Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-06-2015, 08:01 AM
kurtkob78 kurtkob78 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2007
Posts: 190
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default Beli kereta terpakai terus daripada pemilik

Assalamualaikum / hai.

Saya ingin membeli kereta terpakai direct dengan owner. tapi terdapat beberapa kekeliruan yang perlu penjelasan oleh yang mahir. Semoga otai yang hebat dapat memberi jawapan kepada kekeliruan saya ini

Saya ingin membeli kereta terpakai dan hutang pemilik belum selesai. Pemilik sekarang menyuruh saya setelkan dengan TUNAI pada bank dan seterusnya terus membuat pindah milik di JPJ.

Berikut adalah soalan saya :-

1) Adakah ini langkah selamat? dan adakah bank pemilik kereta itu akan melindungan saya sebagai pembeli?
2) Adakah bank itu perlu mengisi borang pindah milik kereta JPJ?
3) Adakah ini prosedur yang biasa dan disarankan oleh JPJ?
4) Bagaimana cara bank / JPJ dapat melindungi saya (pembeli) dalam hal ini?

Ada tak kemungkinan selepas bayar pemilik lari dan duit yang telah dibayar akan hangus?

Harap yang berpengalaman dapat membantu saya. Terima kasih
__________________
YM ID : kurtkob78

Last edited by kurtkob78; 06-06-2015 at 08:09 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-06-2015, 08:21 AM
aqu_fadhil aqu_fadhil is offline
Super Active

aqu_fadhil's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Jun 2011
Posts: 7,300
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Bro settle bank tu dulu baru boleh tukar nama.
Kalau x percya bro pegang geran tu.
Kena 2 wakil tuk ke jpj tukar nama. X sampai 5 minit dah settle.
__________________
WMF Dynamic Enterprise
Fadhil 012-9494948
Call-SMS-Wassup
AREA = Klang Velly, KL
*Fan *Plug *Lamp *Wiring *Fridge *Rice Cooker *Washing Machine *Air Cond *Boiler Heater
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2015, 08:23 AM
anuarkarim anuarkarim is offline
Active Member

anuarkarim's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 2,236
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 13
Active Level
My Mood:
Default

saya follow thread nih..
tengah2 survey 2nd jgk ni..
__________________
A WISE MAN NEVER KNOWS ALL...
ONLY FOOLS KNOW EVERYTHING...
Reply With Quote
  #4  
Old 06-06-2015, 08:42 AM
sepek sepek is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 4,774
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 6
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kurtkob78 View Post
Assalamualaikum / hai.

Saya ingin membeli kereta terpakai direct dengan owner. tapi terdapat beberapa kekeliruan yang perlu penjelasan oleh yang mahir. Semoga otai yang hebat dapat memberi jawapan kepada kekeliruan saya ini

Saya ingin membeli kereta terpakai dan hutang pemilik belum selesai. Pemilik sekarang menyuruh saya setelkan dengan TUNAI pada bank dan seterusnya terus membuat pindah milik di JPJ.

Berikut adalah soalan saya :-

1) Adakah ini langkah selamat? dan adakah bank pemilik kereta itu akan melindungan saya sebagai pembeli?
2) Adakah bank itu perlu mengisi borang pindah milik kereta JPJ?
3) Adakah ini prosedur yang biasa dan disarankan oleh JPJ?
4) Bagaimana cara bank / JPJ dapat melindungi saya (pembeli) dalam hal ini?

Ada tak kemungkinan selepas bayar pemilik lari dan duit yang telah dibayar akan hangus?

Harap yang berpengalaman dapat membantu saya. Terima kasih
1) Selamat atau tidak, bergantung kepada kepercayaan bakal pembeli dan kebolehpercayaan dari penjual. memandang kereta tersebut masih milik bank, maka bank tidak akan melindungi sama ada pemilik asal, mahu pun bakal pemilik baru.

2) borang pindah milik diisi oleh pemilik lama. jika hendak pindah milik kereta JPJ, maka perlulah kenderaan tersebut dilupus dari senarai daftar JPJ. soalan ke-2 ini pelik juga. adakah saudara hendak membeli kereta milik JPJ, atau milik perseorangan?

3)kenderaan selesai daripada hutang bank, ada surat pelepasan milikan bank. jika pemilik asal berhasrat menjual kenderaan, adakan surat jual beli [paling mudah, akuan berkanun dari pesuruhjaya sumpah] beserta resit jualan [resit biasa tidak mengapa, asalkan ada butiran mengatakan kenderaan no.plat xxx dijual kepada bakal pemilik].

4) JPJ tidak akan melindungi anda bagi perihal pemilikan kenderaan terpakai, termasuk juga pemilikan kenderaan baru. walau bagaimanapun, memandangkan anda ingin membeli kenderaan secara terus dari pemilik asal, maka anda boleh mendapatkan no.casis kenderaan dan no.enjin bagi tujuan semakan permasalahan di JPJ dan Puskakom, dengan kebenaran dan kehadiran pemilik asal.

saranan aku, baik anda beli kenderaan dari orang yang memang anda kenal benar latarbelakangnya.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-06-2015, 08:42 AM
imabiz imabiz is offline
Active Member

imabiz's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,101
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 1
Active Level
Default

saya ade pengalaman beli kereta direct owner.. ini yg berlaku.. mmg masing2 kena jujur.. kalau salah sorg tak jujur mmg susah..

1. saya pegi tgk kereta.. puashati dan confirm ngan owner

2. owner pegi buat puspakom

3. dah settle puspakom.. saya pegi bank ngan owner buat settlement hutang.

4. saya bawak balik kereta beserta semua document geran untuk tukar nama.. tunggu seminggu utk surat release dr pihak bank.

5. dah dpt surat release saya pegi jpj buat pembatalan bank dan tukar nama.. kena beli insuran baru atas nama kita.. kena bawak roadtax lama kalau roadtax hidup lg..

p/s : dulu boleh guna surat angkat sumpah.. so owner lama tak perlu dtg ke jpj.. rasa sekarang owner lama dan owner baru kena dtg jpj utk thumbprint.. mcm kat bank.. agaknya lah.. dgr dr kawan2 je.. goodluck tt..

Last edited by imabiz; 06-06-2015 at 08:44 AM..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2015, 08:47 AM
sepek sepek is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2009
Posts: 4,774
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 6
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aqu_fadhil View Post
Bro settle bank tu dulu baru boleh tukar nama.
Kalau x percya bro pegang geran tu.
Kena 2 wakil tuk ke jpj tukar nama. X sampai 5 minit dah settle.
pegang geran tidak menyelesaikan masalah kebolehpercayaan ini, memandangkan kenderaan masih lagi milik bank, jika mengikut ceritanyalah.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2015, 09:44 AM
kurtkob78 kurtkob78 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2007
Posts: 190
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

pegang geran pun tak menunjukkan kita yang bayar duit itu. Kalau pemilik asal kata kita tak bayar pun, apa kita boleh buat ?

satu lagi perkara yang agak merbahaya, surat penyelesaian loan cuma akan keluar selepas 7 hari (bak kata imabiz). Kalau pemilik asal lari apa kita boleh buat?

Ada tak pihak berkuasa jadi orang tengah (melindungi pembeli dan penjual) untuk setel perkara ini (pembeli tolong bayar baki hutang, kemudian tukar nama di JPJ)
__________________
YM ID : kurtkob78

Last edited by kurtkob78; 06-06-2015 at 09:49 AM..
Reply With Quote
  #8  
Old 06-06-2015, 10:00 PM
aqu_fadhil aqu_fadhil is offline
Super Active

aqu_fadhil's Avatar
 
Trader Rating: (52)
Join Date: Jun 2011
Posts: 7,300
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sepek View Post
pegang geran tidak menyelesaikan masalah kebolehpercayaan ini, memandangkan kenderaan masih lagi milik bank, jika mengikut ceritanyalah.
Kena percaya antara satu sama lain.
Buat penukaran dalam masa 1 ari.
Aqu jual kereta pada usecar settle 1 ari.
Cara sama jugak.
__________________
WMF Dynamic Enterprise
Fadhil 012-9494948
Call-SMS-Wassup
AREA = Klang Velly, KL
*Fan *Plug *Lamp *Wiring *Fridge *Rice Cooker *Washing Machine *Air Cond *Boiler Heater
Reply With Quote
  #9  
Old 06-06-2015, 10:48 PM
hyip-otai hyip-otai is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2013
Posts: 1,294
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kurtkob78 View Post
pegang geran pun tak menunjukkan kita yang bayar duit itu. Kalau pemilik asal kata kita tak bayar pun, apa kita boleh buat ?

satu lagi perkara yang agak merbahaya, surat penyelesaian loan cuma akan keluar selepas 7 hari (bak kata imabiz). Kalau pemilik asal lari apa kita boleh buat?

Ada tak pihak berkuasa jadi orang tengah (melindungi pembeli dan penjual) untuk setel perkara ini (pembeli tolong bayar baki hutang, kemudian tukar nama di JPJ)
sy pernah deal antara seller dan buyer.. takde pulak kena tunggu sampai 7 hari surat release tu dari bank.. sebab bila buyer settle je.. pihak bank dh info online dgn jpj jugak mengatakan hutang settle dh boleh urusan tukar nama serta merta. tak payah apa2 surat pun masa tukar nama dan batalkan hak milik dituntut.. sebab dlm online jpj dh complete update.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-06-2015, 11:54 AM
axls axls is offline
Regular

axls's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2009
Posts: 211
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kurtkob78 View Post
Assalamualaikum / hai.

Saya ingin membeli kereta terpakai direct dengan owner. tapi terdapat beberapa kekeliruan yang perlu penjelasan oleh yang mahir. Semoga otai yang hebat dapat memberi jawapan kepada kekeliruan saya ini

Saya ingin membeli kereta terpakai dan hutang pemilik belum selesai. Pemilik sekarang menyuruh saya setelkan dengan TUNAI pada bank dan seterusnya terus membuat pindah milik di JPJ.

Berikut adalah soalan saya :-

1) Adakah ini langkah selamat? dan adakah bank pemilik kereta itu akan melindungan saya sebagai pembeli?
2) Adakah bank itu perlu mengisi borang pindah milik kereta JPJ?
3) Adakah ini prosedur yang biasa dan disarankan oleh JPJ?
4) Bagaimana cara bank / JPJ dapat melindungi saya (pembeli) dalam hal ini?

Ada tak kemungkinan selepas bayar pemilik lari dan duit yang telah dibayar akan hangus?

Harap yang berpengalaman dapat membantu saya. Terima kasih
jawapan...

1. xselamat jika owner still hutang bank or owner meninggal or owner xjumper dah ( pindah etc )... bank xakan amik port...hutang x settle ....bank anto org tarik kete...byk problems ler lepas tu...

2. bank xperlu isi aper2... owner n bakal owner jer y perlu buat keje... owner kena pie bank utk batalkan hak milik sekiranya hutang dah settle... then br leh tukar nama kat jpj

3. xdisarankan oleh jpj n bank... kalo bacer surat jual beli bank...ini adalah satu kesalahan... xder konsep sambung bayor oleh bank...owner xbuler bayor...bank tarik kete n lelong keter...itu y bank buat...kalo jumlah lelong x cukup owner kena cr duit lain settle hutang dgn bank..

4. rujuk no.3.. bank n jpj xder kaitan... kalo nak isu saman pong...antara owner n bakal owner...

kemungkinan ....rujuk no.1 ...

luper plak... aku freelance, so aku ader tolong member2 handle kes2 mcm nie... owner meninggal, owner xjumper, owner nak duit extra utk kos pie jpj utk tukar nama etc... waris xmo bg kerjasama... paham2 ler yer...

so better beli cash kalo kete 2nd nie...better safe then regret...
moga ia membantu...

tips utk beli keter 2nd... bawak ler kawan y mahir utk kenal pasti kete 0 acc or not... owner sure kater 0 acc... huhuhu...
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump