Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Fixed Deposit

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-10-2012, 06:49 AM
Esplanade Esplanade is offline
Regular

Esplanade's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2012
Posts: 190
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Question Apa sebenarnya fixed deposit? haram ke tapi interest ringgit kan 3%+?

Time value of money

concept rm1 hari ini nilainya akan kurang dalam 10 akan datang

soalannya fixed deposit ni ada kata haram jadi duit ringgit 3%+ setahun interest tu mcmane pulak?

pening memikirkannya...
__________________
Quote:
es·pla·nade/ˈespləˌnäd/
Noun:
A long, open, level area, typically beside the sea. or An open, level space separating a fortress from a town.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 02-10-2012, 07:00 AM
arifrahmanz arifrahmanz is offline
Active Member

arifrahmanz's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,894
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
Default

cari yg islamik
Reply With Quote
  #3  
Old 02-10-2012, 07:04 AM
benharungkar benharungkar is offline
Active Member

benharungkar's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,398
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
Default

fixed deposit mane yang islamik?

Last edited by benharungkar; 02-10-2012 at 07:06 AM..
Reply With Quote
  #4  
Old 02-10-2012, 07:09 AM
arifrahmanz arifrahmanz is offline
Active Member

arifrahmanz's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,894
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
Default

http://www.maybank2u.com.my/mbb_info.../ACC-Accounts/

http://www.rhb.com.my/islamic_bankin...sit/mgiai.html
Reply With Quote
  #5  
Old 02-10-2012, 07:10 AM
arifrahmanz arifrahmanz is offline
Active Member

arifrahmanz's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,894
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
Default

http://carigold.com/portal/forums/sh...ad.php?t=23049

dah ada dah ni..kasi merge la..
Reply With Quote
  #6  
Old 02-10-2012, 07:12 AM
arifrahmanz arifrahmanz is offline
Active Member

arifrahmanz's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,894
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
Default

#1 Zahidi 2007-10-25 02:51
Isu keharaman 'fixed-deposit' bukanlah terletak kepada sama ada 'fixed' (tetap) atau tidak. Tetapi kita perlu lihat kepada kontrak yang digunakan.

Saya setuju bank konvensional menganggap simpanan para penyimpan adalah sebagai hutang dan imbuhannya diberikan sebagai faedah (interest). Dan ini jelas sejelasnya riba'..

Dalam Islam, kontrak yang digunakan adalah Al-Mudharabah di mana pendeposit dikatakan sebagai pelabur atau 'Rabbul Mal' manakala pihak bank dikatakan sebagai pengusaha atau 'Mudharib'. Wang tersebut digunakan sebagai pelaburan dan keuntungannya dibahagikan di antara pelabur dan pengusaha dengan kadar yang dipersetujui. Jadi, di sini kadar keuntungan (atau kerugian) adalah tidak tetap.

Di dalam isu akaun simpanan di mana bank konvensional menggunakan wang simpanan tersebut untuk tujuan perniagaan dan memberikan manafaat kepada pendeposit sebagai faedah (interest) dan ini adalah haram.

Manakala di dalam Islam, pendeposit boleh meletakkan wang mereka di dalam akaun Wadiah Yad Dhamanah di mana bank dikatakan sebagai pemegang amanah bagi wang tersebut. Sekiranya bank mendapat manafaat daripada wang tersebut, pihak bank boleh memberikan lebihan daripada simpanan sebagai hibah.

Konsep ini perlu difahami oleh semua orang Islam dan yang nak jadi Islam. Saya setuju bahawa Hukum Shari'ah tidak boleh berubah dengan apa cara sekalipun. Dan fatwa yang dikeluarkan atas desakan kuasa politik adalah sangat mengecewakan.

http://www.zaharuddin.net/senarai-le...is-halal-.html
Reply With Quote
  #7  
Old 02-10-2012, 07:50 AM
Esplanade Esplanade is offline
Regular

Esplanade's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2012
Posts: 190
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Kalau duit kertas dalam poket kita ni ada interestnya sendiri mcmane?haram ke mcmane? Kalau contoh org islam tu dok NZ ke UK
__________________
Quote:
es·pla·nade/ˈespləˌnäd/
Noun:
A long, open, level area, typically beside the sea. or An open, level space separating a fortress from a town.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-10-2012, 08:01 AM
zeman zeman is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,491
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

xde haramnya eh...yang untungnya kita..xde beban kat kita pun..dah dunia pakai duit fiat..bukan dunia pakai duit emas..
Reply With Quote
  #9  
Old 02-10-2012, 08:18 AM
Esplanade Esplanade is offline
Regular

Esplanade's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2012
Posts: 190
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Interest rate ringgit malaysia

http://data.worldbank.org/indicator/FR.INR.RINR
__________________
Quote:
es·pla·nade/ˈespləˌnäd/
Noun:
A long, open, level area, typically beside the sea. or An open, level space separating a fortress from a town.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-10-2012, 09:02 AM
katani17 katani17 is offline
Active Plus

katani17's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,791
Thanks (Received): 168
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Esplanade View Post
Time value of money

concept rm1 hari ini nilainya akan kurang dalam 10 akan datang

soalannya fixed deposit ni ada kata haram jadi duit ringgit 3%+ setahun interest tu mcmane pulak?

pening memikirkannya...
nak islamic masuk lar General Invesment Account. The best rate 4% above
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump