Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 08-01-2019, 03:44 PM
a.j a.j is offline
Regular

 
Trader Rating: (4)
Join Date: Oct 2011
Posts: 701
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by lundai View Post
PART 15.

Skim GRR (Guarantee Return Rental)


Yee...seperti mana korg membacanya, macam tu la bunyinye...pulangan sewa yg digerentikan oleh pemaju...adakah ianya bagus? terbukti berkesan ke? kire kalo kit beli rumah tu, nanti ada pihak yg akan uruskan umah kita (buat sewa) dan kita akan dapat sewa bulan2 dari pihak tersebut...Yeeee, xyah pening nak carik penyewa, xyah pening nak urus, tau2 duit sewa masuk dalam akaun...Best x? Best gilee...duduk goyang kaki je duit masuk...dan mostly skim2 GRR ni akan bagi lebih dari installment yg dibayar..contoh beli rumah rm300k, anggaran installment rm1500, bole dapat rm1800 ke bulan2 nanti..macam tu la dia nak tarik org beli...

bayo rm1500 dapat duit sewa rm1800 tanpa penat lelah dan pening kepala..sapa xnak, ye dok?...

Mostly skim GRR ni di bagi pada projek berdekatan dgn tempat peranginan la, tepi laut ke, so bole la company tu buat homestay.. Atau pun dekat dengan tempat student, dan bole la dikata pemaju tu akan sewa dekat student....

MAcam aku cakap sebelum ni, jangan la percaya sangat ejen2 dan pemaju2 ni...ejen dan pemaju ni nak jual rumah je..walaupun skim GRR tu memang legit, tapi sebenarnya banyak dah kes pasal GRR ni xmampu diteruskan untuk jangka masa panjang...

Perlu diingat, skim ni ditawarkan dan bukan dibuat oleh pemaju. Kita beli rumah dengan pemaju tapi yg menguruskan skim sewa ni adalah syarikat lain dan akan ade agreement lain..sebab apa? Jika syarikat tersebut xmampu nak bagi pulangan sewa kat owner, dan owner start menyaman ke, pemaju dah xde kena mengena...Ye....yg kena saman tu syarikat yg uruskan skim sewa tu...mmg bole menang saman tu, tapi yelah, kalo company tu pun xde duit, menang syok atas kertas je la..bukan bole dapat duit pun..kena keluar duit lagi ade la sebab nak pakai lawyer nak saman2 ni....

Apa aku bole cakap berhati2 dan buat la kajian pada skim2 yg pemaju tawarkan..Skim GRR, skim cashback...perlu diselidiki dahulu..Skim cashback, mmg syok la beli umah dapat duit free katanya...padahal duit tu kita buat loan sebenarnya....

Korang bole google la cite2 projek GRR ni...Yg aku tau projek kat laketown bukit merah resort, projek kat bandar teknologi lagenda kat mantin, yg terbaru kat cyberjaya, the Ark rasenye..dalam proses owner nak saman sebab xdapat pulangan sewa tu..ye lah, installment nak kena bayo..nak buat sendiri, kekadang owner bukan duduk sana, duduk jauh...masak kalo mmg berharap pada pulangan sewa tu...Silap2 rumah pun terlelong...terlelong murah2 plak tu...

Macam kat laketown bukit merah resort tu aku baca, owner dulu beli dalam rm120k..skarang mostly terlelong dalam rm20k ke rm40k je....mmg terduduk la owner2 yg beli dulu tu...mana pergi janji manis yg diwar2kan masa nak jual tu? semua dah cuci tangan ....kesian kat owner yg beli kononya untuk masa depan...

jadi berhati2 dan sila jgn membeli ikut2 org...buat kajian sendiri...list kan pro and con kalo nak beli tu...apa plan masa nak beli dan apa exit plan dan apa emergency plan kalo tetiba apa yg kita plan tu x menjadi...contoh:

sebab nak beli: nak buat sewa
exit plan: nak jual lepas 5 tahun (sbb xkena rpgt dan harga dah naik)
emergency plan: kalo lepas beli xde plak org nak sewa, ade x simpanan nak cover sewa untuk 6 bulan, 1 tahun..? lagi lama bole tahan lagi bagus..

ni contoh la..kalo korg bole plan lagi detail lagi bagus...lagi nampak jalan tu..xde la mudah terpesong sgt masa nak laksanakannya nanti..yelah, kekadang bila nak beli rumah untuk pelaburan, or course kita akan baca2 pengalaman orang, ada kawan2 yg mindset hartanah, join group2 hartanah..bila dah bergroup2 tu, kite tgk org tu bole beli rumah banyak dgn cepat.. Kekadang setahun bole sambar 3 @ 4 biji... Tu belum lagi kawan tu beli umah harga rm300k ke rm500k. Tgk gambo lawa2 rumah dorg... Benda2 benda macam tu bole buat terpesong matlamat korg.. Kita xtau kemampuan kewangan diorg mcm mana.. Tapi kita tahu kemampuan kewangan kita...sebab tu aku bila pikir2 nak buat cepat atau nak beli umah mahal sikit (kononnya bila jual untung banyak sikit), aku tgk2 dulu plan yg aku dah tulis tu.. Baca balik apa yg aku tulis, kenapa aku cuma mampu untuk beli rumah harga rm150k kebawah je dan bukan rumah rm200k ke atas... Bila tgk matlamat dan risiko yg kita dah tulis tu, nanti sedar diri la sikit... Xterpesong sgt.. Hutang ratus ribu ni jgn amek mudah... Silap2 nanti untung 5, 6 rumah yg kita beli murah2 pun xbole cover rugi satu rumah mahal yg kita 'tersalah' beli sebab terikut2 cara orang... Ingat. Ukur baju dibadan sendiri.... hehehehe...

sebab beli mmg senang..dapat kunci mmg syok...pastu tangan duk kat dahi pikir mcm mana nak cover sewa bulan2 selama bertahun2 plak tu....tu yg part susah...nak maintain manage rumah tu...

oklah..nanti next part aku bgtau sapa aku follow pasal hartanah dan investment lain...tunggu PART 16 nanti..
adios.

naya benda ni..abg aku dah kene beli i suite i city shah alam..cite asal ade GRR ..siap je rumah kt i city nun kene cari penyewa sendiri..naya betul
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 08-01-2019, 04:25 PM
lundai lundai is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 87
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 25
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by a.j View Post
naya benda ni..abg aku dah kene beli i suite i city shah alam..cite asal ade GRR ..siap je rumah kt i city nun kene cari penyewa sendiri..naya betul
Adehhh... Tu mmg naya.. Silap2 sewa pun cuma bole cover separuh je dari installment.. Nak kena top up plak pakai duit sendiri lagi... Kalo ade penyewa la.. Kalo xde??
Reply With Quote
  #33  
Old 08-01-2019, 06:25 PM
ediman4u ediman4u is offline
Active Member

ediman4u's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2009
Location: Chih Tu
Posts: 2,237
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 10
Active Level
My Mood:
Default

ty TT..jln crita yg mnarik...smoga rezeki bertambah lgi
__________________
Reply With Quote
  #34  
Old 08-01-2019, 08:16 PM
Maestro Maestro is offline
Active Plus

Maestro's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,901
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 234
Active Level
My Mood:
Default

Bnyk je projek sakit sekarang ni..pemaju tamak+pembeli yg kurang bijak

Contoh : southville , kondo area Saujana putra

Time sekarang elakkan beli high rise kondo..terutama yg jenis 5 6 block (5000 unit ++)..kalau nk duduk xda issue..kalau nk invest silap2 bulan2 bayar 2k..nk dapat rental 800 pn sesak nafas...
__________________
Appy-polly-loggies. I had something of a pain in the gulliver so had to sleep. I was not awakened when I gave orders for wakening.
Reply With Quote
  #35  
Old 09-01-2019, 11:37 AM
lundai lundai is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 87
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 25
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Maestro View Post
Bnyk je projek sakit sekarang ni..pemaju tamak+pembeli yg kurang bijak

Contoh : southville , kondo area Saujana putra

Time sekarang elakkan beli high rise kondo..terutama yg jenis 5 6 block (5000 unit ++)..kalau nk duduk xda issue..kalau nk invest silap2 bulan2 bayar 2k..nk dapat rental 800 pn sesak nafas...

Betul tu.. Tapi nak ubah pemaju mmg susah so cuma bole educate pembeli supaya alert dan xmudah terpedaya dgn janji manis bulan bintang ejen dan pemaju...
Reply With Quote
  #36  
Old 11-01-2019, 12:13 PM
mafiakacak mafiakacak is offline
Junior

mafiakacak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 79
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Nak tanya kawan kawan kat cg ni.


Aku submit borang pengeluaran rumah kat kwsp jumaat lepas.

Then Rabu baru ni Epf call kata nak surat dr lawyer yg mengatakan aku beli rumah secara tunai sebab surat lawyer yg aku bg sebelum ni tak tulis tunai.

So aku cakap aku akan bg kat epf khamis means semalam la. Epf kata ok.

So semalam pagi aku submit surat lawyer yang baru kat Epf dan Epf kata surat ni je yg kena replace dan akan proses balik.

Lps tu dia tanya aku ada terima sms reject tak. Aku kata takde.

Aku tanya dia kena tunggu proses 14 hri ke and then dia kata Insha Allah dalam minggu ni (Jumaat) kita bg kelulusan. So maksudnya hari ni la.

Semalam dalam tghari camtu aku tgk iakaun epf aku. Dr status dalam proses tetiba jadi batal.

Apa sebabnya ya? Kot warga cg boleh bantu.

Tksh
Reply With Quote
  #37  
Old 11-01-2019, 12:30 PM
pink_na pink_na is offline
Regular

pink_na's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2012
Posts: 386
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

nice sharing. parking
__________________
~~~ GPS TRAKER TANPA PERLU WIRING ~~~

1.CHARGE 2.MASUKKAN SIM CARD 3.SEDIA UNTUK DI GUNA

*Battery tahan sehingga 100 hari.
Reply With Quote
  #38  
Old 11-01-2019, 05:10 PM
mrzamri86 mrzamri86 is online now
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2012
Posts: 74
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Thanks for sharing
Reply With Quote
  #39  
Old 12-01-2019, 11:22 AM
lundai lundai is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 87
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 25
Active Level
Default

PART 17

Delcare income tax untuk pendapatan sewa

Sebut je income tax, semua buat muka benci. Kehkehkeh.. Sewa ni untung sikit, lagi nak kena bayo tax ke.. Dasar zionis. Hehehe.. Perlu ke declare tax utk sewa ni.? . Banyak ke nak kena bayo? Ada rebet ke?

Yaaa... Kita sebagai rakyat malaysia yg bagus kena la declare tax... Ingat ye.. Declare... Pahamkan declare.. Atau dalam bahasa ibundanya : isytihar. Ye, kena isytihar..

Declare je dulu... Berapa bayar nanti akan ada calculation dia... Mungkin bayar banyak, mungkin bayar sikit, silap2 xyah bayar apa2 pun.... Haaa.... Jadi xyah takut2 pasal tax ni.. Orang bersalah je takut... Kehkehkeh... Ayat cam bagus..

Kalo nak explain panjang lebar, mungkin susah sikit nak paham.. Jadi aku lukis je kat bawah ni... Memudahkan la sikit.. Macam tu la samplenye...






Ada jugak perkara2 yg bole ditolak semasa buat kiraan tu... Ni sample je la... Nanti kalo dah dapat jumlah macam kat jadual tu, contohnye utk senang kira, rm5000 tu... Tu bukannya nak kena bayo tax.. Itu amaun yg bole dikenakan tax... Kalo tax 5%, dari rm5000 tu, just kena bayo rm250 je la.. Kalo 10%, kena la rm500..

Tapi tahun ni masa pembentangan bajet 2019, pendapatan sewa bole dapat 50% diskaun... So kira bayar separuh je dari nilai tadi... Jimat lagi..

Lhdn tau ke kita bagi sewa berapa? Kalo tipu sikit kasi tulis rendah sewaan tu tau ke diorg? Hehhehe... Well kalo korg buat tenancy agreement dan agreement pegi mati setem.. Of course lah lhdn tau... Nak nipu mendanya lagi... Kalo korg xde buat mati setem, mungkin la diorg x tau, tapi kalo x mati setem, tak valid pulak agreement korg tu.. Nanti macam mana nak jaga kepentingan tuan rumah kalo agreement tu tak valid.?? Kan kan kan?? Haa... Pikir2 sikit...

Bagus ke bayo tax ni.. Bagus la... Bank bole yakin dengan korg utk buat loan lagi... Bila mati setem kat agreement sewa tu, tu dah bole dikire sebagai income... Lagi la senang nak lepas DSR korg masa nak buat loan baru ke.... Keburukan xbayo tax ni.. Senang je, kompem kena denda dan silap2 bole masuk lokap.. Kehkehkeh..

Jangan la sampai nak untung kaw2 sampai semua nak declare tipu... Sapa yg zionis sebenarnya nih... Kuikuikui... Xpun bayar ke zakat pun bole.. Nanti still bole gak deduct kat income tax kita jugak utk bayaran zakat... Walaupun bayar ke zakat, still declare jugak dekat income tax kita tu... Jgn x declare plak...

Jgn pikir 'eh, saya dah bayar zakat nih.. Buat apa nak bayar income tax lagi.dasar rejim illuminati lah kerajaan nih.. .'

Macam saya cakap tadi.. Bukan bayar... Declare dulu... Dah bayar ke zakat, declare je kat income tax tu.. Nanti dia akan deduct jugak amaun zakat tu... Xdenya bayar 2 kali...

Jadi yg table yg dah buat tu, just nak tau amaun yg kena tax je.. Nanti simpan la segala penyata, resit bayaran cukai dan maintenance ke, tu incase tetiba nama korg naik utk lhdn check secara detail plak.. Standby siap2 dalam satu fail... Jgn x simpan plak... Table tu korg print dah simpan sekali utk rujukan dalam fail tax tu... Selamat membayo tax start pada bulan febuari nanti ye... Adios...

Nantikan sambungan part 18..refinance dan beli lelong lagi...



PART 18
Refinance dan masuk bid lelong online.


Yee..awal2 tahun, lepas asb announced dividen, terus aku apply remortgage rumah... Remortgage sebab umah xde hutang.. Refinance kalo umah ade hutang.. Tapi sama je bendanya..

Biase la... Sebab submission loan ni aku mmg yakin yg loan pasti lepas.. Biase la sebab dah tau apa yg bank nak.. Bank yg sama jugak aku apply... Bank sotong merah... Kehkehekeh..

Sebab ni loan umah yg ke 4, jadi mmg cuma boleh loan margin cuma 70% je... Rumah yg aku nak remortgage ni umah yg aku menang lelong 2 tahun lepas.. Baru siap tukar nama... Dah tukar nama baru bole apply loan... Dulu beli cash dalam 84k...skarang nak remortgage. Aku punya target market dalam rm150k.. So, bila loan 70%, akan dapat dalam 105k. Lepas la nak beli umah lagi.. Ada gak modal rolling... Nak harap gaji dan simpanan, mmg susah sikit la... Jadi kena pastikan duit yg dapat ni dilaburkan betul2.. Jgn dileburkan... Kacau jiwa nanti...

Hasil submission dan pertanyaan akhirnya loan aku lulus jugak dgn target aku 150k tu... Aku tanya gak current dsr berapa? Bukan apa, senang aku nak bajet utk next loan rumah... Lepas dia bgtau sekian2, aku buatla kira2, aku bole lagi apply loan dalam rm240k.. Hmm.. Oklah.. Bukan aku nak beli umah mahal2 pun.. Target mmg yg bawah 100k je... So, aku konpiden la next loan mmg sapsapsui lepas punya.. Kahkahkah... Sembang kasi terbang sikit...


Sementara duk tunggu loan, lama lagi nak dapat.. Aku g la usha2 website lelong, kot2 ade umah yg best ke... Bole la rancang2 macam mana nanti... Bulan lepas Aku ade tgk 2 unit yg dekat area aku ni... Mmg murah dah... Kalo xde org nak nanti dapat duit mmg aku try masuk bid...


Pastu bulan ni aku tgk unit tu dah xde... Tapi xpelah.. So usha2 lagi.. Ternampak satu unit kat puchong... Tapi aku dah perasan unit ni 3 bulan lepas.. Aku dah tgk owner unit ni india.. So mmg aku xberminat nak masuk bid la... Pastu aku tgk ade lagi keluar lelong.. Maknanya xde org nak masuk bid... Jadi harga dah turun 3 kali... Harga skang x sampai rm150k... Tingkat 1 plak tu... Aku cakap dalam hati, murahhh... Nape xde org bid.. Mungkin sebab owner india kot... So sebab dekat tempat keje aku, aku pun g la saje2 usha... Mana tau bukan owner yg duduk.. Kan kan kan.?

Bile aku tgk apartment tu, skang dah lain macam... Dah upgrade dari dulu... Dulu tangga nak naik atas pun ade bau sirih.. Dorg duk ludah kat tangga.. Siap ade signboard dulu, cakap jgn meludah di tangga.. Tu 2 tahun lepas la yg seingat aku.. Skang dah bersih.. Lepas jmb amek alih, dah terjaga sikit tmpt tu.. Nak naik tangga pun kena pakai access card beb... Canggihhh....

Aku g unit tu, tgk depan umah byk kasut, selipar... So aku buat andaian bukan family la.. So mungkin bukan owner.. Aku ketuk2.. Tunggu jap... Ade bangla bukak pintu... Rupanya pekerja yg duduk.. Ade company sewa umah tu.. Aku dah berbunga2 dah dalam hati.. Bole masuk bid nih nanti... Aku check kat management tanya tunggakan berapa... Xbanyak... Dalam 4k je... Ok la tu.. Tunggakan pun bank cover.. So xde hal la..

Lepas pikir masak2 dan buat kira2.. Aku mmg plan nak masuk bid..jumlah kos dalam 30% deposit, sebab loan 70% je dan lawyer fee.. Aku kire2 dalam rm55k gak... Tapi bukan nak pakai rm55k tu sekaligus... Berperingkat la... Mase tu masa ade seminggu je... Skang masalahnye aku xde duit nak bid... Hatta duit deposit 10% tu pun xde.. Sebab duit remortgage tu lambat lagi dapat... Adeh ruginya kalo x try masuk...lepas aku pikir2, ade beberapa solution yg aku bole try...

Ingat nak buat personal loan..tapi nanti xlepas plak nak buat loan rumah... Pastu aku diskus dgn bini ajak bini joint venture beli umah ni... Kira aku pakai duit bini aku dulu la sementara nak tunggu duit aku dapat.. Aku cakap la, kongsi modal dan kongsi untung pun sama2.. Semua urusan aku yg buat... So. Nanti kalo menang, rumah ni letak 2 nama, tapi loan nama aku sorg je... Dia ok... Perghh.. Terbaik... Terus aku mintak dia transfer 15k dulu utk lepaskan deposit...

Aku pun terus register online je.. Duit pun transfer ke akaun bank pelelong je.. Xyah nak g bank ke, semua dihujung jari je... Chewah... Aku nak bid sendiri je sebab yg duduk umah tu bukan owner.. So bole la try...

Lepas dah register tu, berdebar jugak la tunggu hari nak bid... Sehari sebelum bid tu, pelelong ade call utk try demo bid... Nak tgk sistem ok ke tak... Lepas try demo, ok je...

Pastu, pada hari yg ditunggu2... Jeng jeng jeng... Aku dah standby dah depan laptop siap2... Pelelong siap call bgtau lagi 5 minit start.. Kalo x nampak kat skrin, call pelelong tu... Since aku punya lot bid dalam belas2 gitu, jadi sempat la aku tgk bid lot2 awal... Aku tgk kondo rege rm770k pun ade org lawan.. Naik sampai 880k....aku pikir, ni yg kondo mahal pun ade ramai yg masuk bid, inikan plak yg murah2... Ade satu lagi apartment kat bangi harga reserve 160k, ramai yg masuk bid... Lawan2 sampai cecah 200k lebih... Aku dah debor dah... Aiseh, xde can nak menang reserve nih... Pastu pelelong call aku cakap nanti turn aku, terus klik dah bid at reserve price je.. Kenapa? Katenya single bidder.. Single bidder beb... Woohooo...!! Sampai turn aku bid, aku terus click dan terus menang lah unit tu... Wohoo lagi sekali....

Rezeki yg xdisangka... Esoknya kena pegi jugak kat opis pelelong utk sign kontrak sebelum mati setem... Nak kena standby dokumen2 utk submit utk loan dengan segera.. Masa itu emas... Ada 90 hari untuk kasi setel... Jeng jeng jeng....
Attached Thumbnails
Screenshot_20190112_102321.jpg  

Last edited by lundai; 21-02-2019 at 03:26 PM..
Reply With Quote
  #40  
Old 12-01-2019, 10:56 PM
ciliapi ciliapi is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 117
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by lundai View Post
PART 14.

Nak pilih penyewa yg bagus?

Macam mana nak tau penyewa tu bagus ke tidak?? Xde sapa pun yg tau.. Hahahahaha..

Tapi aku cuba buat saringan jugak lah... Kita still bole pilih sapa penyewa kita.. Bukannya bila org tu nak sewa umah kita, kita kena bagi jugak.. Kita bole pilih sapa penyewa kita...

Macam mana aku pilih penyewa? Cara aku senang je..

1st skali deposit mmg aku mintak 2 bulan. Why? Simple..bagi aku kalo deposit 2 bulan pun xbole bagi, maknanya mungkin dia jenis xbole menyimpan atau boros ke... Tgk jugakla kalo dia dah keje lebih setahun ke.. Tapi xbole menyimpan...mmg aku xbole mintak kurang deposit tu lagipun umah aku bagi sewa fully furnish...

Takut xde penyewa sebab org lain bagi deposit sebulan atau xde deposit langsung? Yang aku takut nanti sewa x bayar dan lari malam skali dgn barang2 rumah... Biarlah bilik tu kosong xde penyewa dari dapat penyewa yang teruk..

Macam mana pulak kalo dia baru start keje? Mmg xde la duit nak sediakan 2 bulan.? Ni kekadang ada betulnya.. Tapi kenapa perlu pinjam pada tuan rumah? Faham x maksud aku? Kalo ko xde duit, kenapa nak pinjam dgn tuan rumah? Kenapa x pinjam dgn kawan2? Sedara2? Org yg dia kenal rapat? Family ke..? Ke dorg tu semua mmg xnak bagi pinjam sbb tau dia mcm mana..?? Faham x?.. Pinjam dgn tuan rumah tu kire dia xnak bayo deposit dulu la, nak masuk dulu.. Bahaya jugak... Sbb barang kat umah banyak... So kena bayo deposit baru bole masuk.

Perlu ke pikir negatif pada semua penyewa ni?? Xperlu pun, tapi yelah, kita xkenal org tu, nak bayo deposit pun susah jadi xkan nak terus percaya kan?? Kan??

Yang paling penting, tgk masa dia whatsapp atau message kita tu bila tanya pasal umah/bilik... Tgk gaya bahasa dia.. Kalo masa whatsapp pun korg x berkenan dgn gaya dia berbahasa, senang cite gayamacam bagus jek.. Baik abaikan je.. Kalo gaya bahasa ok, lepas tu nak view umah, tgk pulak gaya dia masa dgn kita.. Berbudi bahasa ke, kerek ke...

So kalo dah tgk penyewa tu ok, explain rules2 dalam tenancy agreement tu biar jelas...

Kekadang kalo aku tgk penyewa tu mmg baru keje dan nampak baik, aku bole je cakap deposit tu bayar ansur 2 kali... Kire sebelum masuk tu dia kena bayar sewa dan 1 bulan deposit dulu, next gaji bayar sewa dan 1 bulan deposit lagi.. Atleast xbanyak la dia nak keluarkan duit.. Dia kena nak usahakan jugak la, xkan semua nak bersuap...

So macam tu je la aku saring tenant aku.. Kalo yg mintak xnak deposit ke, nak bayo sewa sahaja dan deposit nak bayo dulu lepas gaji next month ke, mmg aku tolak awal2... Sbb semua org bole bagi alasan.. Bagi alasan senang je.. Nak bagi solution kepada masalah tu x ramai nak buat.. Jadi kalo penyewa tu bole ikut rules aku, bagi aku pun xde masalah...

Setakat ni, penyewa yg aku dapat pun ok2 semua.. Belum ade lagi la dapat yg teruk2... Syukur jugak lah... Sebab bila baca cite2 owner lain dapat penyewa camharam, kesian jugak la.. Siap rumah pun rosak.. Skali tgk, ni rumah ke kandang... Haaaa... X ke haru... Jadi ni cara aku la... Cara korg terpulang... Kot2 ade lagi tips lain, bole la bgtau kat sini... Sama2 belajar..

Ok, mcm panjang plak.. Nanti cite pasal GRR tu pada part 15 nanti lah... Adios..
betul tu tuan....saya ada pngalaman macam tu...tapi sadisnya yang buat tu member sendiri...niat hati nak tolong kawan.....last2 sewa tertunggak 3 bulan...rumah rosak...tinggal rumah macam kandang
.........bil air dan bil api....beribu.....pengalaman ni buat saya beringat.... tak nak lebih kurang sangat mcm dulu....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump