdapat dalam pelbagai warna. Lipstick ini tidak mengeringkan bibir.

sumber - http://dwangishoppe.com/lip-care/7-tips-bibir-kering-bulan-puasa/
 
Back
Top
Log in Register