Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #71  
Old 15-05-2019, 12:13 AM
bintara80 bintara80 is offline
Active Member

bintara80's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,364
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 12
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by no trade View Post
Makan kiri kanan tu mcmana ye.
loan ambik dgn dia... makan kanan
gaji pun masuk dgn dia, jadi bertambahlah pendeposit... makan kiri
__________________
EJEN RUMAH/TANAH REN00171 ~ EJEN LPPSA LOAN KERAJAAN
HUBUNGI: 019-283 4359 CHE MAT
KLIK SINI >> http://www.ceritahartanah.com << KLIK SINI
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #72  
Old 17-05-2019, 05:53 PM
avatar82 avatar82 is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2019
Posts: 55
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

parking lu
Reply With Quote
  #73  
Old 17-05-2019, 10:01 PM
rezeki2020 rezeki2020 is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2017
Posts: 65
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
Default

boleh kes beli rumah secara tunai guna duit kwsp?

cth:
harga rumah rm100k
duit dalam akaun 2 kwsp ada 100k

boleh ke kita keluarkan semua duit dr akaun 2 utk beli rumah cash
Reply With Quote
  #74  
Old 18-05-2019, 10:13 AM
avatar82 avatar82 is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2019
Posts: 55
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rezeki2020 View Post
boleh kes beli rumah secara tunai guna duit kwsp?

cth:
harga rumah rm100k
duit dalam akaun 2 kwsp ada 100k

boleh ke kita keluarkan semua duit dr akaun 2 utk beli rumah cash

peruntukan kwsp 20% jah max dari harga rumah.

maka...boleh wdraw 20k je
Reply With Quote
  #75  
Old 19-05-2019, 12:13 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 103
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 36
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rezeki2020 View Post
boleh kes beli rumah secara tunai guna duit kwsp?

cth:
harga rumah rm100k
duit dalam akaun 2 kwsp ada 100k

boleh ke kita keluarkan semua duit dr akaun 2 utk beli rumah cash


Caranya:
1. Kena beli dulu rumah tu cash pakai duit sendiri dulu. Lepas tu baru bole apply kwsp utk keluarkan akaun semua ikut harga rumah+10%.

2. Beli rumah secara loan dulu, then baru apply kwsp utk pengeluaran penyelesaian baki hutang rumah.

Kalo nak beli terus guna duit kwsp mmg xbole... Kwsp punya cara, beli dulu baru claim dekat dorg with all the supporting document pembelian rumah tu.. Even nak keluar deposit or maksimum 20% deposit tu pun kena sign SnP dulu.. Meaning, kita dah beli baru bole apply pengeluaran kwsp.
Reply With Quote
  #76  
Old 19-05-2019, 12:16 PM
Actifast Actifast is offline
Super Active

Actifast's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Sep 2008
Location: Penthouse
Posts: 5,805
Thanks (Received): 54
Likes (Received): 18
Active Level
Default

boleh gak beli rumah bayar booking fee rendah. serendah 1k pon ada.

biasa pemaju jek bagi macam ni.

dah dapat S&P keluarkan KWSP yg 10% tu. carik rumah lain lak xpon carik bini kekeke
__________________
Doa ak " Pro Trader "
Reply With Quote
  #77  
Old 20-05-2019, 04:07 AM
bintara80 bintara80 is offline
Active Member

bintara80's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 2,364
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 12
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rezeki2020 View Post
boleh kes beli rumah secara tunai guna duit kwsp?

cth:
harga rumah rm100k
duit dalam akaun 2 kwsp ada 100k

boleh ke kita keluarkan semua duit dr akaun 2 utk beli rumah cash
boleh. tuan boleh ke pejabat KWSP dan inform pegawai utk penjelasan lanjut.
__________________
EJEN RUMAH/TANAH REN00171 ~ EJEN LPPSA LOAN KERAJAAN
HUBUNGI: 019-283 4359 CHE MAT
KLIK SINI >> http://www.ceritahartanah.com << KLIK SINI
Reply With Quote
  #78  
Old 26-05-2019, 03:20 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 103
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 36
Active Level
Default

PART 22
Macam xde untung je beli rumah ni..

Ni la yg wife aku bgtau bile aku bgtau secara verbal macam mana untung beli umah lelong yg ni.. Sbb yg dia nampak, cash kat tangan abis sbb beli umah cash.. Baik simpan kat asb je makan dividen tahun2 lagi baik..

Maka terpaksa la aku lukis sikit kasi dia paham... Aku buat kat excel la senang..

Aku bgtau dia 4 senario untuk kes umah ni.... For info, modal dia kena keluarkan sorg rm78945.

SENARIO 1





SENARIO 2
If beli umah lelong tu secara cash iaitu JV dgn aku lah, maka:





SENARIO 3







SENARIO 4




So lepas aku tunjuk senario ni kat dia. Dia dah nampak sikit la explanation aku tu.. Meh aku susun pakai table, senang sikit nak compare.

SUMMARY SENARIO



Ni anggaran aku la.. So terpulang pada objektif dan matlamat masing2.. Sebab kalo nak jual rumah, mmg akan ambil masa sikit, unless ko jual murah sikit dari market value ke, kasi cashback sikit ke, kasi diskaun ke.. Paling cepat is remortgage/refinance rumah tu untuk dapatkan balik duit tu dgn segera.

Walaupun simpan asb is bagus, sbb dia punya compounding method is very very good tapi hartanah jugak nilainya akan meningkat setiap tahun. Jadi value aset kita still akan bertambah. Tepuk dada tanya diri sendiri mana yg terbaik..

Adios. Cam biase, akan ku kopipes yg ni ke page 1. So bole baca dari awal sampai skang tanpa selak2 page lain.
Attached Thumbnails
s1.jpg   s2.jpg   s3.jpg   s3a.jpg   s4.jpg  

summary senario.jpg  

Last edited by lundai; 26-05-2019 at 03:46 PM..
Reply With Quote
  #79  
Old 11-06-2019, 09:21 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 103
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 36
Active Level
Default

PART 23
Akhirnya... Disbursed jugak loan remortgage umah ke-3 tu..



Yaaa.. Pagi tadi lawyer bagitau, sila check akaun sebab bank bgtau loan dah disbursed. Terus check, mmg dah masuk duit dalam akaun... Kayo pakcik kejap.. Nape kejap? Lepas tu nak g full settlement la personal loan yg berkoyan2 tu...


Interest dah la tinggi personal loan tu.. Personal loan total 96k je tapi installment dekat rm1700. Remortgage rumah, rm105k tapi installment baru rm569... Tapi tenure 30 tahun la.. Kekehkeh...


Bayo personal loan, tinggal la baki 9k je... Tolak baki lawyer fee lagi dalam rm2400.. Ada la baki rm6600 lagi.. Tu plak nak standby utk lawyer fee utk umah ke-5 nih plak.. Abis pakai jugak.. Kejap je merasa kekayaan tu... Lupa plak.. Tunggakan unit ke-5 ni, bank dah refund. Tapi x semua dapat.. Tunggakan yg aku claim ari tu dalam rm4800 gitu.. Tapi dapat refund cuma rm4300 je.. Kurang rm500.. Xtau mana dia potong.. Tapi ok lah.. Dapat jugak refund..


Bil tnb pun aku dah tukar akaun. Bayo deposit dalam rm263.


Bil IWK pum dah tukar akaun. Tunggakan ada rm300 lebih masa tu.. Tapi aku bgtau(email) cakap aku menang unit ni lelong, so dia cuma caj yg tahun ni je.. Dalam rm56 je.. Jimat gak tu...


Summary kan unit ke-5 aku ni..


Menang lelong = rm145800
Jumlah semua tunggakan = rm5300
Bank cover =rm4300
Anggaran lawyer fee =8000(kalo kena double transfer)


Jumlah kos semua = rm154800.
Market value =rm250000.
Sewa = rm1200



Kalo aku jual terus pun dah ade untung dalam 100k...ok la.. Sape nak bagi.. 2 tahun bole untung mcm tu.. Kalo ade org nak beli la... Kalo xde, just untung atas kertas, syok2 tgk je... Hehehe..


So, next step is tunggu pindah milik selesai, then terus remortgage unit ni utk amek balik cash tu untuk next punya rumah plak... Hehhehehe..Mungkin kena tunggu tahun 2020 nanti plak.. Xsempat nak settle utk tahun ni.. Tapi atleast still on track = 1 tahun 1 rumah. Gambatteh!! Tapi sebab wife pun dah bole on board dgn beli umah utk pelaburan ni, adakah tahun 2020 nanti bole beli 1 tahun 2 rumah?? Haaaa... Kita tunggu dan lihat... Jeng jeng jeng...!!

Cam biase. Dah copy and paste part ni di page 1st.

Last edited by lundai; 11-06-2019 at 09:26 PM..
Reply With Quote
  #80  
Old 13-06-2019, 01:29 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 103
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 36
Active Level
Default

PART 24
Owner lama degil xnak keluar rumah lelong??

Ini antara cabaran terbesar jika nak beli rumah lelong...Rumah lelong ada plak owner duduk dan xnak terima hakikat yg dia xbayar tunggakan dan xnak keluar dari rumah..

Ye..xsemua orang senang..mungkin ada masalah la tu bila xbole nak bayar installment rumah...Bukan org suka2 xnak bayar..Hakikatnya mmg ada org yg betul2 susah..Sebab tu aku kalo bole xnak masuk bid umah yg ada owner duduk..Kekadang x sampai hati...Yelah..kena halau keluar kang, mana dia nak tinggal lagi.. Ada kampung bole la balik kampung..Kalo xde?

Just nak bgtau dapat ilmu baru arini..Biasanye, bile owner lama xnak keluar rumah, kita mmg xbole la nak guna kekerasan ke utk halau diorg..nanti jadi kes polis plak..

Ada terbaca satu kes, bila mana owner lama xnak keluar rumah...Even dah bincang bebaik pun xnak..So owner baru dia potong la api dan air..Even siap tukar mangga baru kasi lock dekat grill..Tapi owner lama still buat bodo dan main sambung sendiri je..Lock pun kasi pecah...gile kental..

So, owner baru, buat report polis untuk cover diri sendiri la..Polis pun xbole nak ambil apa2 tindakan..Kita pun xbole la nak guna kekerasan utk keluarkan owner lama tu..Nanti kita plak jadi kes polis..

So apa yg bole buat, kena la appoint lawyer utk dapatkan court order untuk kosongkan rumah tu...Akan amek masa dan ada kos tambahan jugak la...ye la..dah pakai lawyer..xkan free..??ye dok.. Berapa kos lawyer?? Itu bergantung pada kes..Yang aku dapat tahu(baru je), minimum rm16k.. Ye, rm16,000.00. tu minimum ye.. So standby siap2 la kalo nak masuk bid umah yg ada owner lama duduk..

Dengan court order ni baru la court akan bg notis utk kosongkan rumah..Kalo still ingkar, akan keluar waran tangkap dan org tu mmg akan masuk ke lokap lah jawabnye...Ni kire worst case senario lah...

Masa yg diambil?? Depends jugak..ada sampai setahun..So decide elok2 bila nak beli rumah lelong..Nak senang sikit, beli rumah secara subsale je..kurang sikit pening kepala..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump