Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Internet Business Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 27-01-2019, 11:16 PM
myalizee83 myalizee83 is offline
Active Plus

myalizee83's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,673
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 15
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by haizmin View Post
so mana 1 online shopping site lebih bagus bagi penjual?
Kawe pernah brg ilang mase pos shopee.. tapi dapat refund shopee akan refund duit kat buyer. lepas tue bagi details brg tue scan yg borang PL9 dan Waybill yg kita hantar tue email kat shopee. nanty shopee uruskan. lepas tue shopee masokkan balik duit kt wallet kite. sbb poslaju yg salah ilangkan barang.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 27-01-2019, 11:18 PM
Headcount Headcount is offline
Newbie

Headcount's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 29
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by klsa56 View Post
dulu kak ipar pernah jual brg kat shopxx,pernah berlaku masalah yg spt awak katakan,barang tak sampai,kak iparku tak dpt bayaran produk & dia terpaksa tanggung kos tu!Jadi dia pun tak berniaga kat shopxx lagi...
kesian,biasanya t&c website ni hanya jaga hak pembeli saje dan abai hak seller
jadi aku x suka jual brg kat lazada atau shopee
__________________
heeeeeeeeeeee
Reply With Quote
  #33  
Old 27-01-2019, 11:23 PM
haizmin haizmin is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2018
Posts: 13
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Headcount View Post
kesian,biasanya t&c website ni hanya jaga hak pembeli saje dan abai hak seller
jadi aku x suka jual brg kat lazada atau shopee
ok faham...kalau ikut kata awak, carousell adalah pilihan yg baik bagi kami?
Reply With Quote
  #34  
Old 27-01-2019, 11:53 PM
harryho46 harryho46 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2012
Posts: 10
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by haizmin View Post
so mana 1 online shopping site lebih bagus bagi penjual?
Carousell. Kat situ bukan jual produk je tp ada orang jual servis dan dah semestinya bukan dari scammer ye
Reply With Quote
  #35  
Old 28-01-2019, 12:19 AM
luncai_emas luncai_emas is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

aku nak tambah sikit la.
kalau nak niaga internet skrg xperlu pkir sgt produk baru. Kalau anda suka shopping seluar jeans, yg dh tk pakai tu boleh letgo dlm tenet. Antara apps yg aku bole cdg kan kt korang mcm carousell.
Reply With Quote
  #36  
Old 28-01-2019, 12:27 AM
phatboyz71 phatboyz71 is offline
Newbie

phatboyz71's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 36
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by harryho46 View Post
Jual baju saja di carousell. Skrg org mahu raya, bnyk yg mahu cari baju baru. banyak bagus la bini u buat cookies. kalau u mahu tahu, cookies ni boleh buat bnyk duit. Kat carousell ramai org jual cookies utk hamper raya.
cookies CNY ada buat?
Skrg kalau nk cari peluang jualan, buat sales kaw-kaw kat carousell. Dgn trend skrg, memang helok kalau nk cari modal kat situ.
Reply With Quote
  #37  
Old 28-01-2019, 12:30 AM
phatboyz71 phatboyz71 is offline
Newbie

phatboyz71's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 36
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by luncai_emas View Post
aku nak tambah sikit la.
kalau nak niaga internet skrg xperlu pkir sgt produk baru. Kalau anda suka shopping seluar jeans, yg dh tk pakai tu boleh letgo dlm tenet. Antara apps yg aku bole cdg kan kt korang mcm carousell.
oke la carousell tu bg aku. mcm aku suke giler die nye feature baru yg perkenalkan 'multi meet-up' tu. sebab aku spesis malas nak taip description sgt. Senang la utk seller mcm aku ni ha
Reply With Quote
  #38  
Old 28-01-2019, 12:33 AM
phatboyz71 phatboyz71 is offline
Newbie

phatboyz71's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 36
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by myalizee83 View Post
Kawe pernah brg ilang mase pos shopee.. tapi dapat refund shopee akan refund duit kat buyer. lepas tue bagi details brg tue scan yg borang PL9 dan Waybill yg kita hantar tue email kat shopee. nanty shopee uruskan. lepas tue shopee masokkan balik duit kt wallet kite. sbb poslaju yg salah ilangkan barang.
pening kepala aku nk ikut procedure mcm tu. Dah boleh dah tu mung try carousell. Kalau shopee tu mung tgk harga da murah tapi tk leh nego..kat carousell boleh lagi kita nego dgn seller. mana lagi untung mung rasa?
Reply With Quote
  #39  
Old 28-01-2019, 12:38 AM
luncai_emas luncai_emas is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by phatboyz71 View Post
oke la carousell tu bg aku. mcm aku suke giler die nye feature baru yg perkenalkan 'multi meet-up' tu. sebab aku spesis malas nak taip description sgt. Senang la utk seller mcm aku ni ha
oooo ada ek?? hahaha x tahu la pulak yg tu. Aku lak suka sebab kt carousell kita boleh spesifik kan lagi kategori brg kita. Mcm aku jual laptop 2nd aku, aku masuk 'elektronik>laptop, Desktop'. Lepas aku buat mcm tu, view aku mmg cepat je naik.
Reply With Quote
  #40  
Old 11-02-2019, 03:12 PM
aidil839 aidil839 is offline
Regular

aidil839's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 177
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Oalev View Post
serius sy xfaham utk point b)..
mcm mn kita blh tau apa yg org minat berdasarkn apa yg org bid kt lelong tu.. bukannya ada dipaparkan statistik jenis apa yg org bnyk beli.. sebab bab beli2 ni kadang2 bukan krana minat/trend tapi jugak kerana murah.. sy slalu jugak beli barang dgn bid kt chilindo tpi sebab murah, bukan sbb sy yg cari produk tu.

klu nk cek kt google plak, mcm contoh yg diberi, taip pakaian bayi dan keluar website utk penjualan baju bayi.. persoalan sy, apa yg menunjukkan trend skrg org minat baju bayi? sebab apa je keyword yg kita taip kt google, memang akan dipaparkan output2/website2 berdasarkan apa yg kita taip.. jadi statistiknya di mana?

sebenarnya sy pernah fikirkan benda ni, mcm mn kita nk tau apa yg org minat atau bahasa mudahnya trend skrg bersumberkan internet? Klu sekadar perhatian kt FB, itu ya, kita blh gak nampak trend skrg, contoh time nk raya, org akan jual baju raya, time akhir tahun barang2 sekolah, atau apa2 yg diviralkan, itu pasti jadi trend.. selain dari tu, sy xtau mcm mn cara kita nk tau trend skrg?
Owh maaf tuan lama dah saya tak update, begini tuan,berdasarkan pengalaman saya, kita memang tak akan dapat maklumat se-detail yang tuan perlukan sperti statistik apa yang orang minat ataupun apa trend terkini kerana market terlalu luas, objektif kita ialah mencari demand. Demand yang belum banyak dipenuhi oleh supply. Kita tak mahu masuk jual barang trending, end up orang buang harga ataupun trend yang hangat-hangat pada awalnya sahaja. Kalau kita plan nak buat duit dengan jual barangan trending, bagi saya lebih baik kita sendiri yang memulakan trend tersbut (trendsetter).

Jumlah website, jumlah search ataupun jumlah bid di website seperti lelong menunjukkan indikasi ada demand terhadap sesuatu barang tersebut. KIta belum masuk bab harga lagi kerana panjang juga tu nk hurai.

Kajian keyword sebagai contoh,gunakan kwfinder version percuma (boleh google), tuan tulis keyword "cod lampin bayi murah". Ini ialah sejenis keyword atau kata kunci membeli. Maksud kata kunci membeli ini ialah orang yang search keyword nie, memang 80% dia dah nak beli dah lampin bayi ini.

Ada juga keyword yang nak survey-survey, contohnya "celcom vs digi". ok dah jauh sikit masuk bab keyword.

Jadi berbalik kepada soalan tuan, daripada keyword yang kita search di google /kwfinder tersebut, kita boleh lihat berapa banyak orang search keyword tersebut dalam masa sebulan. Dan berapa banyak pesaing (which is peniaga) yang bid untuk keyword tersebut. Dari situ kita kene kaji dan buat kesimpulan adakah produk ini senang untuk dijual ataupun tidak.

Contoh metrik yang kita boleh guna dalam kajian kita ialah, supply vs demand. Tuan lihat, berapa banyak orang search dekat internet bagi sesuatu keyword tersebut, dan berapa banyak pula website yang menawarkan penyelesaian kepada mereka yang seacrh keyord tersebut.

Harap dapat membantu tuan
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump