Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #5961  
Old 09-01-2019, 08:14 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 348
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 21
Active Level
Default

Ada siapa2 tau tak mana2 saya dapat NAB2 2015/16 - 2018?
Kalau ada saya harap dapat kongsi; saya ingat kena buat jugak la analisa untuk tahun2 ni kalau nak buat ramalan.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #5962  
Old 09-01-2019, 08:31 PM
-Ahmad87- -Ahmad87- is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 798
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 71
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by gmxemail View Post
Ada siapa2 tau tak mana2 saya dapat NAB2 2015/16 - 2018?
Kalau ada saya harap dapat kongsi; saya ingat kena buat jugak la analisa untuk tahun2 ni kalau nak buat ramalan.
Hampir setiap hari saya dan rakan lain update NAB dalam thread ni. Tapi kena scroll back byk page laa. Hehe

Boleh start dari sini
https://www.carigold.com/portal/foru...postcount=4620
Reply With Quote
Likes gmxemail liked this post
  #5963  
Old 09-01-2019, 08:36 PM
-Ahmad87- -Ahmad87- is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 798
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 71
Active Level
Default

09.01.2018
0.6472
Reply With Quote
  #5964  
Old 10-01-2019, 03:46 PM
-Ahmad87- -Ahmad87- is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2010
Posts: 798
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 71
Active Level
Default

10.01.2019
0.6478
Reply With Quote
  #5965  
Old 11-01-2019, 08:26 AM
severkyt severkyt is offline
Active Member

severkyt's Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Feb 2013
Location: Malaysia
Posts: 1,535
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Blog Entries: 1
Active Level
Default

11.01.2019
0.6524
__________________
Reply With Quote
  #5966  
Old 12-01-2019, 07:05 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 348
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 21
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by -Ahmad87- View Post
Hampir setiap hari saya dan rakan lain update NAB dalam thread ni. Tapi kena scroll back byk page laa. Hehe

Boleh start dari sini
https://www.carigold.com/portal/foru...postcount=4620
Saya ada buat beberapa analisa data dari 2016 ke 2018 - kalau ada apa2 komen atau pembentulan, amat dihargai.
Saya bahagikan kepada 2 bahagian:
(1) Analisa Trend
(2) Analisa ROI

*Graf NAB 2016-2018 saya ada kepil dekat bahagian 'Attached Thumbnails'

(1) Analisa Trend
2016: saya perasan tahun ni macam tahun yang tidak lah beberapa menguntung kan, atau stabil?
Saya rumuskan macam tu sebab naik turun NAB macam tidak menentu contoh:
-Suku pertama: turun, naik
-Suku kedua: naik, turun
-Suku ketiga: naik
-Suku keempat: statik, turun, naik

2017: ni lak macam tahun yang sesuai untul menjual sebab NAB naik - lagi2 andaikan unit sebelum ni dibeli dengan harga kurang dari 0.7000 (katakan beli dari tahun 2016/ ataupun awal tahun atau sekurang2 nya awal suku kedua tahun 2017).

2018: ni mungkin tahun untuk mengumupul/ membeli sahaja - agak menurun pada suku ketiga (?).
Attached Thumbnails
Graph.png  
Reply With Quote
Likes -Ahmad87- liked this post
  #5967  
Old 12-01-2019, 07:06 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 348
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 21
Active Level
Default

(2) Analisa ROI
Saya jugak ada buat simulasi untuk ROI - mungkin ada ralat:

Andaikan bermula pada akhir tahun 2015: 23/12/2015 jadi dapat dividen tahun 2015
Beli: RM10K dan tiada penambahan pada tahun2 berikutnya. Jumlah bersih setelah cas 5% dan pengiraan NAB: RM9523.81
Kos pelaburan: RM467.20
NAB masa pembelian: 0.728
Div: tetap pada 3%

Unit permulaan 2016: 13657.45
Unit permulaan 2017: 409.72 / 0.6637 = 617.33 + 13657.45 = 14274.78
Unit permulaan 2018: 428.24 / 0.7484 = 572.21 + 14274.78 = 14846.99

Dan berikut adalah nilai tertinggi NAB untuk tahun 2017 dan 18:
2017: 0.7604 - kalau jual pada masa ini: RM10854-RM10000: RM854: untung 7.8%+
2018: 0.7626 - kalau jual pada masa ini: RM11322-RM10000: RM1322: untung 11.7%+

Tambah maklumat:
- Pulangan positif yang terawal adalah pada tarikh: 26/4/2017 dengan jumlah RM449.14 NAB 0.732 - dari tarikh pelaburan pertama (23/12/2015) - berasamaan 441 hari atau hampir 1 tahun setengah.

- Pulangan yang tertinggi adalah pada tarikh: 30/1/2018 dengan jumlah RM1322 NAB 0.7626 - dari tarikh pelaburan pertama (23/12/2015) - berasamaan 770 hari atau hampir 2 tahun 1 hari.

- Pulangan ASB jika dividen 6% sahaja dalam masa 2 tahun, dan nilai bulanan tidak berubah (RM10K): RM550+RM630: RM1180

Last edited by gmxemail; 13-01-2019 at 01:28 PM..
Reply With Quote
Likes -Ahmad87- liked this post
  #5968  
Old 14-01-2019, 09:10 AM
severkyt severkyt is offline
Active Member

severkyt's Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Feb 2013
Location: Malaysia
Posts: 1,535
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Blog Entries: 1
Active Level
Default

14.01.2019
0.6538
__________________
Reply With Quote
  #5969  
Old 14-01-2019, 07:53 PM
gmxemail gmxemail is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 348
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 21
Active Level
Default

Saya tambah satu lagi analisa: analisa ni mengandaikan pelabur:

(1) berhajat nak beli dan jual pada tahun yang dibeli
(2) dan nak mendapatkan pulangan ROI yang tertinggi dari naik turun NAB pada tahun tersebut
(3) mengunakan strategi ini dan bandingkan pulangan/ ROI dengan ASB

Kalau ada apa2 ralat/ salah silap, harap boleh bagi tau saya.

NAB terendah dan tertinggi untuk 1 tahun berserta pulangan:

Andai beli dengan harga RM10K.

2016:
Terendah (beli):
22.01.16: 0.6484: 14688.17 unit
Tertinggi (jual):
23.12.16: 0.728: 13082.16 unit

Hasil: 10692.99 unit: RM692.99 atau untung 6.5%
Masa: 11 bulan 2 hari

2017:
Terendah (beli):
4.01.17: 0.6637: 14349.57 unit
Tertinggi (jual):
18.12.17: 0.7604: 12524.74 unit

Hasil: 10911.41 unit: RM 911.41 atau untung 7.4%
Masa: 11 bulan 15 hari

2018:
Terendah (beli):
19.12.18: 0.6632: 14360.39 unit
Tertinggi (jual):
20.12.18: 0.6673: 14272.16 unit

Hasil: 9582.69 unit: RM-417.311 rugi -4.4%
Masa: 1 hari


Kalau dibezakan dengan ASB, dividen 6%, pulangan setahun adalah RM550

(ASN vs. ASB)
2016: RM692.99 - RM550 = RM142.99. Beza +21%
2017: RM911.41 - RM550 = RM361.41. Beza +40%
2018: RM-417.311 - RM550 = -RM132.69. Beza -24%

Kesimpulan:
(1) masa/waktu penjualan unit memang kritikal.
(2) tahun tertentu mungkin tidak sesuai untuk menjual/ mendapatkan pulangan (konsep ini tidak ada dalam ASB)

Last edited by gmxemail; 14-01-2019 at 07:56 PM..
Reply With Quote
Likes -Ahmad87- liked this post
  #5970  
Old 15-01-2019, 08:03 AM
severkyt severkyt is offline
Active Member

severkyt's Avatar
 
Trader Rating: (22)
Join Date: Feb 2013
Location: Malaysia
Posts: 1,535
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Blog Entries: 1
Active Level
Default

15.01.2019
0.6519
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump