Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 24-09-2018, 02:19 PM
m0mo~ m0mo~ is offline
CG Top Poster Club

m0mo~'s Avatar

 
Trader Rating: (39)
Join Date: Oct 2012
Location: ||ONEXOX||||Out There|_____|We Are ONE|||ONEXOX|||
Posts: 35,152
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 318
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
salah address...

stakat ni 3 pelelong terbesar kat malaysia dah buat ebidding... pelelong2 lain pun sedang follow... cuma skang ni makin ramai celik rumah lelong... kawasan2 yg hot mmg tak dapat murah dah, kadang2 je bernasib baik... atau sesetengah orang kawtim dapat la murah
tolong bagi address yang betul
__________________

Data/Voice ONEXOX SUPERJIMAT versi m0mo~ *HARGA BARU*
DATA WAR!! RM50 DAPAT 20GB!||KLIK SINI||
RUANGAN IKLAN UNTUK DISEWA
RUANGAN IKLAN UNTUK DISEWA
RUANGAN IKLAN UNTUK DISEWA
KEMPEN MERAKYATKAN TOPUP~TOPUP 1MALAYSIA|KLIK SINI|
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 24-09-2018, 02:23 PM
babyblacky babyblacky is offline
Legendary Member

babyblacky's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Feb 2011
Location: |AbStracK HinGga ke|.......................★
Posts: 19,843
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 85
Active Level
My Mood:
Default

elok pakai e-lelong je xyah agent
__________________
사랑하는 내 여자
yesterday i love u less than today
tomorrow i love u more than today
and forever my love will never be less
★『꽃미남 남자』★
Reply With Quote
  #23  
Old 24-09-2018, 02:27 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,566
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 452
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by m0mo~ View Post
tolong bagi address yang betul
https://www.ngchanmau.com/
http://www.ehsanauctioneers.com/

aku lupa dah satu lagi.. haha.. ada aku dah share sebelum ni kat thread lain...

kaedah ni semakin diterima.. akan datang makin banyak ebidding..

yg mahkamah aku tak pernah cuba lagi ebidding... kalo LACA ada la beberapa kali kat ncm...

selalunya ejen yg aku hire suka pegi bid kat dewan lelong walaupun ada ebidding, katanya utk networking...
Reply With Quote
  #24  
Old 24-09-2018, 02:29 PM
StanNero StanNero is online now
Super Active

StanNero's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Mar 2006
Location: Png-sabah-shah alm-desa pandan-batu muda (now)
Posts: 7,415
Thanks (Received): 153
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
personally aku suka e-lelong sebab ia senang, bleh bid kat mana2, dan yg paling penting, tak terdedah dengan ulat2 yg dok cari makan secara haram... aktiviti kawtim juga dapat dihapuskan seterusnya mengelak owner rumah yg dilelong dari dizalimi
mcm mana nak akses e-lelong?
Reply With Quote
  #25  
Old 24-09-2018, 02:30 PM
m0mo~ m0mo~ is offline
CG Top Poster Club

m0mo~'s Avatar

 
Trader Rating: (39)
Join Date: Oct 2012
Location: ||ONEXOX||||Out There|_____|We Are ONE|||ONEXOX|||
Posts: 35,152
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 318
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
https://www.ngchanmau.com/
http://www.ehsanauctioneers.com/

aku lupa dah satu lagi.. haha.. ada aku dah share sebelum ni kat thread lain...

kaedah ni semakin diterima.. akan datang makin banyak ebidding..

yg mahkamah aku tak pernah cuba lagi ebidding... kalo LACA ada la beberapa kali kat ncm...

selalunya ejen yg aku hire suka pegi bid kat dewan lelong walaupun ada ebidding, katanya utk networking...
lah..aku gugel e-lelong..
ok tq bro
__________________

Data/Voice ONEXOX SUPERJIMAT versi m0mo~ *HARGA BARU*
DATA WAR!! RM50 DAPAT 20GB!||KLIK SINI||
RUANGAN IKLAN UNTUK DISEWA
RUANGAN IKLAN UNTUK DISEWA
RUANGAN IKLAN UNTUK DISEWA
KEMPEN MERAKYATKAN TOPUP~TOPUP 1MALAYSIA|KLIK SINI|
Reply With Quote
  #26  
Old 24-09-2018, 02:31 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,566
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 452
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by StanNero View Post
mcm mana nak akses e-lelong?
baca sini, ada cara2 dia:

https://www.ngchanmau.com/hybrid

tak faham boleh call atau whatsapp diorang, agak responsif jugak support diorang...

sebelum tu boleh amik feel dulu, test demo kat sini:

https://www.ngchanmau.com/hybrid/test/property
Reply With Quote
  #27  
Old 25-09-2018, 12:40 PM
SMI6 SMI6 is offline
Regular

SMI6's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2016
Posts: 419
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 63
Blog Entries: 1
Active Level
Default

kalau tak silap properties yg under JKPTG je (final title) je ada e-lelong (sbb dgr2 citer ni projek perintis under JKPTG + POJ)

properties yg belum final title kat pejabat tanah daerah negeri masih belum masuk e-lelong

sy ada gak study2 pasal properties lelong ni

caj dan kos lelong kalau rumah tu tak ada sapa2 beli or Bid bank akan caj pada pemilik rumah (kesian diorg dah la berhutang + kene caj sbb umah tu masuk auction tak ada sapa nak bid)

3x lelong kalau tak ada sapa beli gak masuk high court

kalau salah betulkan la ye.

REN or ejen hartanah berdaftar tak untung byk pun dalam transasksi lelong ni sbb tu REN jarang nak buat sales rumah lelong sbb urusan makan masa yang panjang
pembeli kene sediakan cash yg lebih dan pastikan nama tu jgn blacklist masa nak bid tu ye nanti burn 5% or 10% fees.

yang untung adalah auctioner

Last edited by SMI6; 25-09-2018 at 12:56 PM..
Reply With Quote
  #28  
Old 25-09-2018, 04:14 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,566
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 452
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SMI6 View Post
kalau tak silap properties yg under JKPTG je (final title) je ada e-lelong (sbb dgr2 citer ni projek perintis under JKPTG + POJ)

properties yg belum final title kat pejabat tanah daerah negeri masih belum masuk e-lelong

sy ada gak study2 pasal properties lelong ni

caj dan kos lelong kalau rumah tu tak ada sapa2 beli or Bid bank akan caj pada pemilik rumah (kesian diorg dah la berhutang + kene caj sbb umah tu masuk auction tak ada sapa nak bid)

3x lelong kalau tak ada sapa beli gak masuk high court

kalau salah betulkan la ye.

REN or ejen hartanah berdaftar tak untung byk pun dalam transasksi lelong ni sbb tu REN jarang nak buat sales rumah lelong sbb urusan makan masa yang panjang
pembeli kene sediakan cash yg lebih dan pastikan nama tu jgn blacklist masa nak bid tu ye nanti burn 5% or 10% fees.

yang untung adalah auctioner


1. projek perintis e-lelong ni bermula di mahkamah tinggi kuantan... skang ni dah dibuat utk kes yg didaftar di Mahkamah Tinggi Temerloh, Mahkamah Tinggi Ipoh & Mahkamah Tinggi Taiping.. nnti lain2 mahkamah pun akan folow... yg LACA ngchanmau yg mula2 jadi pioneer... lain2 pelelong dah mula buat...


2. caj lelong serta bayaran2 kepada pelelong, lawyer bank dan lain2 kos utk melelong tu akan di caj kepada owner rumah, samada rumahnya terjual atau tak... sekiranya terjual, duit balance hasil lelong tu kene tolak semua kos2 ni, dan outstanding yg ada, then baru dapat kat owner (jika masih ada lebihan, jika tak cukup, owner masih kene setelkan dengan bank)


3. lelong hi court hanya utk property yg dah sempurna title je (owner dah buat perfection)... kalo lelongan LACA ke tiga takde orang bid, dia akan terus lelong ke 4, lima dan seterusnya, takkan switch ke hi court...


4. lesen REN tak cover property lelong (stakat ni), bukan sebab REN tak nak buat... semua ejen2 lelong ni tak berdaftar dengan lppeh... kalo ada pun REN yg buat lelong pun, dia bukan buat atas nama agency, tapi diorang buat part time sendiri2, duit tak masuk agency... ejen makan sorang... kalo kau nampak makin ramai REN join buat lelong, tu sebab subsale skang amat susah nak dapat sale, diorang kena pelbagaikan sumber income...


5. biasa property lelong ejen caj dalam 2k, ada yg caj ikut percentage harga rumah, bergantung kepada polisi pribadi ejen, takda badan yg regulate caj ni... kalo subsale biasa max 3% lppeh letak (60% dapat kat REN minimum, bergantung kepada seniority.. yg 0.18% tu boleh abaikan sebab ia dapat kat kerajaan)...

Last edited by Ahmad07; 25-09-2018 at 04:44 PM..
Reply With Quote
  #29  
Old 25-09-2018, 04:27 PM
stillFX stillFX is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 3,604
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 238
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
baca sini, ada cara2 dia:

https://www.ngchanmau.com/hybrid

tak faham boleh call atau whatsapp diorang, agak responsif jugak support diorang...

sebelum tu boleh amik feel dulu, test demo kat sini:

https://www.ngchanmau.com/hybrid/test/property
hahaha...menang bid....rumah teres tingkat 5...rm52k....senang tol....
Reply With Quote
  #30  
Old 26-09-2018, 04:55 PM
SMI6 SMI6 is offline
Regular

SMI6's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2016
Posts: 419
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 63
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
1. projek perintis e-lelong ni bermula di mahkamah tinggi kuantan... skang ni dah dibuat utk kes yg didaftar di Mahkamah Tinggi Temerloh, Mahkamah Tinggi Ipoh & Mahkamah Tinggi Taiping.. nnti lain2 mahkamah pun akan folow... yg LACA ngchanmau yg mula2 jadi pioneer... lain2 pelelong dah mula buat...


2. caj lelong serta bayaran2 kepada pelelong, lawyer bank dan lain2 kos utk melelong tu akan di caj kepada owner rumah, samada rumahnya terjual atau tak... sekiranya terjual, duit balance hasil lelong tu kene tolak semua kos2 ni, dan outstanding yg ada, then baru dapat kat owner (jika masih ada lebihan, jika tak cukup, owner masih kene setelkan dengan bank)


3. lelong hi court hanya utk property yg dah sempurna title je (owner dah buat perfection)... kalo lelongan LACA ke tiga takde orang bid, dia akan terus lelong ke 4, lima dan seterusnya, takkan switch ke hi court...


4. lesen REN tak cover property lelong (stakat ni), bukan sebab REN tak nak buat... semua ejen2 lelong ni tak berdaftar dengan lppeh... kalo ada pun REN yg buat lelong pun, dia bukan buat atas nama agency, tapi diorang buat part time sendiri2, duit tak masuk agency... ejen makan sorang... kalo kau nampak makin ramai REN join buat lelong, tu sebab subsale skang amat susah nak dapat sale, diorang kena pelbagaikan sumber income...


5. biasa property lelong ejen caj dalam 2k, ada yg caj ikut percentage harga rumah, bergantung kepada polisi pribadi ejen, takda badan yg regulate caj ni... kalo subsale biasa max 3% lppeh letak (60% dapat kat REN minimum, bergantung kepada seniority.. yg 0.18% tu boleh abaikan sebab ia dapat kat kerajaan)...
Ejen / REN boleh buat uruskan jual ruma lelong cuma dia kene registered dgn mana2 Estate Agency or tumpang mcm tuan bagi tau dengan Agensi yg uruskan lelong dan caj dia boleh kenekan ikut pada persetujuan pembeli dan ejen biasa RM 1500-2000 (agensi bayar fees sbb dapatkan buyer utk pihak agensi) + bayaran reimubusrsable yg reimbursable ni buyer yg tanggung sbb buyer yg suruh buat bukan agensi yg byr.

Mcm subsale kalau rumah tu SPA dah sign tapi cancel beli selepas tempoh dia (sy lupa berapa hari) deposit tak kan refund. Tapi kalau rumah lelong andai kata loan / buyer cancel beli rumah bayaran fees kepada REN tu REN kene pulangkan semula...benda2 ni la yg buatkan REN malas nak buat rumah lelong dan REN kene tolong Buyer sampai buyer masuk rumah. kalau rumah tu ada "taiko" duduk REN pun kene negotiate utk mintak taiko tu keluar dgn cara baik sama ada nak tunggu court order / mintak buyer bagi duit utk taiko tu cari umah sewa lain. So proses dia agak panjang/lama. (tapi tgk pada situasi rumah tu juga)

kelebihan untuk property yg kene lelong ni byk pada auctioner sapa2 berminat boleh je apply jadi auctioner. http://epelelong.selangor.gov.my/ ikut negeri satu hari ada baper kali auction dia ketuk huhuhu.

ada lagi benefit pelelong ni ada yg sy dengar sapa ada lesen acutioner dia boleh buat auction pada mana2 rumah yg dah tak ada loan / abis bayar dgn kebenaran owner. PBT rampas barang dlm rumah sbb tak bayar cukai Pintu PBT ni akan guna khidmat auctioner utk jual barang2 yg kene rampas kan...masyuk...

Sy ada kenal sorg dua acutioner tapi sy tak berkesempatan nak korek ilmu diorg ni.

sbb bila diorg bercerita bila rumah tu kene masuk bid bank akan caj pada pemilik rumah (sekali auction kos RM 10k bank caj pada pemilik kalau 3 kali acution dah 30k tuan kesian pemilik rumah tu)

sbb tu auctioner tak suka kalau ada online lelong rumah sbb diorg tak dapat fees utk buat auction online.

Last edited by SMI6; 26-09-2018 at 05:26 PM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump