Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #12541  
Old 29-06-2018, 11:35 PM
samad samad is offline
Regular

samad's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Posts: 822
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 83
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pedang_setiawan View Post
Pandangan saya kejatuhan bersifat sementara sb Malaysia secara politil belum stabil. Angkat sumpah kabinet x buat lg dah 2 bulan.PM delay angkat sumpah. Kes2 rasuah masih byk disiasat. Semua ni kena selesai dulu. Br org akan masuk Bursa. Target 1000 point terlalu rendah. Realistik dlm 1300-1400 utk rebounf yg powerful.
bro ada zaman 1993-2000?

Bull run nombor 2 paling lama dalam rekod Bursa adalah 1986 - 1993. Ingat tak kenapa 1993 jatuh merudum? Kerana satu ayat dari Tun Daim sahaja menggegarkan Bursa dan membawa ia jatuh. +/- 300 mata

Ingat lagi tak Bursa pada 1997? Masa itu market di SEA kena sabotaj. Kerajaan pimpinan Dr Mahathir push market lagi turun ke bawah, peg duit dan pelbagai lagi usaha "potong gaji" kurangkan perbelanjaan dan macam-macam lagi sekatan. Selain dari faktor luar, kerajaan pimpinan Dr M dan bergu beliau Daim ada memainkan peranan utama dalam faktor ekonomi ketika itu

Semasa dalam keadaan bottom setelah menjunam ke paras 250 mata dari 1300 mata, semasa itu dalam satu sidang media, Dr M ada hint dalam nada bersahaja tentang belilah saham dalam Bursa. Walaupun nada beliau bersahaja, beliau sudah beri hint. Geng rapat atau nama lain nya kroni telah melakukan pancingan dasar dan bersiap sedia untuk bergembira.

Rakyat pelabur saham yang biasa, duit telah kehabisan kerana telah kerugian dan ramai yang "catch the falling knife". Yang mana rapat dengan bergu itu, pasti tahu tips ini.

Selepas itu saham rally menaik tetapi tidak begitu lama, cukup untuk kroni/geng buat duit. Di tekan lagi Bursa supaya jatuh pada tahun 2000-2001 untuk apa? Semasa ini lah ValueCap Sdn Bhd ditubuhkan oleh Khazanah sekitar Q4 2002. Apabila 2003 beroperasi ValueCap memborong semua saham di Bursa dan bull run sehingga ke 2008.

Apa berlaku 2006-2008? Mahathir mencari kesalahan dan menyerang Paklah. Terkesan dengan situasi ekonomi dunia, dan perang antara dua jeneral ini, ekonomi Malaysia sekali lagi jatuh dan ditekan. Di samping keadaan antara dua jeneral ini, kesempatan diambil oleh geng kroni untuk buat pancingan dasar..

Selepas Najib pula ambil alih, bull run terpanjang Bursa pernah dapat, sekitar 2009 hingga 2018 sebelum PRU14.

Sekarang zaman Dr M dan Bergu kesayangan Daim dan Kuok. Anwar terkecuali.

Kita saksikan perkara sama berlaku seperti tahun 1997.Kini krisis Tun M dengan Najib. Seperti juga krisis dia dgn Anwar. Seorang jadi kambing hitam untuk dia memburukkan lagi situasi agar Bursa terus jatuh, Ringgit terus jatuh. Sedikit demi sedikit kroni telah bersedia. Kroni dan rakan bergu sedang mengumpul sedikit demi sedikit. Saya jangka sehingga tahun hadapan masih belum selesai mengumpul. Bursa pun akan ditekan hebat boleh sampai lantai 1,000.

Jikalau saya menjadi pemimpin negara pada situasi sebegini setelah kekeringan selama 15 tahun, sudah pasti saya juga tidak akan membiarkan situasi ekonomi manjadi terlalu cantik. Oleh kerana kambing hitam sudah ada untuk dipersalahkan, lebih manis jika saya menggunakan kesempatan agar dapat mensabotaj ekonomi negara untuk saya mengumpulkan laba yang lebih banyak. Buy bottom, sell on top. What bottom is bottom and what top is top??????

Prestasi Ringgit dilemahkan untuk bersedia membawa masuk duit yang tersimpan lama di luar negara tu. Dapat 4.3 baru cantik kan tukar USD ke MYR. 0.3 = untung berpuluh billion kalau duit yang nak di bawa masuk jumlahnya Trillion.

Mokhzani beli Scomi via private placement, VT beli T7. (Dua ini yang saya nampak, ada lagi yang tak nampak). Tgk dan saksikan SSM E-Info untuk pull rekod syarikat telah ditutup sementara sehingga waktu yang sesuai. (banyak manipulasi data rekod SSM sedang dilakukan untuk cover line - ni berlaku sekarang ya).

Hehehhehe....maaf lah kalau apa yang saya cerita ini tidak benar. Anggap sahaja karutan di malam hari. Renung-renugkan lah gambar dalam attachment tu ya dan padankan dengan jalan cerita yang saya nukilkan.
Attached Thumbnails
Screen Shot 2018-06-29 at 10.53.20 PM.jpg  

Last edited by samad; 29-06-2018 at 11:47 PM..
Reply With Quote
Likes imp liked this post
Paid Advertisement
  #12542  
Old 30-06-2018, 04:55 PM
pedang_setiawan pedang_setiawan is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2010
Posts: 727
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 49
Active Level
My Mood:
Default

Bull run sejak Pak Lah dgn Najib ni sebenarnya artificial/pseudo. Sblm ini penanda aras Bursa adalah lbh kurang 100 syarikat tepi sejak start Pak Lah hanya 25 atau 30 buah syarikat sahaja menyumbang kepada indeks. Malah sekiranya ada antara syarikat tersebut tidak perform, Bursa Malaysia membuang syarikat tersebut dan menggantikan dgn syarikat yg perform. Jadi bull run tersebut diínflated'. 1997 saya baru berusia 19 tahun tetapi saya ada beberapa rakan/senior yg berurusan saham sejak 1991 lagi. Dan salah seorg drpd kawan/senior saya telah menjadi jutawan dengan bermain saham. Beliau hanya staf sokongan dan telah pn bersara wajib.
Reply With Quote
  #12543  
Old 12-07-2018, 03:47 PM
samad samad is offline
Regular

samad's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Posts: 822
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 83
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pedang_setiawan View Post
Pandangan saya kejatuhan bersifat sementara sb Malaysia secara politil belum stabil. Angkat sumpah kabinet x buat lg dah 2 bulan.PM delay angkat sumpah. Kes2 rasuah masih byk disiasat. Semua ni kena selesai dulu. Br org akan masuk Bursa. Target 1000 point terlalu rendah. Realistik dlm 1300-1400 utk rebounf yg powerful.
boh, amacam. Kabinet dah selesai. Pelabur belum masuk lagi ke? Kita tunggu 1000 point ya.

btw, kabinet delay bukan pasal kes rasuah, ada masalah lebih besar antara sarawak dan persekutuan. (maaf tak boleh kongsi di sini)
Reply With Quote
  #12544  
Old 16-07-2018, 12:27 PM
lampor_2003 lampor_2003 is offline
Legendary Member

lampor_2003's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2009
Posts: 10,900
Thanks (Received): 77
Likes (Received): 46
Active Level
My Mood:
Default KLCI drifts lower, tracks losses at regional markets

KUALA LUMPUR (July 16): The FBM KLCI drifted lower at mid-morning today, tracking losses at most regional markets.

At 10am, the FBM KLCI dipped 3.15 points to 1,718.78.

Losers edged gainers by 242 to 236, while 308 counters traded unchanged. Volume was 543.98 million shares valued at RM257.83 million.

The top losers included Petronas Dagangan Bhd, Kuala Lumpur Kepong Bhd, British American Tobacco (M) Bhd, Genting Plantations Bhd, MSM Malaysia Holdings Bhd, UMW Holdings Bhd, Hong Leong Financial Group Bhd, Dialog Group Bhd and Hartalega Holdings Bhd.

The actives included Sino Hua-An International Bhd, Malaysian Resources Corp Bhd, Vivocom International Bhd, My E.G. Services Bhd and APFT Bhd.

The gainers included United Plantations Bhd, Carlsberg Brewery Malaysia Bhd, Malaysian Pacific Industries Bhd, Tasek Corp Bhd, Scientex Bhd, Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd, Hengyuan Refining Co Bhd, Padini Holdings Bhd and Kossan Rubber Industries Bhd.

Asian shares were lower on Monday, brushing off the firmer Wall Street lead as investor caution dominated ahead of the release of key Chinese economic data, which is expected to show signs of a slowdown, according to Reuters.

But while broader concerns about the U.S.-China trade war continue to temper risk appetite, the absence of any escalation of rhetoric out of Beijing or Washington over the past few days is helping support sentiment, as are strong earnings from industrial firms on Wall Street, it said.

Hong Leong IB Research in a traders’ brief said that most of the negative trade developments have already priced in at this moment and investors are focusing on the ongoing 2Q18 earnings reporting season, which is forecasted to jump over 20% year-on-year.

It said sentiment is also likely to be cushioned by the latest developments that the U.S. and China are open to resume negotiations after days of exchanging retaliatory threats.

“Dow’s key resistance is situated at 25300-25400 while supports fall on 24000-24300 territory.

“Taking cues from a successful recovery above 1700 and multiple key SMAs, coupled with the easing net outflows post GE14, sentiment on the local bourse is likely improve further this week with key resistance located at 1740-1750 zones.

“Notable risk remains on the potential escalation of US/China tariffs overtures following a relatively softer tone last week. Key supports are at 1690-1700,” it said.
__________________
MINYAK DHAB ASLI MEKAH

ID SHAKLEE:890760
Vitamin Shaklee!!
Reply With Quote
  #12545  
Old 16-07-2018, 12:33 PM
mrvx mrvx is online now
Super Active

mrvx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 8,649
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by samad View Post
boh, amacam. Kabinet dah selesai. Pelabur belum masuk lagi ke? Kita tunggu 1000 point ya.

btw, kabinet delay bukan pasal kes rasuah, ada masalah lebih besar antara sarawak dan persekutuan. (maaf tak boleh kongsi di sini)
cakap jer... s'wak minta kuasa autonomi penuh
__________________
PRICE HIGH...!
Reply With Quote
  #12546  
Old 04-09-2018, 12:37 AM
Susan_Analyst Susan_Analyst is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2018
Posts: 3
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Oil prices slipped on Friday, pressured by renewed concerns that a global trade war could dent energy demand, although impending U.S. sanctions on Iran and falling Venezuelan output limited the decline.


Benchmark Brent crude oil fell 35 cents to settle at $77.42 a barrel. U.S. crude slipped 45 cents to settle at $69.80.




Brent closed the month 4.3 percent higher while U.S. crude gained 1.5 percent. Oil has been buoyed by tumbling Venezuelan output and declining shipments from Iran ahead of the imposition of U.S. sanctions on Tehran in November.


To know the effects of crude oil on KLSE, JOIN US at

- https://chat.whatsapp.com/7Bt9herezosCOzDuTfVLqP
Reply With Quote
  #12547  
Old 09-09-2018, 01:23 AM
Susan_Analyst Susan_Analyst is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2018
Posts: 3
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default CSCSTEL: An Attractive Steel Stock

THIS BLOG is intended to share informations, for any kind of share investment advices in FOREX, SGX and KLSE , whatsapp me at + 60 11 5796 8067


Results Update


For QE30/6/2018, CSCStel's net profit dropped 2% q-o-q or 28% y-o-y to RM10 million while revenue was mixed - down 1.5% q-o-q or up 6.9% y-o-y to RM343 million. The Group’s revenue dropped slightly q-o-q mainly due to overall decrease in sale volume despite marginal increase in prices of all steel products. In spite of the lower sale volume, the Group’s profit before tax of RM13.5 million this quarter is marginally lower than that achieved in the previous quarter due to marginal increase in overall production cost. [Note: CSCTEL's result for QE30/6/2018 was announced on August 17.]


Table: CSCStel's last 8 quarterly results


Graph: CSCStel's P&L for last 43 quarterly results

Financial Position

As at 30/6/2018, CSCStel's financial position is deemed very healthy with current ratio at 8.8 times and gearing ratio at 0.11 time. It has net cash of RM194 million which is equivalent to RM0.53 per share.

Interestingly, CSCStel announced in May this year that its wholly-owned subsidiary, Group Steel Corporation (M) Sdn Bhd ('GSCM') has proposed to undertake a capital reduction and repayment to cancel RM139 million of its share capital and to distribute the credit amount back to CSCStel. The shareholders will be very interested to know what CSCStel will do with this cash balance once it has received it from GSCM. Will it be reinvested in a new project that will generate additional earning or will it be distributed partially to its shareholders?

Current Year Prospect

The company expects “the steel market to face micro price fluctuation till the year end due to trade measure issues and price factor in iron ore and coking coal. On the domestic steel market, (the company is) facing threat from the influx of low priced steel imports. The Ministry of International Trade and Industry has been made aware of the situation and is now taking appropriate actions including initiating anti-dumping investigation on imports of galvanised steel from China and Vietnam to minimize the harm to the local manufacturers.”


The company is not very inspiring when it states that it's “cautiously optimistic to achieve profitability for the rest of the year.”


Valuation

CSCStel (closed at RM1.19 yesterday) has a PER of 8.8 times (based the last 4 quarters' EPS of 13.5 sen). If the cash balance of RM0.53 per share is deducted from the share price, CSCStel's PER will be reduced to 4.9 times. At this PER multiple, CSCStel is deemed very attractive. In addition, CSCstel has an attractive dividend yield of 8.4% based on current price of RM1.19.

Technical Outlook

CSCStel peaked at RM2.08 in January 2017, and declined steadily in a downward channel.


Chart 1: CSCStel's daily chart as at Sep 6, 2018 (Source: MalaysiaStock.Biz)

If you look at the monthly chart, CSCtel price decline may bring the share price to its long-term uptrend line support at RM0.90-1.00.


Chart 2: CSCStel's monthly chart as at Sep 6, 2018 (Source: MalaysiaStock.Biz)

Conclusion

Based on satisfactory financial performance, strong financial position and attractive valuation, CSCStel is a good stock for long-term investment.
Reply With Quote
  #12548  
Old 11-09-2018, 11:27 AM
uniquelyme uniquelyme is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 49
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by pedang_setiawan View Post
Bull run sejak Pak Lah dgn Najib ni sebenarnya artificial/pseudo. Sblm ini penanda aras Bursa adalah lbh kurang 100 syarikat tepi sejak start Pak Lah hanya 25 atau 30 buah syarikat sahaja menyumbang kepada indeks. Malah sekiranya ada antara syarikat tersebut tidak perform, Bursa Malaysia membuang syarikat tersebut dan menggantikan dgn syarikat yg perform. Jadi bull run tersebut diínflated'. 1997 saya baru berusia 19 tahun tetapi saya ada beberapa rakan/senior yg berurusan saham sejak 1991 lagi. Dan salah seorg drpd kawan/senior saya telah menjadi jutawan dengan bermain saham. Beliau hanya staf sokongan dan telah pn bersara wajib.

still teruk lagi bro saham...
__________________
Abdul Rahman
Cari makna perkataan di Maksud Perkataan
Reply With Quote
  #12549  
Old 11-09-2018, 01:23 PM
pedang_setiawan pedang_setiawan is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2010
Posts: 727
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 49
Active Level
My Mood:
Default

Recession 2019? Kena sedia dah duit utk gawat nnt..br buy low, sell high...matawang indon dgn filipina dah teruk..kita pn follow soon..
Reply With Quote
  #12550  
Old 12-09-2018, 06:39 PM
lampor_2003 lampor_2003 is offline
Legendary Member

lampor_2003's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jan 2009
Posts: 10,900
Thanks (Received): 77
Likes (Received): 46
Active Level
My Mood:
Default

harini teruk sangat indeks...

jahanammmmmmm.....

p/s-nasib dapat sikit untung nasi lemak kt sapura td..huhuhuhu....
__________________
MINYAK DHAB ASLI MEKAH

ID SHAKLEE:890760
Vitamin Shaklee!!
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
bskl, bursa saham kuala lumpur, klse, online stock

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump