Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #441  
Old 22-05-2019, 07:55 PM
Fanaudy Fanaudy is offline
Newbie

Fanaudy's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2018
Posts: 43
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
Default

People say that your body takes a toll on you after the age of 40. All the food and lifestyle you choose before the age of 40 comes into play when you are 40. You need to have an active lifestyle and discard any sort of junk food. I know that it will be hard but you have to make tough decisions.
Reply With Quote
Likes abangpower liked this post
Paid Advertisement
  #442  
Old 27-05-2019, 12:25 PM
tr4falgar tr4falgar is offline
Super Active

tr4falgar's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2012
Location: Skudai,Johor
Posts: 6,021
Thanks (Received): 294
Likes (Received): 165
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by anbusan View Post
Guide makanan untuk mereka yang baru nak start IF (16 jam puasa 8 jam waktu makan):
Minuman masa berpuasa:
1) Air Kosong
2) Kopi O tanpa gula (stevia dibenarkan)
3) Teh O / Teh Hijau O tanpa gula (stevia dibenarkan)

Waktu makan:
1) Nasi dikurangkan sedikit demi sedikit, dari penuh ke 3/4, dari 3/4 ke 1/2, dari 1/2 ke 1/4 mengikut kemampuan dari masa ke semasa
2) Protin yang mencukupi spt Ikan/ayam/daging.
3) Lebihkan sayuran hijau.
4) Cuba untuk minum air kosong lebih utama dari air bergula setiap masa sehingga mampu bertukar ke air yang tiada kalori sepenuh masa.
5) Waktu akhir makan tidak perlu makan nasi, hanya gabungan protin dan sayuran yang mencukupi di samping supplemen vitamin yang anda mahukan.
Senang je ikut peraturan 16:8 ni, lagi2 bab makanan. Biar masa makan tu puas hati, daripada asyik gigit asparagus tiap tiap jam.
Bila dah terer berpuasa, boleh tanya admin yang dah veteran macam mana nak upgrade puasa dgn selamat.
den ni suka sgt teh hijau.. tp suka yg ditambah susu tu

sihat ke dok minum teh hijau susu tu ek?
__________________
.Tujuan Allah pinjamkan ilmu kepada kita adalah untuk dikongsi bukan untuk dibanggakan.

" Apabila seseorang menegur kamu dengan penuh hikmah dan kamu terasa dan marah dengan tegurannya, ketahuilah bahawa sudah ada sebesar-besar takabbur dalam hatimu "- [ Imam Ghazali ]
Reply With Quote
  #443  
Old 27-05-2019, 01:01 PM
anbusan anbusan is offline
Super Active

anbusan's Avatar
 
Trader Rating: (27)
Join Date: Jan 2006
Location: muar johor
Posts: 7,687
Thanks (Received): 61
Likes (Received): 61
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tr4falgar View Post
den ni suka sgt teh hijau.. tp suka yg ditambah susu tu

sihat ke dok minum teh hijau susu tu ek?
klu susu pekat tu tak elok la kot ape2 minuman pun haha
__________________
Corrupt, You corrupt, And being corruption to all that you touch | Hold, You'll behold, And beholden for all that you've done | Spell, Cast a spell, Cast a spell on the country you run | And risk, you will risk, You will risk all our lives and our souls.
Reply With Quote
  #444  
Old 27-05-2019, 02:00 PM
tr4falgar tr4falgar is offline
Super Active

tr4falgar's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2012
Location: Skudai,Johor
Posts: 6,021
Thanks (Received): 294
Likes (Received): 165
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by anbusan View Post
klu susu pekat tu tak elok la kot ape2 minuman pun haha
hahahaa kene tahan napsu ni.. teh hijau thai tu kalo tambah susu mmg mantapp.. satu balang pon den leh abiskan
__________________
.Tujuan Allah pinjamkan ilmu kepada kita adalah untuk dikongsi bukan untuk dibanggakan.

" Apabila seseorang menegur kamu dengan penuh hikmah dan kamu terasa dan marah dengan tegurannya, ketahuilah bahawa sudah ada sebesar-besar takabbur dalam hatimu "- [ Imam Ghazali ]
Reply With Quote
  #445  
Old 27-05-2019, 02:17 PM
silasroon silasroon is offline
Active Plus

silasroon's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 2,829
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 641
Active Level
My Mood:
Default

Cheq nak kongsi jugak la pasal kesihatan tubuh badan cheq.

Cheq sedia maklum bahawa 'perut tu lubuk penyakit'. Cheq ni suka makan. Apa benda ja yang halal semua nak try makan. Kemudian, senaman pulak, 'kaddang-kaddang'.

Lately, badan cheq dan terima imbuhan hasil daripada corak pemakanan yang tak sihat dan tidak beraktiviti senaman.

Yang pertama adalah, cheq sakit tekak. Sakit tekak sampai nak telan pun tak boleh. Dulu cheq sakit tekak, bila makan ubat, dah settle. Sampai satu peringkat, cheq makan ubat + kumur.

Baru-baru ni, makan antibiotik + makan ubat sakit tekak + ubat kumur + ubat farmasi + strepsil pun tak jalan. Walaupun cheq makan strepsil strong tu.

Cheq mula gelabah. Sakit tekak tak hilang jugak. Disamping itu, kulat air mula merebak dikawasan terselindung. Fuhhh....naya beb.

Cheq mula bermeditasi mencari solusi. Akhirnya, cheq kembali ke amalan purba. Amalan itu adalah memakan buah mengkudu.

Buah mengkudu ni, bukan buah yang kuning dan keras tu, tapi cheq ambik buah yang ranum. Baunya, ya rabbi. Sapa pun menyampah dengan bau buah mengkudu ranum tu.

Disebabkan bau busuk buah tu, manusia, haiwan dan ulat pun taknak makan buah tu. Tapi cheq makan.

Rasanya buah tersebut agak pedas. Mungkin bahan kimia semulajadi dalam buah tu yang menyebabkan buah tu pedas.

Nak tahu apa ceritanya.

2 biji ja makan, hilang sakit tekak sampai ke hari ni.

__________________________________________________ _________________


Untuk kulat air pulak, semalam cheq mula merawat diri cheq sendiri. Berbukak puasa cuma dengan kurma dan air mineral sahaja.

Kemudian, cheq panggang 2 labu bawang putih dan makan macam tu. Rupa-rupanya, bawang putih yang dipanggang rasa macam ubi. Sedap oooo....Petang ni cheq nak panggang lagi 2 labu.

Cheq nak try seminggu ni nak tengok effect bawang putih yang dikatakan herba akti bakteria.

Sekian laporan cheq.
__________________
"Terletak di antara dua perbezaan adalah KENIKMATAN"

"Bukan salah orang yang mengajak, tetapi salah diri yang berkehendak"

Last edited by silasroon; 27-05-2019 at 02:20 PM..
Reply With Quote
Likes dloanman, ikhmal_ok, abangpower liked this post
  #446  
Old 27-05-2019, 02:29 PM
dloanman dloanman is online now
Legendary Member

dloanman's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 14,317
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 807
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

1st week poso den raso badan ok & ringan
hari ke 8 poso 1 jam nk buko poso tibo2 sakit dada pedih susah nk benafas & tangan terketar2 tapi tahan jugak...

pastu cek kek spital doktor kasi ubat thn skt & gastrik; padahl den tak ponah kono gastrik....

doktor nasihatkan den;
- jgn mkn pedas
- jgn mkn mknn bergoreng/berminyak
- kurangkan gula
- banyakkan minum air kosong
- elakkan minum ais maso buko poso

sampai hari ni mkn buko poso simple ajo, ayam/ikan bakar @ rebus & sup sayur ajo

badan dh rasa ok dh turun skt ajo dpd 90kg jd 86kg
Reply With Quote
  #447  
Old 27-05-2019, 03:57 PM
tr4falgar tr4falgar is offline
Super Active

tr4falgar's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2012
Location: Skudai,Johor
Posts: 6,021
Thanks (Received): 294
Likes (Received): 165
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by dloanman View Post
1st week poso den raso badan ok & ringan
hari ke 8 poso 1 jam nk buko poso tibo2 sakit dada pedih susah nk benafas & tangan terketar2 tapi tahan jugak...

pastu cek kek spital doktor kasi ubat thn skt & gastrik; padahl den tak ponah kono gastrik....

doktor nasihatkan den;
- jgn mkn pedas
- jgn mkn mknn bergoreng/berminyak
- kurangkan gula
- banyakkan minum air kosong
- elakkan minum ais maso buko poso

sampai hari ni mkn buko poso simple ajo, ayam/ikan bakar @ rebus & sup sayur ajo


badan dh rasa ok dh turun skt ajo dpd 90kg jd 86kg
den baru je bbrp ari lepas kene gastrik, pi hospital dia bagi ubat cecair magnesium apa ntah.. ngan ubat biji, utk penghadaman.. ubat biji ni mmg banyak gile dia bagi.. 5 papan

tp gastrik den tak macm ekau plak smpai ketar tgn.. den cuma menyucuk2 kat bahagain tengah perut.. mmg kalo dia dtg, sakit sgt.. den tnya doc bole teruskan puasa cam biasa ke.. dia jwb kalo awk leh tahan teruskan je la huhu ..

den pon teruskan je puasa cam biasa.. dgn harapan sakit den tak jadi makin teruk..alhamdulillah masuk ari ke 4 ni dah kurang dah sakit gastrik tu..
__________________
.Tujuan Allah pinjamkan ilmu kepada kita adalah untuk dikongsi bukan untuk dibanggakan.

" Apabila seseorang menegur kamu dengan penuh hikmah dan kamu terasa dan marah dengan tegurannya, ketahuilah bahawa sudah ada sebesar-besar takabbur dalam hatimu "- [ Imam Ghazali ]
Reply With Quote
  #448  
Old 28-05-2019, 12:10 AM
pudins70 pudins70 is offline
Super Active

pudins70's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 6,476
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 257
Active Level
Default

Puasa tahun ni, aku pulun minum air banyak-banyak.
Hasilnya, first time dalam hidup tak kena bibir berdarah dalam bulan puasa.
Kesan yang kedua pulak, tidur memang tak boleh nyenyak. Asyik bangun nak ke tandas.
Reply With Quote
  #449  
Old 28-05-2019, 09:59 AM
ikhmal_ok ikhmal_ok is offline
Super Active

ikhmal_ok's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,856
Thanks (Received): 93
Likes (Received): 75
Active Level
Default

Amalkan berbekam 6 bulan sekali dan ambik supplement multivitamin. untuk aktif rajinkan cardio + stretching, untuk supplement tambahan boleh ambik tongkat ali dengan dos minima.

Tongkat ali jangan ambil banyak, boleh gugur rambut ataupun botak kepala jadinya.

sekian
__________________
ISLAM itu "Advanced"
"I Shoot Arrows"
Berminat dengan aktiviti sukan memanah, ingin membeli panah moden ? sila lihat koleksi panah yang saya jual: http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=314535
Reply With Quote
  #450  
Old 11-06-2019, 03:45 PM
abangpower abangpower is offline
Active Plus

abangpower's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Location: Planet Bumi
Posts: 3,366
Thanks (Received): 258
Likes (Received): 47
Active Level
My Mood:
Default

Alhamdulillah slamat kita berposa & beraya... apa result posa kita zahir & batin? Aku doakan kita smua makin kuat ibadah & badan makin sihat insyaAllah amin...


BERAT BADAN - camna berat badan hampa sebulan posa turun ka dak?

Sblm posa berat badan aku dlm 72kg, end of posa 3hb Jun 2019 aku timbang dah turun ke 64.7 kg. Alhamdulillah...aku buka posa di rumah shj masak sndiri & senam selang sehari di rumah.



SENAMAN APA BULAN POSA?

Nak tau senaman apa aku buat di rumah di mlm bulan posa? teruskan membaca beb!

Aku ngaku bulan posa kali ni aku langsung tak kayuh & joging siang/mlm, kecuali kayuh bskl pi surau subuh/maghrib/isya itu dh rutin la dkt aja dlm 500m dari rumah ke surau.

Yg aku maksudkan ialah senaman kardio spt kayuh 1-2 jam atau joging 5-10km; langsung aku tak buat bln posa sbb balik kerja ptg aku dh letih...

jadi aku cuma buat FULL BODY WORKOUT saja waktu mlm lps trawih... dibawah adalah jadual senam di rumah & alat2 kuno yg aku gunakan muahaahaha...




senaman ni secara low intensity shj slow2 sesuai dgn usia 40an, jadi hampa2 yg masih muda 30an 20an jgn nak pelekeh pulak appara angkat beban ringan aja, low intensity aja...

SENAMAN USIA 40AN YG TERBAIK IALAH LOW INTENSITY & LOW IMPACT!

sbb di usia 40an bnyk sendi2 dh longgaq & takleh nak pulun mcm org muda.... yg penting otot digerakkan slow2 utk bkr kalori & badan sihat sbb bersenam...

nanti hampa2 yg muda2 naik umoq 40an baru rasa sakit2 sendi baru hampa tau hehehhee

jadi aku harap jadual senaman & alat2 kuno dlm post kali ni dpt membantu jejaka 40s dlm cg utk bersenam & jaga badan kasi bini hampa suka lah hehehe...

adios amigosss!

p/s - aku dh stat kayuh ptg kemarin di tasik shah alam...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump