Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #181  
Old 17-10-2017, 11:58 AM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 18,671
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 701
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by MHaffiezMNazri View Post

Apabila masyarakat Pulau Kokos yang kecil mengundi pada tahun 1984 untuk menjadi sebahagian dari Australia, warga Melayu Kokos di janjikan bahawa mereka akan menentukan nasib mereka dan mengawal tanah mereka sendiri.

Tetapi hampir 30 tahun berlalu, bukannya menjadi masyarakat makmur dan bersatu, sebaliknya mereka dinafikan masa depan atas pulau mereka sendiri.

Brian Thomson bertemu dengan Australia kulit putih yang mengawal Cocos, dan Melayu Kokos yang bergelut mendapatkan pekerjaan dan membentuk apa apa kareer.

Bersama beliau, adalah Dick Whittington, yang kali pertama melawat setelah menjadi penasihat terhadap penyatuan itu.

Beliau terkejut dengan jurang budaya antara kulit putih di West Island (Pulau Barat) dan Melayu Kokos di Home Island (Pulau Utama/Rumah)

Jadi kenapa pulau-pulau ini menjauh sesama sendiri? Bagaimana kita boleh mengubah apa yang sepatutnya menjadi syurga di Laut India?

Laporan berita
http://www.youtube.com/watch?v=E8vIc19niSw

Kesukaran mencari kerja
http://www.youtube.com/watch?v=hGdXqjw966k

Keluarga bekas pemilik kepulauan ini - bagaimana moyang mereka membawa hamba Melayu dari Tanah Melayu dan Riau untuk bekerja di ladang kelapa untuk mendapatkan kopra untuk mereka sehingga perasaan mereka bertemu orang Melayu setelah dibuang pulau oleh kerajaan Australia yang membankrapkan mereka - maklumat lanjut kena tonton:
http://www.youtube.com/watch?v=fDsWUfrFO6E

PS: Kadang2 bila orang di Malaysia tanya kenapa TT ni Melayu tapi bila cakap bahasa Inggeris siap pekat pelatnya... TT hanya mampu tersenyum
Ada perkembangan terbaru berkenaan Pulau Kokos ni TT?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #182  
Old 17-10-2017, 12:11 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 7,566
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 1515
Active Level
My Mood:
Default

Tt duduk Malaysia ke skrg?? Ke masih duk pulau kokos?
__________________
"Dan janganlah kamu berpecah belah atau bercakaran antara satu sama lain, kelak kamu akan lemah dan hancur dan dengan itu hilanglah kekuatan atau kekuasaan kamu"
"Dan jangan kamu memanggil dengan panggilan yang buruk antara sesama kamu yang seagama seIslamnya, seperti panggilan ya fasiq, ya kafir, Firaun, Haman atau sbgnya"
Reply With Quote
  #183  
Old 17-10-2017, 12:56 PM
malrockstar malrockstar is offline
Super Active

malrockstar's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2011
Location: Klang
Posts: 8,370
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 21
Active Level
My Mood:
Default

aku baru tahu kewujudan kokos island ni..huhu
__________________
YA ALLAH, MUDAHKANLAH URUSAN KU, MURAHKANLAH REZEKI KU. AMIN.
AUTOCAD FREELANCE
Iv Mist - Penawar Resdung DLL

Reply With Quote
  #184  
Old 17-10-2017, 02:01 PM
keraskhejong keraskhejong is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 545
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 22
Active Level
My Mood:
Default

tgok gmba dlm gugel cam best je
Reply With Quote
  #185  
Old 17-10-2017, 02:10 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 39,186
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4635
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

info yg bagus semuanya, nice
__________________
Reply With Quote
  #186  
Old 17-10-2017, 02:30 PM
cyborg cyborg is online now
Active Plus

cyborg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 4,409
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 71
Active Level
My Mood:
Default

Ada homestay tak kat pulau Cocos ni ?
Reply With Quote
  #187  
Old 30-04-2018, 08:42 PM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 18,671
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 701
Active Level
Default

Reply With Quote
  #188  
Old 03-11-2018, 09:03 AM
graphicriver graphicriver is offline
Active Member

graphicriver's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,139
Thanks (Received): 164
Likes (Received): 80
Active Level
My Mood:
Default

Australia's Forgotten Islands - Cocos (Keeling)
Reply With Quote
  #189  
Old 07-11-2018, 12:06 PM
sapit87 sapit87 is offline
Super Active

sapit87's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,884
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 63
Active Level
Default

mcm ne la ye kehidupan seharian diorg kt sane ye...pusing2 pulau je
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump