Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Trading Styles

Forex Trading Styles Some traders prefer to use several methods in their trading. This forum discussed about it in details.

  • Do not offer or ask someone to join group/channel out of forum
  • Give credit Thanks/Like to anyone sharing useful information
Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 25-09-2009, 08:32 AM
lukpayat lukpayat is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2008
Posts: 3,105
Thanks (Received): 4380
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default 3000 pips seminggu? boleh ke? tanpa chart?

peraturan 3000 pips
1.BACA SAMPAI LEBAM..
2.SAYA TAK TAHU SEGALANYA. newbie masih belajar. KEKURANGAN HARAP MAAF. SUGGESTION di alu alukan.
3.METHOD NI MASIH BARU. DO CONTRIBUTE IDEAS for development of tools to assist trading.
4.USE RESEACHER MINDSET instead of USER MINDSET.
5.praktis,praktis, praktis, praktis.

Selamat Memecah dan menyambung Neurons..
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


introduction

Bismillahhirrahmanirrahim.
method ini adalah continuation from method 1000 pips seminggu. kalau belum habis baca yg tu, jgn baca yg ni. nnt konpius tahap dewa.. suitable utk trader yg berpengalaman sahaja. kalau baru sebulan dua, mahirkan 1000 pips dulu.
ni saya bagi summary utk method 1 dan perbezaan dengan method no 2.

method 1: strength meter analysis - trading base on dominnat currency, cari pacemaker then tapau sume follower yg satu family. Execution berdasarka price action dan self fulfilling prophecy. (SnR)boleh digunakan untuk single pair, twin pair or multipair. MINITREND SCALPING, SHORT-TERM ONLY
Ini sesuai utk newbie yg dah fasih pasal price action. Kalau belum mahir, kena study and praktise dulu price action. sebelom cuba method 2, pastikan dah cuba faham method 1.

Method no 2: Akan di bentang di sini.
Inilah basket trading version lukpayat. Method ni lain sikit dari yg di ajar oleh secret success.. yang ini dah banyak dicustomized oleh saya sendiri.

Concept base on dominancy, corelation, liquidity, distribution serta volatility study.
Reference cuma a few sets of "IA" yg di buat pada pagi isnin. Style trade is swing multipair (basket) atau selected dominant pair yg paling liquid. kita tak tengok chart yg ada candlestik or bar or line lagi. yang perlu cuma statistic. recomended for swinger sebab kita ride on major trend.
Idea asal dr
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
.

ok, bismillahirrahmanirahim.
this method, kita bahagikan kepada 2 jenis.

14 pair dan 28 pair.
method trading variation:
1: single direction basket dimana kita buy or sell semua pair samaada 14 atau 28 - follow major trend (recommended)
2: correlation trade, buy and sell semua pair according to trend masing2. (risiko meningkat)
3: dominant pair trade multilayer. trade pair yg dominant and paling liquid dan volatile. (risiko lagi meningkat)

kalau pair yang sama, masa berlainan, dia jadi "averaging risk"...
kalau masa yang sama, pair berlainan, dia jadi "leveraging risk"


leveraging risk is less risky daripada averaging risk. sebab kita spread out the risk and return kepada banyak pair. naik keter kuda, pakai banyak kuda... nak pakai sekor yg gagah perkasa pon boleh, tapi, kalau dia naik angin x mo ikut ckp.. naya..

saya personally suka trade 14 pair, tapi evaluation di buat pada 28 pair.
ini bermakna kita mengambilkira pergerakan currency secara menyeluruh.

contoh IA 14 seperti di bawah. IA 14 adalah indikator account 14 pair:

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


dan begini jadik nye kalau kita nak compare.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


yg ni 28 pair

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


Untuk method ni, saya jarang guna sebab malas dan tak sabar menunggu. Kalau pakai pon lot kecik2 shj sebab method ni kalau silap, can cause fatality to ur equity. Hehehe. Tp mana2 method pon kalau x betul MM, hancus gak. Drwdown can be beribu pips, kalau equity kuat, boleh positive blk sebbab natural hedging among negatively corelated pairs.

Recommended capital: minimum usd 1000. Exposure: 2% je

Concept

Kenapa kita nak trade cara macam ni? pertama skali, kita perlu tgk BIG PICTURE of overall market trend, market concentration,market distribution,market preference, market volatility, liquidity. byk lg yg boleh dapat daripada IA 28 tu.
Volume and distribution
soalan saya: Forex ni ada volume kah?
ada, tapi tak ada exchange yg accurately monitor the volume of currencies exchanging hand sebab market ini terlalu besar and terlalu dynamik dan laju. volume yg ade kt platform kita tu adalah broker based. dengan itu, indikator yg cakap overbought and oversold, agak tidak accurate. kdg2 dah lebih 90% oversold, tapi 3 hari lepas tu masih oversold. melekat kat bawah je graph dia. faham tak apa maksud saya?
kalau equity,senang sebab exchange tu mmg monitor how many shares yg ada and how many being bought or sold.

dengan ada nye IA, kita dapat melihat apa trader2 lain di dunia ni tgh buat dengan 8 major currencies and 28 major&cross pairs.
because, bila depa jual satu currency, depa mesti tukar ke currency lain kan? kita nak tau apa currency yg depa tukar tuh. dari sini kita leh tengok volume distribution. so, bila berlakunye satu fundamental release yg negative kepada USD contoh nye, kita tgk ramai org jual USD. tapi dorg tukar ke currency apa plak? dari sini, kita leh tgk beberapa pair yg akan correlate atau mirror with each other sebab mereka jual USD and tukar kepada currency tersebut.

ataupon,sentiment weak USD akan menyebabkan allance currency seperti JPY akan follow weak sebab japan tu antara business trade yg besar dengan amerika.

volatility and liquidity:
kita boleh tengok pair mana paling volatile comparatively among all pairs. yg mana actively bergerak dalam ranking 28 tum adalah yg paling volatile and paling liquid.

i will give example in next post.

Support and resistance
dalam IA 28 atau 14 itu tersirat SnR yg berupa currency pair. yang berada di tengah2 adalah pivot pair. pair ni tak bergerak banyak.. support or resistance: pair ni dia duduk dekat dengan penghulu, tapi dia jarang jadik penghulu. untuk berlaku reversal, penghulu kena melepasi pair ni. dan kemudian "pivot", dan follow terus the opposite place. contoh GBPUSD AND GBPJPY dalam minggu ni. awal minggu, dia duduk di bhgian tgh segment atas. bila kita sort profit descending utk IA 28 BUY. maknanye dia tgh puptrend sebab kita buy dia positive.
kemudian dia slowly pindah ke 1/3 ke atas, kemudian dia cross EURJPY, kemudian dia cross EURCHF, dan skrang dia berada di bawah sebagai penghulu bersama GCHF, GJ.

tk faham/ tak pe, nnti kita buat case study.
memang susah nak cerita dalam forum, sebab tu saya reluctant nak ajar sini.

market bias
simple, kalau IA 28 BUY ALL tu dah bg popit positive, tu makna nye bias bullish. ..
kalau popit tu negative, bias bearish

analysis

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


above is the screen shot i edited and combine today with last 2 days position. ( i think we need a script to put together a static statistic from specific date to another date to compare each other)

see the 23 sept column?
observe the penghulu.. daripada bawah skali, naik ke atas.. itu adalah reversal.. bila kah confirm reversal?
setakat ni, saya perasan, bila penghulu bergerak 1/3 ke arah opposite direction. dan yg tgh2 tu, dlm contoh atas. pair yg duduk kat position 13, 14, 15 tu bergerak dr tempat asal mereka.
eurjpy bergerak keatas.audusd, audcad kebwh.

pd hari ni,kita tgk gbp pair (base) ade 4 kat atas. 1 kat bwh (quote). jelas menunjukan gbp di jual besar besaran.

execution and risk management


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


attachment for statistical indicator. coded by bro Aiman. 3000pips.zip can be found below.. masih under construction. this is version 1. I released the Mq4 skali incase you need to edit as per your preference. credit to Aiman.
ade di dalam package 1000pips ye.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


this stats will replace the manually open IA 14 and 28 every monday.

you may select imput for desired time and date. kena tau le broker tu GMT berapa.
download history data in Mt4 - tools - history center. must download data for each 28 pairs available. by default, dia pakai M5, leh tukar.

pakai 28 pair broker k.

see below:
compare both picture:

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

ok, camne nak tengok benda ni?
ni seolah olah kita buat OP utk IA 28 pada 14hb 9, 23hb 9, dan 18hb 9 market close at 23.00 GMT 00 and also market open at GMT 0.00 monday.

saya bagi sedikit info basic pasal benda ni.
selain cantik, banyak info leh dapat kat sini. we are looking at overall market analysis.. SnR, Vector, Liquidity, momentum, supply and demand, volume, volatility, and market bias.
pertama, cuba perhatikan 14 haribulan. total profit adalah negative. masa ni trend masih down. somewhere on 21 hb, market start to turn. perhatikan kedudukan GBPUSD dan juga GBPJPY pada setiap column.

kedua, perhatikan column 18hb, yg paling kiri. profit paling tinggi as of today kalau kita buy all 28 pair, profit almost 1000pips nett. if today we open the statistic, and we check the trend masih strong buy, kalau kita buy pg tadi leh dapat lagi dalam 400 pips.

MANAGING TRADES BY EAs

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.


ni IA SCRIPT yg terbaharu dengan auto timer.. (masuk folder expert/scripts)


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________

Last edited by lukpayat; 15-03-2011 at 10:47 AM..
Reply With Quote
Thanks pipsfinder, PeRwaRis, click1time, jibam70, zamhana and 369 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-09-2009, 08:34 AM
hatisuka hatisuka is offline
Active Member

hatisuka's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2007
Location: 5^18'08"N 115^21'49.88"E
Posts: 1,904
Thanks (Received): 79
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Dah buka!
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
Selawat & Salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W
Jom FOREX! Daftar Akaun Sebenar Terpantas di IKOFX
Reply With Quote
Thanks mjsunan thanked for this post
  #3  
Old 25-09-2009, 08:35 AM
TwiStEd pIps TwiStEd pIps is offline
Super Active

TwiStEd pIps's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Location: dE dEviLs PlaYGr0unD
Posts: 7,546
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wa.. walao eh..
Reply With Quote
  #4  
Old 25-09-2009, 08:36 AM
smtteknik smtteknik is offline
Regular

smtteknik's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 591
Thanks (Received): 74
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Salam, saya pacak dulu tajuk kat sini... nnt saya edit..
busy sket hari ni..

Bismillahhirrahmanirrahim.
method ini ada continuation from method 1000 pips seminggu. kalau belum habis baca yg tu, jgn baca yg ni. nnt konpius tahap dewa..
saya bagi summary utk method 1 dan perbezaan dengan method no 2.

method 1: strength meter analysis - trading base on dominnat currency, cari pacemaker then tapau sume follower yg satu family. Execution berdasarka price action dan self fulfilling prophecy. (SnR)boleh digunakan untuk single pair, twin pair or multipair.
Ini sesuai utk newbie yg dah fasih pasal price action. Kalau belum mahir, kena study and praktise dulu price action. sebelom cuba method 2, pastikan dah cuba faham method 1.

Method no 2: Akan di bentang di sini.
Inilah kuda version lukpayat. Method ni lain sikit dari yg di ajar oleh secret success. Tp aku pon blajar dgn dorg. Full credit to tuan kuda shah alam. Dorg punye hampir sama tp, berbeza dr segi execution dan juga risk exposure.
Kuda no 2 ni boleh buat anda terbeliak tgk pips dan terduduk tgk floating kalau silap langkah.
Concept base on dominancy, corelation, liquidity, distribution serta volatility study.
Reference cuma a few sets of "IA" yg di buat pada pagi isnin. Style trade is swing multipair (basket) atau selected dominant pair yg paling liquid.
Idea asal dr
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
. Credit kpd beliau dan juga geng kuda shah alam (secret success). Walaubagaimana pon, Saya mmg encourage those yg seriously want to learn and nak jadikan forex ni mata pencarian, gi cari coach dgn geng kuda atau mana mana GURU. Itu accelerated way la. If u undrstand their method, method ni sap sap soi je. anyway, follow sini pon no problem.. cuma slow sket la.

kita bahagikan kepada 2 jenis.

14 pair dan 28 pair.
method trading:
1: single direction basket dimana kita buy or sell semua pair samaada 14 atau 28 - follow major trend (recommended)
2: corelation trade, buy and sell semua pair according to trend masing2. (risiko meningkat)
3: dominant pair trade multilayer. trade pair yg dominant and paling liquid dan volatile. (risiko lagi meningkat)

kalau pair yang sama, masa berlainan, dia jadi "averaging risk"...
kalau masa yng sama, pair berlainan, dia jadi "leveraging risk"



contoh IA 14 seperti di bawah. IA 14 adalah indikator account 14 pair:

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.



Untuk method ni, saya jarang guna sebab malas dan tak sabar menunggu. Kalau pakai pon lot kecik2 shj sebab method ni kalau silap, can cause fatality to ur equity. Hehehe. Tp mana2 method pon kalau x betul MM, hancus gak. Drwdown can be beribu pips, kalau equity kuat, boleh positive blk sebbab natural hedging among negatively corelated pairs.
Ada dua cara nak trade this, samada 14 atau 28. Kita bole buy or sell one direction of the dominat pairs, atau, kita terbalikkan yg mana menetang arus (Risky tp cepat popit).
Saya tgh develop statistical indi to assist in decision making for this method dgn masta coder aiman. InsyaAllah, lps ni x pyh nak buat buy all setiap pagi isnin dah. Sume leh set sendiri kalau terbangun lambat la.

Recommended capital: usd 1000. Exposure: 2% je


bersambung..
Wahh...kredit to TT,masa yang ditunggu2 telah tiba for step 2...Saya sokong benda yang baik, dihari Jumaat ini
Reply With Quote
Thanks Alibaba966, koyo0207 thanked for this post
  #5  
Old 25-09-2009, 09:04 AM
naa_zaa01 naa_zaa01 is offline
Active Member

naa_zaa01's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,662
Thanks (Received): 464
Likes (Received): 5
Active Level
Default

bersambung..[/QUOTE]
3000 pips seminggu? boleh ke? tanpa chart?
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Biar Betik
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
  #6  
Old 25-09-2009, 09:19 AM
lanevi448 lanevi448 is offline
Regular

lanevi448's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2006
Posts: 320
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Adoi... 1000 pips seminggu ada 463 muka surat nak kena baca la ni, tetiba keluar pulak 3000 pips seminggu. Poning kepalo pakcik ni....
Reply With Quote
Thanks mjsunan thanked for this post
  #7  
Old 25-09-2009, 09:20 AM
putra_99 putra_99 is offline
Active Plus

putra_99's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2008
Location: Dipertenggahan Currency
Posts: 2,872
Thanks (Received): 793
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..............dasat2 ...PUMP satu kali ....

Last edited by putra_99; 25-09-2009 at 09:20 AM.. Reason: word change
Reply With Quote
Thanks pip thanked for this post
  #8  
Old 25-09-2009, 09:24 AM
isolectwar isolectwar is offline
Active Member

isolectwar's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jul 2008
Location: here, with all killers viruses...
Posts: 1,831
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Big BUMP for TT...

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
__________________
ENJOY LIKE A HELL...
APE2 JUST PM@YM @ SKYPE TEMAN JER --> *#(<TERPAKSA REMOVE BAGI TUJUAN KESELAMATAN>)#*
Reply With Quote
  #9  
Old 25-09-2009, 09:44 AM
PeRwaRis PeRwaRis is offline
Active Plus

PeRwaRis's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2007
Location: Kuala Lumpur
Posts: 3,309
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default


To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.

kena beli ladam kuda baru nie..

takpe, investment for the future
Reply With Quote
  #10  
Old 25-09-2009, 10:07 AM
pipsfinder pipsfinder is offline
Newbie

pipsfinder's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2009
Posts: 16
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam,

Dah mula method no 2?...mmg best aaa masta luke...

Syabas dan terima kasih atas usaha masta luke...

Jom kita study sama2....
To view links or images in this forum your post count must be 1 or greater. You currently have 0 posts.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump