Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Fixed Deposit

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #131  
Old 09-04-2015, 05:30 PM
|||||| |||||| is offline
Legendary Member

||||||'s Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,576
Thanks (Received): 227
Likes (Received): 11
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Nur amina View Post
Kemudahan overdraf secara islamic atau lebih dikenali dalam perbankan islam sebagai 'cashline' untuk asb agak samar sekarang.

Semalam baru tanya dkt maybank putrajaya berkaitan kemudahan overdraf/cashline untuk sandarkan pada asb,pegawai putrajaya tersebut bagitau kemudahan tersebut masih ada, syaratnya mesti ada ssm dan audit company untuk setahun serta akaun bank atas nama company. Dan pegawai tersebut minta saya berhubung dengan pegawai in-charge dekat maybank puchong untuk mengetahui lebih lanjut, setakat ni saya belum berhubung.

yang terkilannya walaupun negara kita ada pelbagai bank berasaskan produk islam, masih sukar juga untuk mendapatkan kemudahan cashline yg sy bagitau td,
sebab tu la pada pendapat saya, ramai yang terpaksa menggunakan perkhidmatan konvensional disebabkan kesukaran tersebut

http://www.pakdi.net/apa-itu-od-overdraft/

"Perbankan Islam menawarkan kemudahan yang menyerupai OD konvensional, dikenali sebagai cashline. Maka, dengan adanya kemudahan overdraft yang patuh Shariah, kita sewajibnya meninggalkan produk berasaskan riba dan bertukar kepada kemudahan “berhutang” yang halal."

maybe ada kemudahan begini seperti yang disebut pakdi, tapi bukan bersandarkan kepada asb lagi

Off topic sekejap

saya nak tanya berkaitan fd vs od,

1) biasanya jika hendak cagarkan fd kepada od bank, syarat minimum biasanya bank amik minimum berapa lama tempoh fd matang (3 bulan, 6 bulan, 1 tahun) sebelum boleh dicagarkan kepada od
baru lepas jumpa pegawai maybank sebentar tadi :

1. maybank consumer ada fd>od tapi convensional, takde islamic.
2. asb>od cuma boleh buat di SME. Kena ada sole proprietor dan tak pasti ada ke tak islamic.

od mahal gila, BR + 3.xx% wooo

pernah terbaca kat blog mana tah, katanya HLB islamic ada buat fd>od. Nak kena pegi tanya esok la kot..
__________________
Dapatkan Analisa & Berita Forex Harian Disini!
Nak Rebet Instaforex 86.67% Instaforex 1.3 Pips Automatik Setiap Hari? Affiliate Code BPEK - www.rebateifx.blogspot.com
BROKER PILIHAN SAYA : INSTAFOREX
Reply With Quote
Paid Advertisement
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump