Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #261  
Old 13-03-2018, 01:17 PM
cbzurm10 cbzurm10 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2014
Posts: 512
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5
Active Level
Default

xyah la pilih sangat..yg skolah swasta tu pun aku tgok mganggur pun byk..sijil apa pun klau bidang sesuai dgn pekerjaan ada pengalaman..x memilih..senang cari mkn..sijil tahap phd pun klau nk kerja ikut taraf dan gaji stimpal tapi pengalaman xda..pi negara org..kat mesia ni mmg x dpt
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #262  
Old 13-03-2018, 01:51 PM
putra1234 putra1234 is offline
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 11,571
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 874
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Gigahertz CS View Post
tapi kalau tanya aku..aku x berapa suka ambil budak intern untuk handle kerja. kalau setakat jaga kedai atau berish kedai ke ok lagi. mengambil diorang kerja ni serupa kita kerja dua kali. lepas diorang buat kerja mmg kena double check balik. kalau kita cuti ...diorang berhari raya di kedai
betul juga. kena ajar balik. tapi ni aku selalu jumpa kat budak2 degree. memang lama nak train diaorang balik. yang budak2 kemahiran ni sebenarnya aku tengok sekejap je. malah, budak diploma dari uni pun sekejap juga kebanyakannya.

mungkin budak2 kemahiran ni belajar tempoh tak lama, dalam 1-2tahun, dan belajar pun belajar untuk kerja. dan, diaorang akan bawa basic ni sampai ke advance. belajar advance camne sekalipun, basic tetap kena kuat. time kerja, diaorang boleh apply basic ni. jadi, time ngajar tu, hanya ngajar cara guna sistem je memula tu. dah boleh buat kerja dah.

tak macam degree yang akademik, segala teori belajar. tahun ke3 dengan ke4, bila belajar advance, xde sentuh langsung agaknya basic. sedangkan kerja, basic tu kena yang penting untuk mula2. tu yang ramai lepasan degree nak terus kerja jadi bos.

Last edited by putra1234; 13-03-2018 at 01:53 PM..
Reply With Quote
  #263  
Old 11-04-2018, 01:40 PM
bukubuku bukubuku is offline
Active Member

bukubuku's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,278
Thanks (Received): 33
Likes (Received): 9
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by bukubuku View Post
Salam / Salam sejahtera

Alkisahnya, den dalam pertimbangan untuk hantar adik den lepasan pmr ke kolej vokasional (KV) untuk ambil diploma vokasional malaysia (DVM).

untuk pengetahuan adik den mendapat 1A, 1B, 4C, 1D dan 1E dalam pmr tahun lepas, dan sekarang dalam tingkatan 4 aliran sastera di sekolah menengah harian biasa.

tapi den masih ragu2 dengan program DVM tersebut, bagus ke tak bagus? salah satunya sebab program ni takde SPM, tempoh belajar pula 4 tahun. den runsing apa akan jadi pd masa depan adik den sekiranya dia gagal mendapatkan DVM, SPM pula takde. Sedangkan ipta/ipts dan kolej2 sekarang masih memerlukan kelayakan SPM untuk sambung belajar, begitu jugak majikan2 yg melihat pada kelulusan SPM untuk ambil pekerja.

Bagaimana pula selepas dia berjaya mendapatkan DVM, bolehkah dia melanjutkan pelajaran ke peringkat lg tinggi spt degree seterusnya master dan phd.

ada juga ura-ura den dengar, kolej vokasional masih kekurangan tenaga mahir untuk mengajar malah KV juga masih banyak kekurangan fasiliti dan prasarana.

tapi jika dilihat struktur program DVM yg menawarkan 70% kemahiran dan 30% akademik agak bagus bg adik den yg lemah dari segi pembelajaran teori.

sesiapa ada pengalaman hantar anak ke kolej tersebut atau ada adik2 di CG yg tengah mengikuti program tersebut, mohon juga kongsikan disini.

Den update sikit kisah adik den sekarang 2018..
Adik den dulu dah teruskan belajar sampai dapt SPM. tak jadi ikut aliran DVM.
Lepas SPM masuk Institut Latihan Perinsdustrian (ILP) ambil Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dan sekarang tgh sambung Diploma Lanjutan Kemahiran. InshaAllah tahun ni abis.
Memandangkan adik den lemah pembelajaran teori jd kami rasa ini jalan terbaik untuk dia teruskan belajar melalui kemahiran.

Korang doa-doakan dia lepas grad ni semoga dapat keje elok2.
__________________
Nakkan seseorang tak semestinya kita dapat. Bila dah dapat, tak semestinya kita punya.Bila kita punya, tak semestinya akan bersama. Bila bersama tak semestinya kekal selamanya. Tapi segalanya tak akan mustahil, andainya jodoh itu kita.
Reply With Quote
Likes asx23, putra1234, cicahbelacan liked this post
  #264  
Old 18-04-2018, 01:44 PM
2bz4money 2bz4money is offline
Legendary Member

2bz4money's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2006
Location: Kajang
Posts: 10,613
Thanks (Received): 2016
Likes (Received): 27
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bukubuku View Post
Den update sikit kisah adik den sekarang 2018..
Adik den dulu dah teruskan belajar sampai dapt SPM. tak jadi ikut aliran DVM.
Lepas SPM masuk Institut Latihan Perinsdustrian (ILP) ambil Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dan sekarang tgh sambung Diploma Lanjutan Kemahiran. InshaAllah tahun ni abis.
Memandangkan adik den lemah pembelajaran teori jd kami rasa ini jalan terbaik untuk dia teruskan belajar melalui kemahiran.

Korang doa-doakan dia lepas grad ni semoga dapat keje elok2.
Anak saya ambil automatif kat Kolej Vokasional; baru selesai SKM3 dan terus dgn DVM tahun 1. Moga dipermudahkan urusannya untuk mengisi peluang kerja tenaga mahir TVET ni. Kakak dia pulak ambil Dip Pendidikan Awal Kanak2 kat Kopeda Shah Alam untuk prospek cikgu tabika Kemas atau swasta. Perlu hati2 dgn tawaran belajar dari pihak Swasta yg menyasarkan duit PTPTN saja.
Reply With Quote
  #265  
Old 18-04-2018, 05:05 PM
Lemantempang Lemantempang is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2018
Posts: 26
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by bukubuku View Post
Salam / Salam sejahtera

Alkisahnya, den dalam pertimbangan untuk hantar adik den lepasan pmr ke kolej vokasional (KV) untuk ambil diploma vokasional malaysia (DVM).

untuk pengetahuan adik den mendapat 1A, 1B, 4C, 1D dan 1E dalam pmr tahun lepas, dan sekarang dalam tingkatan 4 aliran sastera di sekolah menengah harian biasa.

tapi den masih ragu2 dengan program DVM tersebut, bagus ke tak bagus? salah satunya sebab program ni takde SPM, tempoh belajar pula 4 tahun. den runsing apa akan jadi pd masa depan adik den sekiranya dia gagal mendapatkan DVM, SPM pula takde. Sedangkan ipta/ipts dan kolej2 sekarang masih memerlukan kelayakan SPM untuk sambung belajar, begitu jugak majikan2 yg melihat pada kelulusan SPM untuk ambil pekerja.

Bagaimana pula selepas dia berjaya mendapatkan DVM, bolehkah dia melanjutkan pelajaran ke peringkat lg tinggi spt degree seterusnya master dan phd.

ada juga ura-ura den dengar, kolej vokasional masih kekurangan tenaga mahir untuk mengajar malah KV juga masih banyak kekurangan fasiliti dan prasarana.

tapi jika dilihat struktur program DVM yg menawarkan 70% kemahiran dan 30% akademik agak bagus bg adik den yg lemah dari segi pembelajaran teori.

sesiapa ada pengalaman hantar anak ke kolej tersebut atau ada adik2 di CG yg tengah mengikuti program tersebut, mohon juga kongsikan disini.

Bagi aku lah. Kau ada SPM ke takde ke bukan penentu hidup kau berjaya atau tak. Kalau kau berusaha lebih. Kau boleh dapat hasil pun lebih lah. Hahaha.
Reply With Quote
  #266  
Old 18-04-2018, 05:08 PM
asx23 asx23 is online now
Active Plus

asx23's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 3,510
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 318
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by 2bz4money View Post
Anak saya ambil automatif kat Kolej Vokasional; baru selesai SKM3 dan terus dgn DVM tahun 1. Moga dipermudahkan urusannya untuk mengisi peluang kerja tenaga mahir TVET ni. Kakak dia pulak ambil Dip Pendidikan Awal Kanak2 kat Kopeda Shah Alam untuk prospek cikgu tabika Kemas atau swasta. Perlu hati2 dgn tawaran belajar dari pihak Swasta yg menyasarkan duit PTPTN saja.

skrg semua U kena PTPTN.

Nak jimat masuk kolej vokasional.
Reply With Quote
  #267  
Old 18-04-2018, 05:08 PM
asx23 asx23 is online now
Active Plus

asx23's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 3,510
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 318
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Lemantempang View Post
Bagi aku lah. Kau ada SPM ke takde ke bukan penentu hidup kau berjaya atau tak. Kalau kau berusaha lebih. Kau boleh dapat hasil pun lebih lah. Hahaha.
betul bro. sistem pendidikan skrg adalah perniagaan.
Reply With Quote
  #268  
Old 20-04-2018, 12:01 AM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 26,058
Thanks (Received): 196
Likes (Received): 271
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by asx23 View Post
betul bro. sistem pendidikan skrg adalah perniagaan.
company aku ada join expo kerja.. ada satu fresh grade ni gan jurusan entah ape2 la .. aku pon pelik x penah dengar.. bile tanye kt member lain.. jawapannya universiit skrg ni bukan nye jurusan ikut demand tapi main offer jer student.. last2 student keje lari bidang sebb x wujud pon peluang pekerjaan jurusan tu..



nasib la org melayu skrg ni bersaing la gan kaum dan bangsa asing
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump