Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 11-07-2018, 03:51 PM
Yul-Minho Yul-Minho is offline
Legendary Member

Yul-Minho's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2012
Location: ~Hijau Bumi Tuhan~
Posts: 15,804
Thanks (Received): 839
Likes (Received): 304
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Laici View Post
lot lidi ni..baik takyah...susah nanti kalau ada apa2 jadi

yang ni nama pembeli masuk dlm geran.
klu byk duit bole apply utk pecah bahagian..
dpt la 1 lot tu geran asing..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 11-07-2018, 03:56 PM
balang balang is offline
Super Active

balang's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2009
Location: Jay Bee
Posts: 7,204
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 18
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Yul-Minho View Post
tanah kategori pertanian...
owner pecah lot kecik2 & jual per lot..
nama pembeli x masuk dlm geran.. sbb syarat tanah pertanian 1ekar - 1 nama
cuma ada surat perjanjian/ surat ikatan amanah dgn lawyer je..
den haritu tu nyaris2 nak terbeli dah 3 lot niat nak buat rumah waktu tua nanti, tinggal nak tulis cek saja esoknya, memang seronok tengok lot ni, dekat dengan tempat yang den suka, entah macam mana hati tak berapa nak sedap bila pak mentua cakap orang tak minat lot lidi ni, padahal lot tu memang murah, ada nama dalam surat ikatan amanah bersama pemegang amanah, rupanya ada satu lagi homework den tak buat..pergi pejabat tanah dan tanya pendapat mereka..bila den buat homework ni..terus tak jadi beli..pembelian lot lidi ni tak viable untuk buat rumah dan juga investment..silap hb kalau bina rumah atas tanah pertanian sia2 je kena rampas tanah dengan kerajaan..bila seller follow up untuk pembelian dan den cerita pasal implikasi pembelian lot lidi, beliau juga terdiam dan offer pula den lot individu kat tempat lain..
__________________
GEMPAR! TEKNIK JANA PENDAPATAN TERHEBAT ABAD INI!
http://www.pendapatanmudah.com
Reply With Quote
  #13  
Old 11-07-2018, 04:35 PM
Yul-Minho Yul-Minho is offline
Legendary Member

Yul-Minho's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2012
Location: ~Hijau Bumi Tuhan~
Posts: 15,804
Thanks (Received): 839
Likes (Received): 304
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by balang View Post
den haritu tu nyaris2 nak terbeli dah 3 lot niat nak buat rumah waktu tua nanti, tinggal nak tulis cek saja esoknya, memang seronok tengok lot ni, dekat dengan tempat yang den suka, entah macam mana hati tak berapa nak sedap bila pak mentua cakap orang tak minat lot lidi ni, padahal lot tu memang murah, ada nama dalam surat ikatan amanah bersama pemegang amanah, rupanya ada satu lagi homework den tak buat..pergi pejabat tanah dan tanya pendapat mereka..bila den buat homework ni..terus tak jadi beli..pembelian lot lidi ni tak viable untuk buat rumah dan juga investment..silap hb kalau bina rumah atas tanah pertanian sia2 je kena rampas tanah dengan kerajaan..bila seller follow up untuk pembelian dan den cerita pasal implikasi pembelian lot lidi, beliau juga terdiam dan offer pula den lot individu kat tempat lain..
lot lidi - harga murah giler la..

tanah lot - harga mahal sikit dr lot lidi
tanah kategori bangunan/kediaman pas2 owner buat lot kecik2
nama pembeli boleh masuk dalam geran - lebih terjamin..
tp 1 geran ada ramai pemilik ikut syer masing2..
pembeli xdpt nk smpan geran sndri nk buat loan bank pun x lepas..
sblm beli tanah lot, mntak dulu no lot, no geran semua
pi buat carian persendirian kt pej tanah dlu..
confirm dlu betul ke nama penjual ada dlm geran..
confirm dulu ada kaveat atas syer x utk bhgian penjual tu..
lps dh ada nama dlm geran buat la permohonan pecah bahagian..
kos tinggi jgk la nk buat pecah geran ni..
tp lg jimat dr beli tanah geran individu.

tanah geran individu - harga sah2 la mahal..
sbb 1geran tu ada nama kita je kan..
Reply With Quote
Likes balang liked this post
  #14  
Old 11-07-2018, 04:44 PM
sitinorain sitinorain is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2014
Posts: 868
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 10
Active Level
My Mood:
Default

kalau sye lah baik cari tanah lot yg ada geran individu...
Reply With Quote
  #15  
Old 12-07-2018, 07:05 AM
izaf505 izaf505 is offline
Active Member

izaf505's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2011
Location: Ipoh & Alor Gajah
Posts: 1,477
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 14
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Yul-Minho View Post
tanah kategori pertanian...
owner pecah lot kecik2 & jual per lot..
nama pembeli x masuk dlm geran.. sbb syarat tanah pertanian 1ekar - 1 nama
cuma ada surat perjanjian/ surat ikatan amanah dgn lawyer je..
kalay yg tu bahaya la.kn tkr kategori tanah dulu buat geran per lot baru selamat
Reply With Quote
  #16  
Old 12-07-2018, 08:39 AM
later_on82 later_on82 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,021
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 36
Active Level
My Mood:
Default

kalau saye la tuan...sy beli umah teres je..umah kulim tu buat sewa...yela ade jugak income...kot2 la nanti dok kulim balik...secara x langsung ade 2 aset..n monthly pon dpt kurang jugak sebab sewakan umah kt kulim...

saya bab tanah lidi ni mmg x yakin le..dah hampir terkene kt area ijok dlu..bukan ape..masa depan ni x pasti tuan dgn tanah lidi ni..melainkan tuan x kisah jadi apa2 nanti ..kemungkinan rugi tu ade..
Reply With Quote
  #17  
Old 15-07-2018, 12:07 PM
shiby shiby is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2010
Posts: 359
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
Default

jgn beli lot lidi.nanti menyesal tak sudah walaupun murah

cari yg ada geran.tak kisah la hsm(hak sementara milik)

kat mudah pun ada yg harga reasonable mcm link kat bawah


boleh sewa tapak dulu utk stor simpanan @ tujuan lain sementara kumpul modal nak buat rumah banglo. Geran boleh buat jadikan cagaran utk overdraft bank

rumah kat kulim tu sewakan dulu & refinance utk beli tanah @ utk investment

Last edited by shiby; 15-07-2018 at 12:46 PM.. Reason: link tanah tu dah ada buyer
Reply With Quote
  #18  
Old 15-07-2018, 12:48 PM
shiby shiby is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2010
Posts: 359
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by putra1234 View Post
wassalam.

berapa sewa kat alor setar? rumah teres yang nak dibeli tu berapa sewa kat area situ? loan boleh buat berapa tahun kalau ikut umur? kalau beli tanah lot dengan buat rumah, berapa lama loan?
wah org account ni soalan dia .mesti relate dgn installment & nak compare berbaloi tak beli

Putra bila nak turun mai alor setar?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump