Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 15-06-2019, 07:13 PM
arnabrusa arnabrusa is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2019
Posts: 19
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 12
Active Level
Default

dah cakap contoh kedai runcit desaku sek 16 bangi yang dah bungkus tu. Bukan kedai kotor dan bukan tunggang langgang, kedai sebelah nampak lebih elok sikit je dan juga barang lebih lengkap sikit. tapi majoriti melayu terus pergi kedai sebelah tak pandang bangsa dah. ni hakikat bangsa yang dah tak sanggup berjuang.
Reply With Quote
Likes asyraf77, ujikaji1, redcloud liked this post
Paid Advertisement
  #12  
Old 15-06-2019, 07:34 PM
jaws_am jaws_am is online now
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 9,611
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 1339
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by arnabrusa View Post
dah cakap contoh kedai runcit desaku sek 16 bangi yang dah bungkus tu. Bukan kedai kotor dan bukan tunggang langgang, kedai sebelah nampak lebih elok sikit je dan juga barang lebih lengkap sikit. tapi majoriti melayu terus pergi kedai sebelah tak pandang bangsa dah. ni hakikat bangsa yang dah tak sanggup berjuang.
dah dinyatakan..

service kena tip top..
kalau masuk kedai.. senyum pun x..

mmg out..

____

ikut pengamalaman aku..

kedai yg memberi service dengan layanan mesra lebih menambat hati pengguna..

kaedah

1) senyum dan mesra pelanggan..
2) menjual barang berkualiti..
3) x berkira untuk kita buat penukaran..
4) kdng2 boleh buat hutang.. ( ini cina sllu buat.. dia tahu orang melayu suka hutang.. ambil barang dlu dan bayar lambat ) bisness dia sakit sikit.. tapi klo modal besar.. dia boleh rolling..
5) barang sentiasa ada.. on stock.. ( klo xda, dia sanggup roger kawan cina dia pinjam dlu untuk restock )
6) mereka berada dlm network bisness support sesama mereka..

tambahan klo tengok mamak bukak kedai runcit pun boleh survive..20-30 rangkaian..network mereka kuat..

untuk org melayu, boleh tgk ikhwan punya model bisness..mereka berada dalam network yg baik..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
Likes ujikaji1, redcloud liked this post
  #13  
Old 15-06-2019, 07:46 PM
momoque momoque is offline
Legendary Member

momoque's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2011
Posts: 10,710
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 300
Active Level
My Mood:
Default

Aku rase mslh service ni

Peniaga kita kalah bab ni

Aku kt bbu jb pun pelik nape org kite support kedai q&q sepet ni...kedai tgh nk park pun susah...komuniti 95% org kite

Tp x support kedai org kite/ saudara baru yg tepi mesjid tu...parking pun byk

Rupenye2 q&q ni servis dia mmg tip top...pekerja ramai...kaunter je ade 4...brg byk...masuk pun nyaman je sbb ekon...

Bile dpt tau akan ade kedai runcit org kite/ saudara baru tu akan buke(dulu souq bbu) depa besarkan kedai...amek kedai 2 kedai sebelah...dh jd 3 kedai...makin beso makin byk brg...brg basah pun dh ade...

Kedai yg baru buke tu masa aku pegi mula2 dulu baru masuk dh x selesa...panaih baq hang...mmg rase x selesa...x taula ekon rosak ke x cukup hp ke...tp dlm hati berkata2 haishh br nk support panaih la pulokk jenggg

Mmg x ramai org pi kedai tu banding dgn q&q sampai la ni pon sama...

Org mesjid balik mesjid pun ramai pi q&q tu walopun kedai org kite kt sebelah mesjid tu

Cuma sini xde kdai aceh je...tggu jgk aceh mai buke sini tgk boleh bersaing x
Reply With Quote
  #14  
Old 15-06-2019, 08:11 PM
siamanggagapp siamanggagapp is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 3,178
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 100
Active Level
Default

A few times teman msuk kedai melayu tgk brg yg dh expired pn dok juai lg,
Reply With Quote
  #15  
Old 15-06-2019, 08:36 PM
chip555 chip555 is offline
Active Member

chip555's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,174
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 84
Active Level
My Mood:
Red face

sebenarnya tepuk dada tanya iman. kalau kita ada niat nak memajukan orang islam tak jadi masaalah sangat pun, mana la tahu dengan kita beli kat kedai tu baru la orang tu ada modal nak cantikkan kedai dia.

masa beli kat kedai tu, cuba bagi idea dan pandangan kot2 di terima, lagi pun bangsa kita ni muda dalam bab2 meniaga ni, bangsa cina tu jangan dikaji la, segala mak nenek persatuan ada kat dia.
Reply With Quote
  #16  
Old 15-06-2019, 09:00 PM
pudins70 pudins70 is offline
Super Active

pudins70's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 6,623
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 274
Active Level
Default

Aku kalau setakat barang bersepah tu, tak de hal lagi nak tolong support.
Yang tak boleh tahan, ada kedai kat tempat aku ni siap campak-campak duit baki.
Nak ucap terima kasih, jangan harap lah. Agaknya kalau dia ucap terima kasih, bersembur ketul emas keluar dari mulut dia kot.
Reply With Quote
  #17  
Old 15-06-2019, 09:02 PM
mrd mrd is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2011
Posts: 2,987
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 124
Active Level
Default

Nk berniaga...mesti berniaga betul2...
Kalau x cukup modal, jgn berniaga. Itu bunuh diri namanya...

Bila dh berniaga, jgn berharapkan pada agama dan bangsa untuk selamatkan dan majukan perniagaan. Bila ada attitude dan mentaliti begini, mmg perniagaan xkan pergi jauh...

Berniaga adalah interaksi sesama manusia. Jadi kena pandailah tarik hati manusia ni. Xpandai tarik hati, jgn berniaga. Jadi pekerja je.
Reply With Quote
Likes TamingSari, zfa85 liked this post
  #18  
Old 15-06-2019, 09:04 PM
wak_handalan wak_handalan is offline
Super Active

wak_handalan's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Feb 2010
Location: BANTING-USM TRANSKRIAN
Posts: 6,674
Thanks (Received): 53
Likes (Received): 7
Active Level
Default

mak aku cakap kalo pegi kedai org islam dpt 2 bende.. pertama barang.. kedua pahala.. kalo termahal atau servis terkurang anggap sedekah dgn niat nk majukan ekonomi umat islam..sbb nnti kalo kita mati, org islam jgk yg ziarah atau tahlilkan kita

aku ni jarang pegi econsave, giant , tesco tu semua.. brg2 basah pegi kedai melayu/acheh kat kg..lg fresh + xde chemical..kalo beras susu dll paling2 pon 99speedmart..kalo online ade promosi beli online je..
__________________
http://pasarkaratbanting.blogspot.my/
Whatsapp/SMS/Call 018-2697933
Reply With Quote
Likes ujikaji1, azham, zfa85 liked this post
  #19  
Old 15-06-2019, 09:16 PM
balang balang is offline
Super Active

balang's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2009
Location: Jay Bee
Posts: 7,387
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 60
Active Level
Default

kedai melayu ni banyak take for granted la bro, bajet2 nak suruh orang pegi kedai dia sebab dia melayu, tapi tengok servis cam hampeh, menengking orang, bila tanya buat macam pemalas je..tapi kalau ada yang servis bagus, memang sentiasa ada mentality untuk upgrade memang den support je..mahal pun takde masalah..

btw, den orang bangi juga..
__________________
GEMPAR! TEKNIK JANA PENDAPATAN TERHEBAT ABAD INI!
http://www.pendapatanmudah.com
Reply With Quote
Likes ujikaji1 liked this post
  #20  
Old 15-06-2019, 09:20 PM
balang balang is offline
Super Active

balang's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2009
Location: Jay Bee
Posts: 7,387
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 60
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pudins70 View Post
Aku kalau setakat barang bersepah tu, tak de hal lagi nak tolong support.
Yang tak boleh tahan, ada kedai kat tempat aku ni siap campak-campak duit baki.
Nak ucap terima kasih, jangan harap lah. Agaknya kalau dia ucap terima kasih, bersembur ketul emas keluar dari mulut dia kot.
samo la, kat tempat den ni memang ada kedai melayu yang bersepah, nak cari barang2 pun agak payah sebab label takde, mesin POS pun takde,

tapi den pegi je kedai ni, sebab owner dia ramah dengan pelanggan, hormat dengan pelanggan, bila tanya je cepat2 dia bagitau benda tu ada atau tak walaupun beliau OKU,
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump