Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex Trading Styles

Forex Trading Styles Some traders prefer to use several methods in their trading. This forum discussed about it in details.

  • Do not offer or ask someone to join group/channel out of forum
  • Give credit Thanks/Like to anyone sharing useful information
Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 24-07-2015, 04:18 PM
qarqun qarqun is offline
Regular

qarqun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 715
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Post Trading Arbitrage - Teknik Zero Risk?

Assalamualaikum Geng CG,

nak tanya kat sini ada tak yang trade gune teknik Arbitrage?
Dengar khabar angin teknik nie zero risk betul ker?

Minta tunjuk ajar dari geng CG yang mana tahu teknik nie.
macam best jer teknik nie.

Sedikit info mengenai Teknik Arbitrage

Sesetengah trader menganggap Arbitrage trading sebagai strategy tanpa risiko. Sesetengah pula menganggapnya sebagai trick, seperti kita melihat seekor kucing yang cuba menguis seekor ikan yang dipanggang di unggun api.

Secara teori, risiko adalah minimum.
Ada tiga jenis Teknik Abritrage trading di sini antaranya:

1. Triangle Arbitrage

Cuba anda cari pair yang biasanya bergerak pantas (seperti EUR/USD dan USD/JPY), price untuk pair yang bergerak lebih perlahan seperti EUR/JPY akan dapat ditentukan dengan mendarab (atau membahagi, etc) price pair yang bergerak pantas (EUR/USD dan USD/JPY).

Jadi, sebagai contoh, jika price EUR/USD pada 1.4871 dan USD/JPY pada 108.24, secara logik nya price EUR/JPY adalah pada 1.4871 x 108.24 = 160.96. Tetapi, pada masa yang sama, anda akan melihat price EUR/JPY adalah pada 160.90, ketinggalan 6 pips di belakang.

Pair yang bergerak perlahan biasanya akan ketinggalan di belakang logical price (hasil daripada price pair yang bergerak pantas). Anda akan melihat peluang untuk membuat keuntungan daripada konsep logical price tadi.

Secara praktikal, matawang di-quote dengan bid dan ask spread. Jadi trader mesti berhati-hati bahawa dia sebenarnya buy pada quoted ask price, dan sell pada quoted bid price. Kos transaksi selain spread, seperti komisen juga perlu diambil kira dimana ia boleh menjejaskan strategi makan free ini. Trader perlu memilih broker yang mempunyai pip spread yang rendah untuk triangle pair tersebut dan zero comission trading.

2. Hedging Arbitrage

Teknik ini adalah yang paling selamat, dan merupakan teknik hedging yang paling menguntungkan disamping menetapkan risiko pada kadar yang minimum. Teknik ini menggunakan arbitrage roll over interest rates (swap) di antara dua broker yang berlainan.

Salah satu broker yang membayar atau mengecaj roll over interest (swap) di penghujung hari, dan broker yang kedua tidak membayar atau mengenakan caj swap pada sepanjang masa. Sekarang ada banyak broker memperkenalkan swap free akaun. Idea utama disebalik Hedging arbitrage ini adalah untuk membuka posisi trade anda pada currency yang mengenakan rate swap yang tinggi seperti GBP/JPY di dalam broker yang membayar swap interest yang tinggi di penghujung hari. Dan pada masa yang sama, anda membuka reverse position pada broker yang tidak mengenakan swap untuk membawa trade anda ke hari berikutnya.

Dengan cara ini, anda akan dapat mengumpul interest atau swap positif yang dikreditkan ke dalam akaun anda. Tak ada risiko.

3. Netting Arbitrage

Idea utama disebalik Netting arbitrage adalah perbezaan diantara cross rates (seperti EUR/USD, GBP/USD dan EUR/GBP) dalam market yang berbeza.

Sebagai contoh, anda membuka position seperti berikut:

1. Buy 1 lot EUR/USD pada price 1.4867
2. Sell 1 lot EUR/GBP pada price 0.7591

3. Dan sell 0.76 lot GBP/USD pada price 1.9586

Rahsia nya adalah pada nilai lot dan open price pada position GBP/USD.
A. 0.76 lot trade GBP/USD adalah diambil dari 0.7591 price pada EUR/GBP
B. 1.9586 open price trade GBP/USD adalah hasil bahagi price EUR/USD dan EUR/GBP (1.4867/0.7591 = 1.9586)

Netting tadi akan memberikan anda keputusan trade seperti di bawah:

Buy EUR dari pair pertama dan sell EUR pada pair kedua memberikan result zero exposure pada EUR.

Buy GBP dari pair kedua dan sell GBP pada pair ketiga juga memberikan result zero exposure pada GBP.

Sell position dari pair pertama ($148,670.00) pada USD dan buy position pada pair ketiga (195,860.00*0.76) pada USD memberikan anda profit sebanyak $183.60 tanpa open position dan exposure.

Senang? Tidak kepada small trader, mungkin senang bagi big brothers sahaja. Kerana agak susah dengan mengambil kira faktor spread, slippage, stop-loss hunting dan pelbagai peraturan yang dikenakan oleh broker.

Buat masa ini broker yang terima Teknik Arbitrage adalah XGlobal Markets
__________________
NEWBIE
Reply With Quote
Thanks astrowan thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-07-2015, 07:23 PM
daus_012 daus_012 is offline
Regular

daus_012's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2008
Location: Some place in KL...
Posts: 434
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

TT ada cuba x teknik ni?? boleh saya study skali..
__________________
"Hard work beats talent when talent fails to work hard"
Reply With Quote
  #3  
Old 26-07-2015, 02:28 AM
qarqun qarqun is offline
Regular

qarqun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 715
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by daus_012 View Post
TT ada cuba x teknik ni?? boleh saya study skali..
akan buat fwd test di account real XGlobal Markets.
sy akan update performance setiap hari.
__________________
NEWBIE
Reply With Quote
  #4  
Old 26-07-2015, 02:36 AM
harley harley is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2009
Location: BELAKANG BAPAK KO
Posts: 5,279
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

mt4 tak boleh pakai ke teknik arbitab nih bro ?
Reply With Quote
  #5  
Old 26-07-2015, 02:41 AM
harley harley is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2009
Location: BELAKANG BAPAK KO
Posts: 5,279
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

teknik nih dah ada kat cg, siap ada yg buat EA lagi

http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=136978
Reply With Quote
  #6  
Old 26-07-2015, 09:27 AM
daus_012 daus_012 is offline
Regular

daus_012's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2008
Location: Some place in KL...
Posts: 434
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by qarqun View Post
akan buat fwd test di account real XGlobal Markets.
sy akan update performance setiap hari.
Terbaik TT..
__________________
"Hard work beats talent when talent fails to work hard"
Reply With Quote
  #7  
Old 26-07-2015, 10:12 AM
moneymaker3000 moneymaker3000 is offline
CG Top Poster Club

moneymaker3000's Avatar

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2007
Location: KL
Posts: 24,989
Thanks (Received): 288
Likes (Received): 210
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Dulu dah penah discuss n test teknik ni di cg. Masa tu acc hancur juga. Mungkin tt boleh tambah baik teknik
Reply With Quote
  #8  
Old 27-07-2015, 12:15 AM
Feezrule84 Feezrule84 is offline
Regular

Feezrule84's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Jul 2010
Posts: 313
Thanks (Received): 66
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Adik beradik hedging correlation rupanye arbitrage ni..
Reply With Quote
  #9  
Old 27-07-2015, 12:17 AM
symori symori is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,809
Thanks (Received): 258
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

tak sesuai utk broker yg variable spread.
Reply With Quote
  #10  
Old 27-07-2015, 12:34 AM
muaqall muaqall is offline
Active Member

muaqall's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 2,044
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Active Level
Default

bagus le ini mcm
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump