Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #111  
Old 15-06-2019, 10:08 AM
gmxemail gmxemail is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2018
Posts: 467
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 29
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by mytrade View Post
Kita biaya semula rumah tu pd value baru...atau pemahaman mudah gadaikan semula pada bank ikut value baru...
Sbb rumah ni value makin naik...
Klu dulu, kita gadai pd bank 100000,
Skrg value dh 200000, so kita gadaikn 200000...
Dpt lebihan tunai
Oh! tak tau pun.

Jap ada sedikit kekeliruan:

(1) Rumah tu masih dibawah nama kita kan? Ke sekarang ni hak milik bank?

(2) Kalau rumah tu dulu kita buat loan dengan bank 100K. Kita dah bayar 50K. Kita re-finance ke bank pada 200K. Dimana kah posisi kita sekarang dengan rumah tu?

Maaf ye. Saya ni memang tahap ABC lagi topik2 ni
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #112  
Old 15-06-2019, 04:46 PM
mytrade mytrade is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 7,035
Thanks (Received): 213
Likes (Received): 19
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by gmxemail View Post
Oh! tak tau pun.

Jap ada sedikit kekeliruan:

(1) Rumah tu masih dibawah nama kita kan? Ke sekarang ni hak milik bank?

Bila kita beli rumah,
Cash..geran mmg nama kita.
Loan..geran nama kita.tp digadai kpd bank untuk dpt loan.sbb klu kita xleh bayar loan, bank sbg pemegang gadaian boleh jual (lelong).bila lelong, bank akan ambil berapa baki loan yg belum jelas dn baki duit lelong diserah pd kita.

(2) Kalau rumah tu dulu kita buat loan dengan bank 100K. Kita dah bayar 50K. Kita re-finance ke bank pada 200K. Dimana kah posisi kita sekarang dengan rumah tu?
Ok...saya jelaskn...dh bayar 50k, tk bmakna baki ada 50k.sbb apa yg awak bayar adalah portion interest dn pokok..
Katakan lah 50k tu baki loan belum jelas..
Awak refinance 200k, ...
Awak dapat 200-50=150k...dn rumah awak ada loan baru yg 200k...
Rumah still nama awak, milik awak tp bank masih pegang gadai sehingga awak bayar semua loan 200k.
So awak ada rumah, bayar bank dn ada cash 150k untuk difikirkn nk buat apa...invest, saving,biz atau apa saja..


Maaf ye. Saya ni memang tahap ABC lagi topik2 ni
Awak bolwh tanya apa saja...sedikit ilmu yg ada kita sharing dn sebarkn...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump