Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-07-2018, 10:42 PM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 133,543
Active Level
My Mood:
Default Richard Malanjum dilantik Ketua Hakim Negara




KUALA LUMPUR: Tan Sri Richard Malanjum malam ini mengangkat sumpah sebagai Ketua Hakim Negara yang baharu berkuat kuasa malam ini.

Malanjum, 65, menerima surat cara pelantikan daripada Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V dalam satu upacara di Bilik Singgahsana Kecil, Istana Negara, di sini.

Upacara pengurniaan watikah pelantikan dan angkat sumpah jawatan turut dihadiri Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa; Peguam Negara, Tommy Thomas dan Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan. Datuk Seri Latifah Mohd Tahar.

Malanjum, bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak, menggantikan Tun Md Raus Sharif yang mengemukakan surat peletakan jawatan sebagai Ketua Hakim Negara pada 31 Julai.

Malanjum dilahirkan pada Oktober 1952 di Tuaran, Sabah di mana beliau memulakan persekolahan peringkat rendah dan menengah di Kota Kinabalu, Sabah.

Beliau memulakan kerjayanya dengan berkhidmat di Jabatan Pelajaran dan kemudian beberapa jabatan kerajaan yang lain.

Pada 1972, beliau melanjutkan pelajaran ke Institut Teknologi Mara (sekarang Universiti Teknologi Mara) di Shah Alam, Selangor, sebagai pelajar luar kampus University of London dalam bidang Undang-Undang dan dianugerahkan Bachelor of Laws (LL.B)(Hons)(London) pada 1975.

Selepas memperoleh ijazah undang-undang, Malanjum berkhidmat di Jabatan Ketua Menteri Sabah dan ditugaskan sebagai Timbalan Pendakwa Raya di Jabatan Peguam Besar Negeri Sabah.

Malanjum melanjutkan pelajaran di London dan berjaya menghabiskan pengajian "Bar-at-Law" pada tahun yang sama. Beliau dipanggil ke "The English Bar of the Honourable Society of Gray's Inn" di London.

Sekembalinya dari London, beliau berkhidmat semula di Jabatan Peguam Besar Negeri Sabah sebagai Pegawai Undang-Undang/Timbalan Pendakwa Raya.

Pada 1977, beliau diterima masuk sebagai Peguambela dan Peguamcara di Sabah dan juga diterima masuk ke 'The Australian Capitol Territory' (ACT) Bar pada 1991.


https://www.bharian.com.my/berita/na...ra-yang-baharu

Update #1

Quote:
Originally Posted by TXT View Post

Reply With Quote
Likes cek mek molek, oldtbone, ibnuwafiy liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 11-07-2018, 10:47 PM
cek mek molek cek mek molek is online now
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 32,772
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3154
Active Level
My Mood:
Default

Tan Sri Richard Malanjum yg dilantik jadi Ketua Hakim Negara
Reply With Quote
Likes kunang-kunang liked this post
  #3  
Old 11-07-2018, 11:55 PM
azmann33 azmann33 is offline
Super Active

azmann33's Avatar
 
Trader Rating: (101)
Join Date: Mar 2009
Posts: 9,232
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 458
Active Level
My Mood:
Default

umur bersara wajib 66 tahun.umur skrg 65.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-07-2018, 12:56 AM
haniefmunchkien haniefmunchkien is offline
Active Member

haniefmunchkien's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,735
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 166
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cek mek molek View Post
Tan Sri Richard Malanjum yg dilantik jadi Ketua Hakim Negara
Betul atau tidak :

kes 1 - TS Richard Malanjum adalah satu-satunya hakim daripada 3 org panel hakim yang membenarkan Lina Joy utk menggugurkan perkataan Islam drpd mykadnya?

kes 2 - TS Richard Malanjum bersama 4 panel hakim lain telah membatalkan penukaran agama kepada Islam dlm kes 3 anak Indira Gandhi?

mohon ulasan drpd cek mek.. terima kasih..
Reply With Quote
  #5  
Old 12-07-2018, 01:20 AM
luhur_lestari luhur_lestari is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (15)
Join Date: Apr 2010
Posts: 3,641
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 24
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by haniefmunchkien View Post
Betul atau tidak :

kes 1 - TS Richard Malanjum adalah satu-satunya hakim daripada 3 org panel hakim yang membenarkan Lina Joy utk menggugurkan perkataan Islam drpd mykadnya?

kes 2 - TS Richard Malanjum bersama 4 panel hakim lain telah membatalkan penukaran agama kepada Islam dlm kes 3 anak Indira Gandhi?

mohon ulasan drpd cek mek.. terima kasih..
den dapat yg ni..

Tahniah tan sri dato richard malanjum sebagai ketua hakim negara yg baru.. marhein yg setia hnya mmpu mencoretkan tinta ats sumbangan yg tlh diberikan.

1). Pada tahun 2007, dalam kes permohonan Lina Joy untuk mnenukar agama asal dari islam ke kristian, tiga hakim yang terlibat dalam proses kehakiman kes tersebut.

Dua hakim (orang islam) tidak bersetuju untuk membenarkan Lina Joy murtad, manakala seorang hakim iaitu Richard Malanjum mengundi untuk membenarkan Lina Joy keluar islam.

Kemenangan kes ini menjadikan amalan murtad di negara ini ditutup dari sudut sistem dan perundangan.
.

2). Tahun 2015, kes rayuan penggunaan kalimah Allah utk merujuk kepada Jesus oleh akhbar The Herald telah ditolak oleh keputusan majoriti hakim (4 berbalas 3)

Salah seorang daripada tiga orang hakim yang mengundi untuk membenarkan kalimah Allah merujuk kepada Jesus adalah Richard Malanjum.

Ini adalah satu langkah bagaimana sistem kehakiman boleh menutup ruang untuk berlaku mudarat besar kepada agama.
.

3). Pada awal tahun 2018, Mahkamah Persekutuan memutuskan penukaran agama tiga anak guru tadika, M Indira Gandhi hampir 10 tahun lalu kepada Islam adalah terbatal dan tidak sah di sisi undang-undang.

Antara hakim yang undi membatalkan penukaran agama tersebut adalah Richard Malanjum.
.

4). Kehakiman ini hakikatnya terletak pada hati para hakim. Bukan semata-mata teks dan fakta. Kerana hati yang ada pada hakim yang menafsir teks dan fakta.

Hakim yang diyakini keislamannya, hatinya akan cenderung kepada islam. Hakim yang beriktikad dengan iktikad agama lain atau sekular akan cenderung kepada agama dan iktikadnya.
.

5). Teringat akan tulisan seorang pendakwah haraki terkenal, Muhammad Ahmad Ar-rasyid yang berkata tentang bagaimana sesebuah keruntuhan tamadun berlaku walaupun sesebuah negara itu telah maju. Sebuah soalan ditanyakan kepada Umar Al-Khattab:

“Adakah sesebuah negeri itu boleh musnah padahal ia kelihatan makmur maju?”

Beliau menjawab: “Ya, apabila orang-orang jahat menguasai orang-orang baik.”

Inilah sebabnya keruntuhan negara dan inilah penyakit pembunuhnya.

Penguasaan si zalim ke atas golongan yang baik adalah sebab kepada segala kelam kabut dan rosaknya dunia.

Apabila si zalim atau fasik berkuasa, mereka akan melantik orang yang jahat dan fasik seperti mereka juga untuk mengurus apa-apa urusan. Mana-mana si fasiq tak dapat tidak adalah tawanan nafsu dan dah tertutup hatinya. Mereka hidup lalai dan tidak berfikir pun untuk kebaikan bangsa dan negara mereka.

Mereka juga bekerja untuk kepentingan peribadi mereka. Bertindak zalim, menindas dan menyeleweng. Banyak tenaga dan kemampuan kemanusiaan dipersia-siakan. Orang yang benar-benar layak dan berpotensi terpaksa bersembunyi mencari perlindungan kehormatan dan jasad mereka dari dicerobohi dan diseksa.

Tinggallah urusan pentadbiran umat dipegang oleh mereka yang jahil dan berkepentingan. Hasilnya tersebarlah gejala keruntuhan masyarakat yang akhirnya membawa kemusnahan ekonomi dan ketamadunan ilmu.

Masih ada yang kata tidak perlu risau?
Reply With Quote
Likes TT, magnetmati08 liked this post
  #6  
Old 12-07-2018, 01:35 AM
azmann33 azmann33 is offline
Super Active

azmann33's Avatar
 
Trader Rating: (101)
Join Date: Mar 2009
Posts: 9,232
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 458
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by luhur_lestari View Post
den dapat yg ni..

Tahniah tan sri dato richard malanjum sebagai ketua hakim negara yg baru.. marhein yg setia hnya mmpu mencoretkan tinta ats sumbangan yg tlh diberikan.

1). Pada tahun 2007, dalam kes permohonan Lina Joy untuk mnenukar agama asal dari islam ke kristian, tiga hakim yang terlibat dalam proses kehakiman kes tersebut.

Dua hakim (orang islam) tidak bersetuju untuk membenarkan Lina Joy murtad, manakala seorang hakim iaitu Richard Malanjum mengundi untuk membenarkan Lina Joy keluar islam.

Kemenangan kes ini menjadikan amalan murtad di negara ini ditutup dari sudut sistem dan perundangan.
.

2). Tahun 2015, kes rayuan penggunaan kalimah Allah utk merujuk kepada Jesus oleh akhbar The Herald telah ditolak oleh keputusan majoriti hakim (4 berbalas 3)

Salah seorang daripada tiga orang hakim yang mengundi untuk membenarkan kalimah Allah merujuk kepada Jesus adalah Richard Malanjum.

Ini adalah satu langkah bagaimana sistem kehakiman boleh menutup ruang untuk berlaku mudarat besar kepada agama.
.

3). Pada awal tahun 2018, Mahkamah Persekutuan memutuskan penukaran agama tiga anak guru tadika, M Indira Gandhi hampir 10 tahun lalu kepada Islam adalah terbatal dan tidak sah di sisi undang-undang.

Antara hakim yang undi membatalkan penukaran agama tersebut adalah Richard Malanjum.
.

4). Kehakiman ini hakikatnya terletak pada hati para hakim. Bukan semata-mata teks dan fakta. Kerana hati yang ada pada hakim yang menafsir teks dan fakta.

Hakim yang diyakini keislamannya, hatinya akan cenderung kepada islam. Hakim yang beriktikad dengan iktikad agama lain atau sekular akan cenderung kepada agama dan iktikadnya.
.

5). Teringat akan tulisan seorang pendakwah haraki terkenal, Muhammad Ahmad Ar-rasyid yang berkata tentang bagaimana sesebuah keruntuhan tamadun berlaku walaupun sesebuah negara itu telah maju. Sebuah soalan ditanyakan kepada Umar Al-Khattab:

“Adakah sesebuah negeri itu boleh musnah padahal ia kelihatan makmur maju?”

Beliau menjawab: “Ya, apabila orang-orang jahat menguasai orang-orang baik.”

Inilah sebabnya keruntuhan negara dan inilah penyakit pembunuhnya.

Penguasaan si zalim ke atas golongan yang baik adalah sebab kepada segala kelam kabut dan rosaknya dunia.

Apabila si zalim atau fasik berkuasa, mereka akan melantik orang yang jahat dan fasik seperti mereka juga untuk mengurus apa-apa urusan. Mana-mana si fasiq tak dapat tidak adalah tawanan nafsu dan dah tertutup hatinya. Mereka hidup lalai dan tidak berfikir pun untuk kebaikan bangsa dan negara mereka.

Mereka juga bekerja untuk kepentingan peribadi mereka. Bertindak zalim, menindas dan menyeleweng. Banyak tenaga dan kemampuan kemanusiaan dipersia-siakan. Orang yang benar-benar layak dan berpotensi terpaksa bersembunyi mencari perlindungan kehormatan dan jasad mereka dari dicerobohi dan diseksa.

Tinggallah urusan pentadbiran umat dipegang oleh mereka yang jahil dan berkepentingan. Hasilnya tersebarlah gejala keruntuhan masyarakat yang akhirnya membawa kemusnahan ekonomi dan ketamadunan ilmu.

Masih ada yang kata tidak perlu risau?
perkara kamu sebut tu..tak perlu risau..perkara kecik saja
asalkan NAJIB jatuh ok lah...kata macaimaya PH

pssst..kejap lagi akan ada yg kata aku sokong Najib...
Reply With Quote
Likes nur leen, orang2, azriff, lynz liked this post
  #7  
Old 12-07-2018, 01:52 AM
gimau gimau is offline
Active Plus

gimau's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,929
Thanks (Received): 61
Likes (Received): 123
Active Level
Default

Peguam negara... dah
Ketua hakim negara... dah

Apa lg posisi strategik k'jaan yg lazimnya dipegang melayu islam nak diberi kpd bkn islam?
Reply With Quote
  #8  
Old 12-07-2018, 04:41 AM
g-man g-man is offline
Active Member

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2011
Location: Malaysia
Posts: 1,880
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 98
Active Level
My Mood:
Default

Dah 100 hari ke?...eh2...ada dlm manifesto ke ni?...kena lg penyokong PH...kena jgn tak kena..
__________________
Oh Malaysiaku
Reply With Quote
  #9  
Old 12-07-2018, 06:44 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 18,873
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 1744
Active Level
My Mood:
Default

tangan2 pengundi ph jugak punya angkara..

tahniah laa yek..

5tahun kena hancing je laa..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
  #10  
Old 12-07-2018, 07:00 AM
eusahawan eusahawan is offline
Active Member

eusahawan's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,127
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 27
Active Level
My Mood:
Default

baru sekarang kome nak bising .... ?

lebih 60 tahun dulu , kome buat apa ?
makan dedak ?
makan rasuah ?

bila di beri peluang mentadbir ,
kome sia2 kan peluang,
bila sudah tersingkir ,
baru rasa nak berjuang ?

hampeh ......
Reply With Quote
Likes DDos, ibnuwafiy, redcloud, kopirait, magnesium and 6 others liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump