Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 31-10-2012, 08:21 PM
Jackhalid Jackhalid is offline
Super Active

Jackhalid's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: May 2008
Location: Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
Posts: 6,160
Thanks (Received): 332
Likes (Received): 518
Active Level
My Mood:
Default Bisnes Sempoi / Low Class tapi Lumayan? Jom Senaraikan!

Salam.

Dalam sibuk2 orang kerja makan gaji, ada beberapa individu yang buat bisnes yang nampak macam lekeh / sempoi / low class tapi pulangannya sangat2 lumayan.

Meh aku bagi 5 contoh kat sini:

1 - TUKANG LAP CERMIN DALAM SHOPPING MALL
Kerja diorang lap cermin kedai2 dlm shopping mall. Gunakan ubat khas, surat khabar utk mengelap dan teknik2 tertentu. 1 kedai dia caj RM5.00. kalau 100 kedai dia lap 1 hari = RM500.00. 30 hari = RM15,000. Fuuhhhh... modal takde la banyak sangat pun

2 - TUKANG HANTAR BARANG PAKAI LORI
Ni aku sembang dgn drebar lori yang hantar perabot carrefour. 1 hari dia hantar dalam 10 tempat (minima). 1 tempat tu carrefour kasi RM40. so, 1 hari = RM400. Sebulan kalau hari2 kerja dapat la RM12,000. Amacam?

3 - MENIAGA PASAR MALAM / GERAI TEPI JALAN
Sapa2 baca buku Chef Li tau kot. Income peniaga pasar malam / gerai2 tepi jalan ni memang lumayan. 1 hari kadang cecah RM500 gak NETT PROFIT. Sewa tapak murah je. So, bayangkan potensi pendapatan bulanan peniaga2 camni? Perghhh....

4 - UPAH MESIN RUMPUT
Biasanya dibuat oleh warga Bangladesh. Time kerja dia duk mesin mesin. Habis kerja tengah lepak2 dia pergi tanya2 kat rumah2 yang ada rumput tu samada nak mesin ke tak. kalau nak, diorang mesin la. keje dalam 10-15minit dapat la RM10-20. kalau 1 hari 5 rumah dia mesin, dah dapat RM50-100 side income. Kumpul2 hujung bulan diorang lagi kaya dari orang Malaysia. hahaha...

5 - UPAH CUCI RUMAH
Bidang ni semakin mendapat tempat sebab warga bekerja ni masa terhad. So diorang upah warga Indonesia utk bersihkan rumah diorang. Caj dalam RM60 utk 3 jam. Kalau 1 hari buat 2 rumah, dah dapat RM120 utk 6 jam punya kerja. Sebulan? Korang kira la sendiri yer. hehehe


Jom sama2 senaraikan kalau2 korang ada idea bisnes lain yang seangkatan dengannya.
Bisnes tersebut mestilah boleh dibuat, halal serta sah di sisi undang-undang.
Kalau boleh, nyatakan sekali potensi pendapatannya yer. Kalau ada anggaran modal lagi best!


Semoga perbincangan ini dapat beri idea segar kepada CG members yang tengah dok pikir nak buat bisnes apa yg modal kecik tapi pulangan lumayan. Sekian...

Quote:
Originally Posted by world View Post
Up semangat sejuta...

Perkongsian pengalaman adik aku yang sedang tunggu posting guru .. baru abis study di UPSI ..

Tiap hari jual dadih di hadapan sekolah rendah time pelajar sekolah pulang .. sekitar jam 1.15 petang - 2.15 petang ( 1 jam kerja )

sebelah petang pulak tunnggu pelajar sekolah agama balik pukul 5.30 petang hingga 6.00 petang ( 30 minit kerja )

ni cerita income dia :

Modal RM132.30 untuk 600 Cup dadih

1 Cup dia jual RM1.20.00

RM1.20 x 600 cup = RM720.00 /day

Untung kasar

RM720.00 / day

Untung bersih

RM720.00 – RM132.30 ( Bahan mentah ) – RM10.00 ( overhead ) = RM577.70/day


RM577.70 x 20 hari jualan


= RM11,554.00 / month



resepi dadih akan aku kongsi kat sini nanti ... amat senang dan mudah ..


__________________
Dulu Teknik Forex Sebenar, kini TFS PRICE ACTION TRADING
Panduan hasil pengalaman 12 tahun trading & 8 tahun mengajar ribuan traders dari dalam & luar negara
"Mudah difahami, Sangat jelas, Sharp entry, Mudah nak profit" & banyak lagi kata traders di sini...



Last edited by Jackhalid; 17-10-2013 at 09:23 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 31-10-2012, 08:35 PM
hafyz1984 hafyz1984 is offline
Active Plus

hafyz1984's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Location: Unknown and Undetected
Posts: 4,790
Thanks (Received): 695
Likes (Received): 3
Blog Entries: 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
Salam.

Dalam sibuk2 orang kerja makan gaji, ada beberapa individu yang buat bisnes yang nampak macam lekeh / sempoi / low class tapi pulangannya sangat2 lumayan.

Meh aku bagi 5 contoh kat sini:

1 - TUKANG LAP CERMIN DALAM SHOPPING MALL
Kerja diorang lap cermin kedai2 dlm shopping mall. Gunakan ubat khas, surat khabar utk mengelap dan teknik2 tertentu. 1 kedai dia caj RM5.00. kalau 100 kedai dia lap 1 hari = RM500.00. 30 hari = RM15,000. Fuuhhhh... modal takde la banyak sangat pun

2 - TUKANG HANTAR BARANG PAKAI LORI
Ni aku sembang dgn drebar lori yang hantar perabot carrefour. 1 hari dia hantar dalam 10 tempat (minima). 1 tempat tu carrefour kasi RM40. so, 1 hari = RM400. Sebulan kalau hari2 kerja dapat la RM12,000. Amacam?

3 - MENIAGA PASAR MALAM / GERAI TEPI JALAN
Sapa2 baca buku Chef Li tau kot. Income peniaga pasar malam / gerai2 tepi jalan ni memang lumayan. 1 hari kadang cecah RM500 gak NETT PROFIT. Sewa tapak murah je. So, bayangkan potensi pendapatan bulanan peniaga2 camni? Perghhh....

4 - UPAH MESIN RUMPUT
Biasanya dibuat oleh warga Bangladesh. Time kerja dia duk mesin mesin. Habis kerja tengah lepak2 dia pergi tanya2 kat rumah2 yang ada rumput tu samada nak mesin ke tak. kalau nak, diorang mesin la. keje dalam 10-15minit dapat la RM10-20. kalau 1 hari 5 rumah dia mesin, dah dapat RM50-100 side income. Kumpul2 hujung bulan diorang lagi kaya dari orang Malaysia. hahaha...

5 - UPAH CUCI RUMAH
Bidang ni semakin mendapat tempat sebab warga bekerja ni masa terhad. So diorang upah warga Indonesia utk bersihkan rumah diorang. Caj dalam RM60 utk 3 jam. Kalau 1 hari buat 2 rumah, dah dapat RM120 utk 6 jam punya kerja. Sebulan? Korang kira la sendiri yer. hehehe


Jom sama2 senaraikan kalau2 korang ada idea bisnes lain yang seangkatan dengannya.
Bisnes tersebut mestilah boleh dibuat, halal serta sah di sisi undang-undang.
Kalau boleh, nyatakan sekali potensi pendapatannya yer. Kalau ada anggaran modal lagi best!


Semoga perbincangan ini dapat beri idea segar kepada CG members yang tengah dok pikir nak buat bisnes apa yg modal kecik tapi pulangan lumayan. Sekian...

Bagi aku sumber mana kau ambik artikel ni...
__________________
Surah Yasin ayat 12, bermaksud:-
"Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang mati
dan Kami menuliskan apa yang telah mereka kerjakan dan bekas-bekas yang mereka tinggalkan.
Dan segala sesuatu Kami kumpulkan dalam Kitab Induk yang nyata (Loh Mahfuz)".
Reply With Quote
  #3  
Old 31-10-2012, 08:40 PM
akiyamasan akiyamasan is offline
Active Plus

akiyamasan's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,369
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 744
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hafyz1984 View Post
Bagi aku sumber mana kau ambik artikel ni...
Fakta-fakta yang TT beri tu rasanya semua orang tahu..x perlu rujukan kot..
Reply With Quote
  #4  
Old 31-10-2012, 08:45 PM
arang67 arang67 is offline
Super Active

arang67's Avatar
 
Trader Rating: (44)
Join Date: Apr 2009
Posts: 6,536
Thanks (Received): 333
Likes (Received): 12
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hafyz1984 View Post
Bagi aku sumber mana kau ambik artikel ni...
menda yg tt share ni logik la..adoii

kakak aku pun upah org indonesia kalau nak kemas2 barang,sebab dia bisnes..tupun member rekemen..memang rate mcm tu
Reply With Quote
  #5  
Old 31-10-2012, 08:46 PM
mr reyes mr reyes is offline
Active Plus

mr reyes's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2007
Location: Somewhere I belong
Posts: 3,250
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 57
Active Level
My Mood:
Default

Tapi kerja macam ni la yang dipandang rendah.

Aku pernah buat kerja salah satu seperti di atas masa zaman student dulu.

Income ok la, cukup untuk aku sara sebuah kereta masa belajar dulu. Lagi pun, production biasa-biasa je.

La ni, aku dah grad, dah kerja dah... Alhamdulilah. Minat gak nak wat balik keje ni as part time, tapi kekangan masa, jarak dan lokasi aku sekarang membantut segalanya.

Berapa minggu lepas penah chat dengan sorang kawan, dia masih menganggur dan asyik turun naik pejabat mencari keje dan dia ni stay kat Shah Alam.

Aku bagi cadangan, " Why not ko berniaga kat uptown ke... downtown ke, nak modal leh mintak kat bapak ko, dia ok punya"....


dan aku dijawab, " weh, jatuh la standard aku kalau wat keje macam tu"...


hahahahha... aku sengih je la...
Reply With Quote
  #6  
Old 31-10-2012, 08:49 PM
Jeb Jeb is offline
CG Top Poster Club

Jeb's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Jan 2007
Location: Rumah
Posts: 39,505
Thanks (Received): 111
Likes (Received): 12
Active Level
My Mood:
Default

takkan cuci cermin smpi rm 5 satu hari?
__________________
siggy untuk disewa
Reply With Quote
  #7  
Old 31-10-2012, 08:54 PM
kaYaIlmu kaYaIlmu is offline
Super Active

kaYaIlmu's Avatar
 
Trader Rating: (21)
Join Date: Mar 2010
Posts: 7,918
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku pernah meniaga tepi jalan ...perit jugak rasa ...buat sensorang ...
Reply With Quote
  #8  
Old 31-10-2012, 08:55 PM
yoncarwash yoncarwash is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 545
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

6. Format PC- amik la 1 pc RM50
7. Tayar motor pancit dkt hiway- tampal tayar RM20-30
Reply With Quote
  #9  
Old 31-10-2012, 08:55 PM
mr reyes mr reyes is offline
Active Plus

mr reyes's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2007
Location: Somewhere I belong
Posts: 3,250
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 57
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jeb View Post
takkan cuci cermin smpi rm 5 satu hari?
cuci cermin tingkap kedai... cuci cermin pintu....hehehehe
Reply With Quote
  #10  
Old 31-10-2012, 08:58 PM
-Paku- -Paku- is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (10)
Join Date: Feb 2012
Location: ..................................................
Posts: 4,548
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
Salam.

Dalam sibuk2 orang kerja makan gaji, ada beberapa individu yang buat bisnes yang nampak macam lekeh / sempoi / low class tapi pulangannya sangat2 lumayan.

Meh aku bagi 5 contoh kat sini:

1 - TUKANG LAP CERMIN DALAM SHOPPING MALL
Kerja diorang lap cermin kedai2 dlm shopping mall. Gunakan ubat khas, surat khabar utk mengelap dan teknik2 tertentu. 1 kedai dia caj RM5.00. kalau 100 kedai dia lap 1 hari = RM500.00. 30 hari = RM15,000. Fuuhhhh... modal takde la banyak sangat pun

2 - TUKANG HANTAR BARANG PAKAI LORI
Ni aku sembang dgn drebar lori yang hantar perabot carrefour. 1 hari dia hantar dalam 10 tempat (minima). 1 tempat tu carrefour kasi RM40. so, 1 hari = RM400. Sebulan kalau hari2 kerja dapat la RM12,000. Amacam?

3 - MENIAGA PASAR MALAM / GERAI TEPI JALAN
Sapa2 baca buku Chef Li tau kot. Income peniaga pasar malam / gerai2 tepi jalan ni memang lumayan. 1 hari kadang cecah RM500 gak NETT PROFIT. Sewa tapak murah je. So, bayangkan potensi pendapatan bulanan peniaga2 camni? Perghhh....

4 - UPAH MESIN RUMPUT
Biasanya dibuat oleh warga Bangladesh. Time kerja dia duk mesin mesin. Habis kerja tengah lepak2 dia pergi tanya2 kat rumah2 yang ada rumput tu samada nak mesin ke tak. kalau nak, diorang mesin la. keje dalam 10-15minit dapat la RM10-20. kalau 1 hari 5 rumah dia mesin, dah dapat RM50-100 side income. Kumpul2 hujung bulan diorang lagi kaya dari orang Malaysia. hahaha...

5 - UPAH CUCI RUMAH
Bidang ni semakin mendapat tempat sebab warga bekerja ni masa terhad. So diorang upah warga Indonesia utk bersihkan rumah diorang. Caj dalam RM60 utk 3 jam. Kalau 1 hari buat 2 rumah, dah dapat RM120 utk 6 jam punya kerja. Sebulan? Korang kira la sendiri yer. hehehe


Jom sama2 senaraikan kalau2 korang ada idea bisnes lain yang seangkatan dengannya.
Bisnes tersebut mestilah boleh dibuat, halal serta sah di sisi undang-undang.
Kalau boleh, nyatakan sekali potensi pendapatannya yer. Kalau ada anggaran modal lagi best!


Semoga perbincangan ini dapat beri idea segar kepada CG members yang tengah dok pikir nak buat bisnes apa yg modal kecik tapi pulangan lumayan. Sekian...

hebat,tak terpikir pun aku keje-keje yang senarai diatas ni
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump