Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 21-11-2009, 02:20 PM
zolympus zolympus is offline
Elite Member

zolympus's Avatar


 
Trader Rating: (5)
Join Date: Dec 2005
Location: Tampere, FI
Posts: 3,418
Thanks (Received): 235
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default Cakap Banyak Baca Kurang

Salam.

Thread ni aku buka, atas dasar seruan, atas dasar kecintaan, dari aku yang entah siapa-siapa, kepada saudara-saudara semua terutamanya yang beragama Islam.

Perasan atau tidak, setiap pos yang kita tulis, adalah cerminan kepada peribadi kita. Andai saudara-saudara semua klik pada posting pada satu-satu user, saudara-saudara boleh lihat apa yang mereka telah pos sebelum ini. Adakah ia posting berisi atau tidak. Adakah mereka sekadar menggosip, atau menyumbangkan buah fikiran atau cuma satu pos sampah yang merugikan satu saat dalam kehidupan anda untuk membacanya.

Untuk menulis, kita perlu membaca. Membaca tanpa menulis adalah suatu bual kosong tanpa isi. Ibarat sembang kedai kopi, habis bicara tanpa resolusi. Saya menyeru kepada saudara-saudara semua, andai perlu untuk membalas sesuatu pos tentang sesuatu perkara, supaya dapat membaca KESELURUHAN idea yang telah dilontarkan terlebih dahulu. Membalas secara semberono, bukan saja merosakkan mood perbincangan, menghentikan momentum perbincangan, merencatkan perkembangan idea malahan menunjukkan kependekan akal mereka yang membuat pos sedemikian.

Pos sampah.

Bayangkan satu saat dalam kehidupan anda yang terbazir, setiap hari, didarab dengan satu tahun bersamaan 365 saat iaitu 6 minit dalam setahun terbazir disebabkan membaca satu pos sampah. Mengambil kira anda membaca pos sampah dari umur 20 tahun hingga 65 tahun - iaitu 45 tahun di dalam CG, anda membazirkan selama 4 jam 30 minit dalam kehidupan anda untuk sesuatu yang sia-sia.

Saudara-saudara.

Sepertimana kita tak mahu masa kita terbazir dengan membaca pos sampah, demikian juga kita tak perlu membazir masa kita dengan mengepos perkara-perkara sampah. Bukankah kita bersaudara. Bukankah setiap saudara kita mempunyai hak ke atas diri kita.

Nak posting sampah, sikit-sikit, sudah. Bukan setiap kali. Bukan di setiap tempat. Jika tiada apa hendak diperkatakan, lebih baik diam dari bicara. Nak posting meraban, biar kena dengan tempatnya.

Sekian, dan tahniah kerana membaca hingga akhir.

BR zolympus
__________________
|| Berminat untuk memasang CCTV di premis kediaman atau perniagaan anda? Sila PM untuk keterangan lanjut !
Reply With Quote
Thanks LuvHoneY, taufic, GT, kawetoksedoh, Blues and 50 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 21-11-2009, 02:31 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,676
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 4
Active Level
Default

betol tu boss
ada stengah thread tajuk dah molek dah
tapi utk first few pages saja yg bule pakai
lebih dari tu smua sampah..
Reply With Quote
  #3  
Old 21-11-2009, 02:41 PM
ahmad ahmad is offline
Newbie

ahmad's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2005
Location: Sg. Gadut
Posts: 44
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

setuju boss...sbb tu dari aku join CG 2005 sampai hari ni....newbies je
__________________
Place your stops at a point that, if reached, will reasonably indicate that the trade is wrong, not at a point determined primarily by the maximum dollar amount you are willing to lose. Bruce Kovner
Reply With Quote
  #4  
Old 21-11-2009, 02:43 PM
fido1 fido1 is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2009
Posts: 7,268
Thanks (Received): 339
Likes (Received): 0
Active Level
Default

erm..btol kata bro..dats y aku ska baca jek threat2 n post2 dak2 cg lam ni..tp kdg2 kalo ada isu yg membuatkan aku terasa ingin memberikan pendapat,aku ckp je..bkn ape..aku rasa aku juga ada hak utk memberi post..hope andai rasa ape yg aku post kan tur agak tak menyenangkan korang sume,aku mintak maafla..almaklumla,bkn senang nak puaskan ati sume org..kalo kita mati pun tah2 ada lg org yg tak puashati dgn kita yg mati ni..ni pendapat aku la..
Reply With Quote
  #5  
Old 21-11-2009, 02:58 PM
TITANIUM TITANIUM is offline
Super Active

TITANIUM's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Feb 2008
Location: Shah ALam
Posts: 6,333
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ahmad View Post
setuju boss...sbb tu dari aku join CG 2005 sampai hari ni....newbies je
bro ahmad...mmg betul2 otai CG ni....
dah 4 tahun bersama CG....baru 19 post....
Reply With Quote
  #6  
Old 21-11-2009, 03:42 PM
kawetoksedoh kawetoksedoh is offline
Active Plus

kawetoksedoh's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,626
Thanks (Received): 235
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

lagi besar otak seseorang, lagi kecik mulut dia.
lagi kecik otak dia, lagi besar mulut dia.

macam randy gage cakap....

buaya (ke alligator ke?) mulut sangat besar, tapi otak dia besar bijik limau aje.

ramai orang yg macam buaya tu..
Reply With Quote
  #7  
Old 22-11-2009, 11:29 AM
Norfazli Norfazli is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 3,203
Thanks (Received): 89
Likes (Received): 0
Active Level
Default

betul-biasanya peribadi seseorang boleh dinilai dengan apa yang dia tulis
Reply With Quote
  #8  
Old 22-11-2009, 11:43 AM
nashburn nashburn is offline
Super Active

nashburn's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: Mar 2008
Location: ebay.co.uk
Posts: 6,373
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

setuju dgn BR zolympus. banyak member CG yg suka main post sampah. sampaikan kalu thread yg dah berpuluh2 page tu susah nak selak selai2 cari pendapat yg berguna
Reply With Quote
  #9  
Old 24-11-2009, 02:10 AM
zamreda zamreda is offline
CG Top Poster Club

zamreda's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2008
Posts: 31,388
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 1
Active Level
Default

thanks mode zoly....aku akan kurangkan posting yng kureng2 nie....
Reply With Quote
  #10  
Old 24-11-2009, 02:20 AM
haudli haudli is offline
CG Top Poster Club

haudli's Avatar
 
Trader Rating: (139)
Join Date: Jul 2009
Location: EXNESS-Broker Scalping Terbaik
Posts: 47,287
Thanks (Received): 427
Likes (Received): 9
Blog Entries: 10
Active Level
My Mood:
Default

terkesima aku ngan teguran membina seprti ini..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump