Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #181  
Old 17-10-2017, 11:58 AM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 17,603
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 549
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by MHaffiezMNazri View Post

Apabila masyarakat Pulau Kokos yang kecil mengundi pada tahun 1984 untuk menjadi sebahagian dari Australia, warga Melayu Kokos di janjikan bahawa mereka akan menentukan nasib mereka dan mengawal tanah mereka sendiri.

Tetapi hampir 30 tahun berlalu, bukannya menjadi masyarakat makmur dan bersatu, sebaliknya mereka dinafikan masa depan atas pulau mereka sendiri.

Brian Thomson bertemu dengan Australia kulit putih yang mengawal Cocos, dan Melayu Kokos yang bergelut mendapatkan pekerjaan dan membentuk apa apa kareer.

Bersama beliau, adalah Dick Whittington, yang kali pertama melawat setelah menjadi penasihat terhadap penyatuan itu.

Beliau terkejut dengan jurang budaya antara kulit putih di West Island (Pulau Barat) dan Melayu Kokos di Home Island (Pulau Utama/Rumah)

Jadi kenapa pulau-pulau ini menjauh sesama sendiri? Bagaimana kita boleh mengubah apa yang sepatutnya menjadi syurga di Laut India?

Laporan berita
http://www.youtube.com/watch?v=E8vIc19niSw

Kesukaran mencari kerja
http://www.youtube.com/watch?v=hGdXqjw966k

Keluarga bekas pemilik kepulauan ini - bagaimana moyang mereka membawa hamba Melayu dari Tanah Melayu dan Riau untuk bekerja di ladang kelapa untuk mendapatkan kopra untuk mereka sehingga perasaan mereka bertemu orang Melayu setelah dibuang pulau oleh kerajaan Australia yang membankrapkan mereka - maklumat lanjut kena tonton:
http://www.youtube.com/watch?v=fDsWUfrFO6E

PS: Kadang2 bila orang di Malaysia tanya kenapa TT ni Melayu tapi bila cakap bahasa Inggeris siap pekat pelatnya... TT hanya mampu tersenyum
Ada perkembangan terbaru berkenaan Pulau Kokos ni TT?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #182  
Old 17-10-2017, 12:11 PM
syamsoulcc syamsoulcc is online now
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 6,559
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 1211
Active Level
My Mood:
Default

Tt duduk Malaysia ke skrg?? Ke masih duk pulau kokos?
__________________
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
"Nak cari kerja, mesti kerja yang ada life" ~~=> "pale lutut dia, mana ada kerja yg ada LIFE skarang, semua kerja mcm robot skrg, so cari la kerja yang kamu minat! itu yg penting"
Reply With Quote
  #183  
Old 17-10-2017, 12:56 PM
malrockstar malrockstar is offline
Super Active

malrockstar's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2011
Location: Klang
Posts: 8,243
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 18
Active Level
My Mood:
Default

aku baru tahu kewujudan kokos island ni..huhu
__________________
YA ALLAH, MUDAHKANLAH URUSAN KU, MURAHKANLAH REZEKI KU. AMIN.
AUTOCAD FREELANCE
Iv Mist - Penawar Resdung DLL

Reply With Quote
  #184  
Old 17-10-2017, 02:01 PM
keraskhejong keraskhejong is online now
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 525
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 18
Active Level
My Mood:
Default

tgok gmba dlm gugel cam best je
Reply With Quote
  #185  
Old 17-10-2017, 02:10 PM
cek mek molek cek mek molek is online now
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 32,772
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3154
Active Level
My Mood:
Default

info yg bagus semuanya, nice
Reply With Quote
  #186  
Old 17-10-2017, 02:30 PM
cyborg cyborg is offline
Active Plus

cyborg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,336
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 52
Active Level
My Mood:
Default

Ada homestay tak kat pulau Cocos ni ?
Reply With Quote
  #187  
Old 30-04-2018, 08:42 PM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 17,603
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 549
Active Level
Default

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump