Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-03-2019, 05:16 PM
anuaru anuaru is offline
Regular

anuaru's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2011
Posts: 164
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default Harga semasa tanah

Salam Tuan2/Puan2,

Macam mana nak tau harga semasa sesuatu/sebuah/sebijik/sebidang/seketul (yang mana satu penjodoh bilangan yg sesuai?) tanah yang sebenar? Sapa yang boleh dan ada kelayakan menilai harga tanah dari segi undang2 kerajaan Malaysia? Harap ada yang sudi jawap. Sekian
__________________
Tak sempat buat assignment?Tak reti nak buat? 'Sub'kan aje - berminat sila PM saya
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 27-03-2019, 07:31 AM
michael scotfield michael scotfield is offline
Legendary Member

michael scotfield's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: May 2007
Location: Fig fx
Posts: 18,763
Thanks (Received): 300
Likes (Received): 576
Active Level
Default

Boleh semak di pej tanah,yg nilaikan tanah rasanya lhdn
Reply With Quote
  #3  
Old 29-03-2019, 11:57 AM
anuaru anuaru is offline
Regular

anuaru's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2011
Posts: 164
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by michael scotfield View Post
Boleh semak di pej tanah,yg nilaikan tanah rasanya lhdn
Oo iye ke ke. Terima kasih tuan. Jadi kalau nak tau, kena pejabat tanah lah ye. Nak kena bawak geran ke? kena bayaran ke?
__________________
Tak sempat buat assignment?Tak reti nak buat? 'Sub'kan aje - berminat sila PM saya
Reply With Quote
  #4  
Old 29-03-2019, 12:20 PM
Dann Dann is offline
Administrator

Dann's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,934
Thanks (Received): 1552
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Ada dua pilihan untuk dapatkan harga semasa property kita :

1) Melalui pejabat tanah di bawah lokasi property tersebut.
- Valuer dari pejabat tanah hanya tetapkan harga minimum. Bermakna kalau nak lepaskan property di bawah harga semasa yg ditetapkan pejabat tanah bermakna ini jualan bawah 'market value'. Satu lagi indikator yg boleh diperiksa di pejabat tanah ialah dapatkan history transacted sale/purchase di lokasi tanah saudara. So dari situ kita boleh tau berapa lingkungan harga yang sudah berlaku.

2) Melalui quote dari ejen ejen hartanah dalam laman web hartanah spt iproperty, propwall, propsocial dll. Tapi kebiasaanya di laman web seperti ni ejen lebih byk iklankan residential/commercial property berbanding tanah/land. Harga di quote dari ejen ini biasanya akan lebih tinggi dari pejabat tanah. Dan inilah sebenarnya range harga market price utk sesuatu property tu.

Harga property ni basically bergantung kpd spekulasi. Kalau tanah divalue rendah tapi bila seorang owner dah berjaya jual dgn harga 2 kali ganda dari harga pejabat tanah, bermakna ada besar kemungkinan tanah lain di kwsn sekitar pun boleh pergi dgn harga yg tinggi juga
Reply With Quote
  #5  
Old 29-03-2019, 12:37 PM
Hayy Hayy is offline
Super Active

Hayy's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,025
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 41
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by anuaru View Post
Salam Tuan2/Puan2,

Macam mana nak tau harga semasa sesuatu/sebuah/sebijik/sebidang/seketul (yang mana satu penjodoh bilangan yg sesuai?) tanah yang sebenar? Sapa yang boleh dan ada kelayakan menilai harga tanah dari segi undang2 kerajaan Malaysia? Harap ada yang sudi jawap. Sekian
boleh check dengan valuer atau bank.
pjbt tanah xde bg hrga tanah.
nk tahu lebih details pergi ke JPPH.
Reply With Quote
Likes Ckrimboz1 liked this post
  #6  
Old 23-04-2019, 08:38 PM
Ckrimboz1 Ckrimboz1 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2019
Posts: 2
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Hayy View Post
boleh check dengan valuer atau bank.
pjbt tanah xde bg hrga tanah.
nk tahu lebih details pergi ke JPPH.
JPPH singkatan utk apa tuan
Reply With Quote
  #7  
Old 24-04-2019, 10:29 AM
hyrilisme hyrilisme is offline
Active Member

hyrilisme's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2013
Posts: 1,979
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 11
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ckrimboz1 View Post
JPPH singkatan utk apa tuan
Jabatan Penilai dan Perkhidmatan Harta
__________________

"If you think it's expensive to hire a professional to do the job, wait until you hire an amateur."
Reply With Quote
  #8  
Old 24-04-2019, 11:05 AM
SMI6 SMI6 is online now
Active Member

SMI6's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2016
Posts: 1,504
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 229
Blog Entries: 1
Active Level
Default

cek dgn banker / valuer dalam negeri tersebut,

Kalau JPPH pun kene ikut JPPH negeri.

P.S. sapa berminat rumah Baru PRIMA. double storey di Lukut negeri sembilan FREEHOLD, 5 bilik 3 bilik air harga 209K utk bumi lot dan 233k.

unit2 loan tak approved open semula. unit sgt2 terhad.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump