Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #381  
Old 25-02-2019, 11:30 AM
kasturi kasturi is offline
Legendary Member

kasturi's Avatar
 
Trader Rating: (47)
Join Date: Jul 2006
Location: Menuju puncak
Posts: 13,399
Thanks (Received): 2309
Likes (Received): 951
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ismailperak View Post
apasal la bila kau post mesti bunyi bo.doh kedengaran.

apasal ya. heran ambo..
ambo pon heran, doh puji pon khadam2 jholow murih. dop pehe ambo

byk sungguh hutang. mesti rakyat m'sia kaya2 belake. ehh...tp kaya ke kayap

Quote:
Originally Posted by kasturi View Post
saya merasa amat bangga dengan prestasi hutang luar negara di bawah pemerintahan suami rosmah. takderr!




Hutang luar Malaysia 64.7 peratus daripada KDNK
14/02/2019


KUALA LUMPUR -- Hutang luar Malaysia berjumlah RM924.9 bilion atau 64.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setakat akhir Disember 2018, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

Dalam Buletin Suku Tahunan BNM bagi Suku Keempat 2018 yang diumumkan hari ini, bank pusat itu berkata hutang luar Malaysia pada akhir September 2018 mencatat RM933.3 bilion atau 65.3 peratus daripada KDNK.

Hutang luar lebih rendah itu turut menggambarkan pembayaran balik bersih pinjaman antara bank dan kredit dagangan serta penunaian sekuriti hutang domestik oleh pelabur bukan pemastautin.

http://www.bernama.com/bm/ekonomi/news.php?id=1694393
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #382  
Old 25-02-2019, 12:15 PM
silent6 silent6 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2012
Posts: 107
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
Default

kha kha kha
u punya komen memang win bro...
jgn flooting sudah
Reply With Quote
  #383  
Old 25-02-2019, 12:16 PM
silent6 silent6 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2012
Posts: 107
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by stillFX View Post
tu la...skit je...titik perpuluhan tu. Brapa pips je lari tu
kha kha kha
u punya komen memang win bro....
jangan flooting sudah
Reply With Quote
  #384  
Old 25-02-2019, 12:52 PM
stillFX stillFX is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 5,043
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 366
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by silent6 View Post
kha kha kha
u punya komen memang win bro....
jangan flooting sudah
mungkin kena stop out PRU 15. Kalo tak mo tunggu PRU 15, kita cutloss order Semenyih dulu. Hehehe.
Reply With Quote
  #385  
Old 25-02-2019, 12:52 PM
theblur theblur is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Location: Sabah
Posts: 5,738
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 298
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SMI6 View Post
Dr M: How will 1MDB repay the rest of the RM40b debt?

Former prime minister Dr Mahathir Mohamad has asked Prime Minister Najib Abdul Razak to explain how 1MDB intends to pay the rest of its debt that could amount to around RM40 billion.

This was after Najib in a parliamentary written reply said 1MDB had repaid almost RM3.9 billion in bank debts and short-term debts.

They included RM229.5 million revolving credit facility from Affin Bank, RM950 million in standby credit from the government, RM2 billion term loan facility from Mastan Investment NV and US$150 million (RM663.1 million) from Exim Bank.

Mahathir said these debts were likely paid using the RM10.97 billion 1MDB raised from selling various assets, including Edra Global Energy Berhad, Bandar Malaysia and Tun Razak Exchange lands.

"The payments listed add up to RM3.9 billion. So 1MDB is left with RM7.07 billion. But the total debt incurred by 1MDB is RM50 billion as of January 2016.

"It would be interesting to know whether 1MDB has other assets to sell to pay the balance of the RM50 billion debts amounting to RM40 billion.

"If there are no more assets, how does 1MDB propose to raise this RM40 billion?" he said in a blog posting tonight.

While 1MDB has cleared its bank debts, it still has huge sums owed in bonds and loans from statutory bodies.

They include two bonds totalling US$3.5 billion for 1MDB's acquisition of power assets and a US$3 billion bond raised from the joint-venture with Abu Dhabi Malaysia Investment Company,

The International Petroleum Investment Company (IPIC) is also claiming US$6.5 billion in payments and compensation from 1MDB in international arbitration.

Mahathir questioned how the remaining RM40 billion debt had been spent.

"It is a large sum of money. It must be somewhere. Has the money been invested? If so in what? Or has it been frozen?

"If so, who has frozen the money and why. Is 1MDB entitled to claim the frozen money?

"Has 1MDB brought back all the unfrozen money invested not in accordance with the approval of Bank Negara as required? If not where is the money?" he said.

Mahathir noted that Bank Negara had previously ordered 1MDB to repatriate funds which it sent overseas without the central bank's proper approval.

Mahathir, who is also Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) chairperson, said the prime minister's current explanation only raised more questions than answers.

"Perhaps the prime minister can explain. It is the people’s money. They are entitled to know as in the end they will have to pay, one way or another," he said.



https://www.malaysiakini.com/news/377581

apa pulak komen org yg selalu korek pasal 1MDB bot jo low

Nobita tambah lagi hutang 1MDB 40 billion buat projek TRX mcm mana nak bayar

kot2 diorg da jumpa da kat mana hutang 1mdb 40 billion tu.. mostly spend dekat TRX ni.. nak cancel da xdpt, projek da progress dan diorg pun nampak projek ni bagus dan akan beri keuntungan.

skrg nak cari saki baki duit tu lagi yg jho low dan najib sembunyikan.
__________________
ibarat si jejaka janji bulan bintang kepada si makwe, lalu si jejaka KENCING DALAM si makwe, si makwe mengandung lalu si jejaka melarikan diri, memungkiri janji.
Reply With Quote
  #386  
Old 25-02-2019, 05:38 PM
SMI6 SMI6 is offline
Active Member

SMI6's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2016
Posts: 1,504
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 229
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by theblur View Post
kot2 diorg da jumpa da kat mana hutang 1mdb 40 billion tu.. mostly spend dekat TRX ni.. nak cancel da xdpt, projek da progress dan diorg pun nampak projek ni bagus dan akan beri keuntungan.

skrg nak cari saki baki duit tu lagi yg jho low dan najib sembunyikan.

Buat hutang 40 billion sbb tu la najib cakap blh bayar tu baru projek TRX dah rege 40 billion, byk lagi aset 1MDB pegang dalam malaysia ni.

cari2 ta jumpa korek2 tak jumpa kan magic harta Tabung haji 19.9 billion blh pulak jumpa.

skg zaman trace duit sng nak jumpa. dancing sikit twist sikit dgn AG sampai la ni bot Aquanimity tak ada org beli.

oh ya hutang kerajaan masa zaman bossku cuma 6++ + external investor dalam 300 billion

sekali nobita jadi PM hutang kerajaan jadi 1 trillion + hutang external investor malaysia dalam 300-400 billion

tak malu ke bossku
Reply With Quote
  #387  
Old 04-03-2019, 08:32 PM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 147,456
Active Level
My Mood:
Default

PH didesak henti modal ceramah hutang



KUALA LUMPUR 4 Mac - Kerajaan didesak supaya menghentikan segala 'modal ceramah' berkaitan hutang dan menyalahkan kerajaan dahulu kerana tindakan itu hanya menyebabkan kedudukan ekonomi negara semakin merudum ketika ini.


Pengerusi Biro Ekonomi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Dr. Nizam Baharom menegaskan kerajaan sepatutnya mula bercakap soal ‘modal ekonomi rakyat’ apatah lagi pelbagai indikator ekonomi menunjukkan kedudukannya masih belum pulih.

Beliau memberitahu, tindakan Pakatan Harapan (PH) yang mencari kesalahan kerajaan terdahulu dengan hanya memainkan isu hutang tidak mendatangkan kebaikan kepada rakyat.

“Jika kita lihat setiap negara membangun, ekonominya juga berjaya tetapi tidak pada kerajaan kita sekarang yang tidak mengambil langkah peduli rakyat. Mereka hanya mengambil langkah perebutan kuasa dalam kalangan mereka dan akhirnya rakyat semakin merasai tekanan hidup.

“Kami yakin rakyat akan terus menghukum kerajaan melalui saluran media sosial sekiranya ekonomi rakyat terus merudum,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


http://www.utusan.com.my/berita/poli...-lain-1.853555
Reply With Quote
  #388  
Old 04-03-2019, 08:53 PM
tokputih tokputih is offline
CG Top Poster Club

tokputih's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Apr 2008
Posts: 26,944
Thanks (Received): 520
Likes (Received): 240
Blog Entries: 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by TT View Post
PH didesak henti modal ceramah hutang



KUALA LUMPUR 4 Mac - Kerajaan didesak supaya menghentikan segala 'modal ceramah' berkaitan hutang dan menyalahkan kerajaan dahulu kerana tindakan itu hanya menyebabkan kedudukan ekonomi negara semakin merudum ketika ini.


Pengerusi Biro Ekonomi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Dr. Nizam Baharom menegaskan kerajaan sepatutnya mula bercakap soal ‘modal ekonomi rakyat’ apatah lagi pelbagai indikator ekonomi menunjukkan kedudukannya masih belum pulih.

Beliau memberitahu, tindakan Pakatan Harapan (PH) yang mencari kesalahan kerajaan terdahulu dengan hanya memainkan isu hutang tidak mendatangkan kebaikan kepada rakyat.

“Jika kita lihat setiap negara membangun, ekonominya juga berjaya tetapi tidak pada kerajaan kita sekarang yang tidak mengambil langkah peduli rakyat. Mereka hanya mengambil langkah perebutan kuasa dalam kalangan mereka dan akhirnya rakyat semakin merasai tekanan hidup.

“Kami yakin rakyat akan terus menghukum kerajaan melalui saluran media sosial sekiranya ekonomi rakyat terus merudum,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


http://www.utusan.com.my/berita/poli...-lain-1.853555
ni betul.. rakyat bukan nak pikir pasal ekonomi.. aritu menyanggup nak baiki ekonomi. skrg buatle kerja..

rakyat cuma nak.. dah bagi kuasa jalankan tugas dan bantulah rakyat.. dulukan dah janji..

tok pun naik benci asyik zikir benda yang sama je..
Reply With Quote
Likes g-man liked this post
  #389  
Old 04-03-2019, 09:17 PM
g-man g-man is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2011
Location: Malaysia
Posts: 3,225
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 237
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SMI6 View Post
Buat hutang 40 billion sbb tu la najib cakap blh bayar tu baru projek TRX dah rege 40 billion, byk lagi aset 1MDB pegang dalam malaysia ni.

cari2 ta jumpa korek2 tak jumpa kan magic harta Tabung haji 19.9 billion blh pulak jumpa.

skg zaman trace duit sng nak jumpa. dancing sikit twist sikit dgn AG sampai la ni bot Aquanimity tak ada org beli.

oh ya hutang kerajaan masa zaman bossku cuma 6++ + external investor dalam 300 billion

sekali nobita jadi PM hutang kerajaan jadi 1 trillion + hutang external investor malaysia dalam 300-400 billion

tak malu ke bossku
Nobita tu titik perpuluhan pun gagal...xlayak jd menteri
Reply With Quote
  #390  
Old 08-03-2019, 02:44 PM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 147,456
Active Level
My Mood:
Default

Najib Razak
2 hrs ·

Hampir keseluruhan dari hutang kerajaan adalah dalam bentuk pinjaman bon atau sukuk.

Bakinya adalah pinjaman bank dan pinjaman dari institusi luar negara. Tetapi ini adalah peratusan yang kecil.

Laman Bondinfo dari BNM merupakan sumber rasmi untuk melaporkan keadaan terkini hutang kerajaan dalam bentuk bon dan sukuk.

Mengikut laman itu, jumlah hutang dalam bon/sukuk kerajaan telah naik RM52 bilion pada tahun 2018 iaitu jumlah dan kadar kenaikan yang lebih tinggi berbanding tahun-tahun sebelumnya (2017: RM40.1 bilion, 2016: RM37.9 bilion).

Ini jelas menunjukkan kadar defisit kerajaan telah naik di bawah PH walaupun kadar defisit ini telah turun 9 tahun berturut-turut di bawah BN.

Lama Bondinfo juga melaporkan kerajaan PH terus meminjam untuk bulan Januari dan Februari 2019.

Untuk dua bulan pertama 2019 ini sahaja, kerajaan PH pinjam RM20.5 bilion lagi.

Ini ialah kenaikan 153% berbanding pinjaman RM8.1 bilion untuk Januari dan Februari 2018 di bawah BN.

Sebelum ini, BNM mengesahkan hutang rasmi kerajaan sudah naik kepada RM741 bilion pada akhir tahun 2018 berbanding RM686 bilion pada akhir tahun 2017 di bawah BN.

Maka hutang rasmi negara telah meningkat kepada RM761.5 bilion pada akhur bulan Februari 2019.

Maka impian PH untuk benar-benar mencapai hutang RM1 trilion semakin hampir.

Saya pelik.

Wang RM82 bilion telah dijarah dari Petronas, semakin banyak aset negara telah dijual, gaji dan bonus penjawat awam pun tidak naik manakala bantuan kepada rakyat telah dimansuhkan atau dikurangkan.

Tetapi hutang negara naik dengan kadar dan jumlah yang semakin tinggi di bawah kerajaan PH.

Apa sebabnya?

Wang sedang guna di mana?

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump