Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Apa Pandangan Anda Terhadap Thread Ini...?
Tiada yang istimewa. Saya dah tahu semuanya! Membazir! 7 3.33%
Bermanfaat bagi saya yang memang tidak tahu berforum. 58 27.62%
Bermanfaat dalam menambahkan lagi ilmu dalam arena forum. 91 43.33%
Banyak membantu saya dalam forum CG. 75 35.71%
Amat sesuai bagi newbie membaca thread ini. 77 36.67%
Thread WAJIB baca! 59 28.10%
Thread yang perlu dikemaskini setiap masa. 31 14.76%
Setiap pendaftar baru WAJIB baca thread ini! 53 25.24%
No komen! Apa-apa aje lah! 9 4.29%
Tok Mat sengaja nak cari glamour! 21 10.00%
Multiple Choice Poll. Voters: 210. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-02-2009, 07:09 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Wink 06 Feb 2009 : Kenali Forum CariGold.com Lebih Dekat | Tutorial Berforum & Berposting

Assalamualaikum & selamat sejahtera.....

Kali ini sia buka satu thread khusus berkaitan forum CariGold.com

Sia juga amat yakin, thread ini belum dibuka lagi..... justeru sia fikir perlu buka untuk tatapan para forumers, sama ada yg baru join atau pun yg telah lama join.

Di dalam thread ini, sia akan cuba memberikan pengenalan sedaya mungkin berkaitan forum CG ini....

Sebagai perkongsian ilmu yang pertama, sukalah sia ingin mengajak rakan-rakan mempelajari kaedah membuat siggy yang selalu para newbies tak faham kaedah membuatnya...


Tutorial Membuat Signature Di Profile Kita

Klik dulu User CP yang berada di garisan BIRU


Kmdn klik pula Edit Signature....



Setelah itu.... lihat Screen Shot(SS) di bawah :
Perhatikan kod-kod yang ada di situ yang telah saya "highlight" kan.....



Kmdn klik Preview untuk lihat siggy kita....
Sebagai peringatan, hanya mereka yang ada badge CGS & CGLS sahaja dibenarkan meletakkan Banner di siggy seperti mana siggy sia...



Kalau puas hati, klik Save...



Demikianlah kaedah awal membuat siggy....
Insya Allah kita akan sama-sama mempelajari serta mengetahui beberapa berkaitan forum ini.....
Andainya ada rakan-rakan ingin berkongsi ilmu di sini berkaitan forum ini, amatlah dialu-alukan......
______________________________________________

Perkongsian Ilmu Tutorial Daripada Rakan-rakan CG

1. Tutorial Search Forum | Sumbangan Daripada Tuan SecawanKopi.
2. Tutorial Memasukkan Video YouTube Dalam Public Profile Kita | Sumbangan daripada Tuan sarawak_lineup
3. Tutorial Search Forum, Beza Antara "Search Titles Only" dan "Search Entire Posts" | Sumbangan Daripada Tuan Vamp
4. Tutorial Memendekkan Page Posting | Sumbangan daripada Tuan ________
__________________

Last edited by tokmat™; 04-04-2012 at 03:24 PM.. Reason: Edit Title
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-02-2009, 07:10 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Wink Tutorial Memasukkan Gambar

Tutorial Memasukkan Gambar Di Dalam Post
( Permintaan & Cadangan Tuan Kamal_Desa )

Dalam tutorial kali ini, ada 2 kaedah yang boleh diguna pakai iaitu menggunakan pihak pertama atau pun pihak ke 2.

Kaedah Pertama ini adalah mereka yang bergelar forumer biasa, manakala Kaedah Ke Dua pula adalah mereka yang ada badge CGLS.

Berikut adalah Kaedah Pertama.

1. Sila klik Post Reply seperti SS di bawah.




2. Klik pula Upload images on Photobucket - Click Here



3. Sila klik button JOIN atau masukkan Username & Password jika dah ada ID di Photobucket.


4. Klik button BROWSE seperti SS di bawah.


5. Setelah itu, buat pilihan fail gambar yang ingin dimasukkan seperti SS di bawah.


6. Setelah nama fail dipilih, dan pastikan ia dah masuk dalam kotak sebelah button BROWSE & UPLOAD. Setelah itu, klik button UPLOAD.


7. SS di bawah menunjukkan gamabar tersebut berjaya dimuat naik dalam Photobucket.


8. SS di bawah pula adalah cara untuk membuat copy fail tersebut untuk dimasukkan dalam post kita.


9. Lihat SS di bawah akan kod yang telah saya copy & paste dalam post ini. Jika ingin melihat terlebih dahulu post tersebut, klik button PREVIEW POST.


10. Jika dah puas hati akan post tersebut, klik button SUBMIT REPLY.


Demikianlah kaedah memasukkan gambar bagi forumer biasa biar pun masih bergelar newbies.

Bagi CGLS pula, kaedahnya adalah lebih mudah & pantas sekali.
Ia memang tidak sama dengan kaedah di atas kerana kami menggunakan button MANAGE ATTACHMENTS seperti SS di bawah.
Attached Images
File Type: png gambar-3.PNG (12.5 KB, 3708 views)
__________________

Last edited by tokmat™; 07-02-2009 at 09:29 AM..
Reply With Quote
  #3  
Old 06-02-2009, 07:11 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Wink Tutorial Subscribe / Unsubscribe Sesuatu Thread

Tutorial Subscribe / Unsubscribe Sesuatu Thread

Berikut cara untuk Subscribe sesuatu thread secara manual atau pun automatik.

SECARA MANUAL :
kita tidak buat post apa-apa di thread tersebut tetapi nak jadikan subscribe thread kita.

STEP 1



STEP 2



SECARA AUTOMATIK :
Kita perlu set seperti dalam gambar di bawah. Apabila kita membuat post pada mana-mana thread, secara automatik, kita telah subscribe thread tersebut.



Selamat maju jaya....
__________________

Last edited by tokmat™; 28-02-2010 at 12:27 PM..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-02-2009, 07:11 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Wink Tutorial Memasukkan Avatar Dalam ID

Tutorial Memasukkan Avatar Dalam ID

Berikut adalah tutorial memasukan avatar dalam ID kita.
Harus diingat, saiz avatar untuk forumer biasa dan yang ada badge CGS & CGLS adalah berbeza sekali.
  • Bagi forumer biasa, saiz dibenarkan adalah : The maximum size of your custom image is 120 by 120 pixels or 20.0 KB (whichever is smaller).
  • Bagi CGS & CGLS pula adalah : The maximum size of your custom image is 200 by 200 pixels or 100.0 KB (whichever is smaller).

1. Klik dulu User CP yang berada di garisan BIRU


2. Pilih menu link EDIT AVATAR seperti dalam SS di bawah.


3. Klik button BROWSE jika fail gambar / avatar pilihan kita di dalam komputer kita sendiri.


4. Untuk avatar yang menggunakan link laman web, masukkan sahaja link avatar tersebut di ruangan seperti yg ditunjukkan SS di bawah.


5. Kaedah memasukkan gambar / avatar melalui fail di komputer kita.


6. Klik button SAVE CHANGES seperti yang ditunjukkan oleh SS di bawah.


Demikianlah tadi kaedah & langkah-langkah memasukkan gambar untuk dijadikan sebagai avatar dalam ID kita.

Selamat mencuba & semoga maju jaya...
__________________

Last edited by tokmat™; 07-02-2009 at 07:48 PM..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-02-2009, 07:12 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Arrow Tutorial Membuat Laporan Terhadap Sesuatu Post

Tutorial Membuat Laporan Terhadap Sesuatu Post Yang Dikategorikan Sebagai Hijack & Spam Thread

Berikut adalah salah satu contoh post yang dikategorikan sebagai Hijack / Spam thread di CG.
Pada 16 Mei 2010, Ahad secara kebetulan sia terbaca post ini, lalu terus sia ambil peduli untuk dimasukkan dalam turorial di sini.
Kepada forumer tersebut, sia memohon maaf kerana post anda tersenarai di sini.

Berikut postnya :



Langkah seterusnya :



Setelah anda selesai tekan button Send Report, anda akan dibawa kembali ke thread asal tersebut.

Demikianlah cara untuk membuat laporan terhadap sesuatu post.
__________________

Last edited by tokmat™; 16-05-2010 at 01:57 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-02-2009, 07:15 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Default Tutorial Membuat Poll Dalam Post

Tutorial Membuat Poll Dalam Post
Atas permintaan daripada Tuan maliq7776 di sini


Berikut tutorial membuat poll bagi thread yang telah kita buat.

STEP 1.



STEP 2.



STEP 3.



Selamat membuang undi & semoga maju jaya....
__________________

Last edited by tokmat™; 28-02-2010 at 04:50 PM..
Reply With Quote
  #7  
Old 06-02-2009, 07:21 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sonche View Post
ni thread khas utk -reserved- ke?
sia perlu reserverd post untuk kemasukkan perkara berkaitan forum ini...
kalau dah jauh sangat, nanti diorang tak mahu selak-selak....
mana-mana yg dah reserved tu... tolong post perkara yg berkaitan dgn forum ini nanti ye....
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 06-02-2009, 07:26 PM
z3t_ex z3t_ex is offline
Active Plus

z3t_ex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Location: K_Kinabalu
Posts: 3,603
Thanks (Received): 31
Likes (Received): 0
Active Level
Default

tahniah tok mat ngan thread ilmu nie,
ramai gak yg masih tak tau mana nk cari benda2 mcm tu..


__________________

NFSW:z3tex
Reply With Quote
  #9  
Old 06-02-2009, 07:27 PM
tokmat™ tokmat™ is offline
CG Top Poster Club

tokmat™'s Avatar

 
Trader Rating: (41)
Join Date: Dec 2005
Location: Shah Alam - Limbang - Kota Kinabalu - Shah Alam
Posts: 33,935
Thanks (Received): 274
Likes (Received): 1
Blog Entries: 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by z3t_ex View Post
tahniah tok mat ngan thread ilmu nie,
ramai gak yg masih tak tau mana nk cari benda2 mcm tu..


terima kasih...
sia sekadar berkongsi ilmu je....
diharapkan tuan pun sudi menurunkan & berkongsi ilmu di sini ye...
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 06-02-2009, 07:32 PM
z3t_ex z3t_ex is offline
Active Plus

z3t_ex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Location: K_Kinabalu
Posts: 3,603
Thanks (Received): 31
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by tokmat View Post
terima kasih...
sia sekadar berkongsi ilmu je....
diharapkan tuan pun sudi menurunkan & berkongsi ilmu di sini ye...
Bha,Insyallah,kalo ada t'lintas idea,
tatap akan di kongsikn b'sama

__________________

NFSW:z3tex
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
cg tutorial

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump