Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Love, Relationships

Love, Relationships Share and discuss anything about love and relationships. Share any advices, problems, tips & solutions. Please behave & be open minded OR you will be banned from this section. Keep alert section announcement.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 30-03-2018, 05:11 PM
Ibn Raffar Ibn Raffar is offline
Super Active

Ibn Raffar's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: May 2011
Posts: 7,002
Thanks (Received): 320
Likes (Received): 51
Active Level
My Mood:
Default

Ada 1 syaitan ni tugas khas mereka hanya untuk memisahkan suami isteri yang sah je kerjanya. Yeah, objektif syaitan ni akan berjaya tak lama lagi.

Bincang elok2 dengan suami.
Cerai fasakh akan membuka aib pasangan, kalau boleh elakkan lah.

2 tahun kawin, try ajak melancong dulu. Mungkin hubungan boleh diteruskan lagi.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 30-03-2018, 05:15 PM
akuehebat akuehebat is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,490
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 291
Active Level
My Mood:
Default

dia kena sihir kot tu..cer try tgk..
Reply With Quote
  #13  
Old 30-03-2018, 05:32 PM
faizk faizk is offline
Super Active

faizk's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: May 2010
Location: shah alam
Posts: 7,336
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 14
Active Level
My Mood:
Default

bg aku klo cmtu, better g perubatan islam dulu. mcm ada simptom2 kene buatan org je
__________________
alif mim nun tendang wau = sarkis

"Kamu semua akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga kalau mereka masuk ke lubang biawak sekali kamu tetap akan mengikut mereka"
Reply With Quote
  #14  
Old 30-03-2018, 05:46 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 27,708
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 86
Blog Entries: 62
Active Level
My Mood:
Default

Suami lebih tua 12 tahun?
Urm nampak mcm dah kukuh tp tiba2 tukar2 kerja plak..
Takleh bg komen sgt la sbb bukan nmpk dpn mata..
__________________
[ DeXandra | Ora Matte ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education.
Reply With Quote
  #15  
Old 30-03-2018, 05:54 PM
babyblacky babyblacky is offline
Legendary Member

babyblacky's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Feb 2011
Location: |AbStracK HinGga ke|.......................★
Posts: 19,709
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 75
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by DatinMaimun View Post
Hey warga CG!

Hari ni sy nak sembang kisah adik perempuan kawan sy, yg kawen muda.. baru 2 tahun kawen.. masa dia kawen umo dia 19 sekarang dah 21 tahun.. laki dia jarak 12 tahun dgn adik kawan ni.. rumah tangga dorg awal 6 bulan lpas kawen pun selalu gaduh-gaduh..

bila laki dia balik rumah, dia jadi panas, meluat tgk muka laki dia tapi laki dia jenis buat b*doh.. buat b*doh kat sini, laki dia buat bini dia mcm wujud x wujud jek.. bini dia stress tapi dapat nasihat dari sy.. sy cakap kawen baru 6 bulan x kan dah meluat kan.. tapi dia cakap bila dorg berjauhan, dorg ok je tapi bile jumpa, jadi mcm nak marah ape semua..

laki dia kerja x de lah bagus sgt.. laki dia x bagi bini kerja dgn alasan mampu tanggung tapi nafkah zahir mahupun batin x sempurna.. so, adik kawan sy ni dah x tahan la hidup mcm tunggul dgn laki dia.. nasib baik baru 2 tahun kawen x de anak lagi..

adik dia mintak cerai, tapi laki dia x nk ceraikan.. tapi dia muda lagi perjalanan masih jauh.. kalau dah tawar hati, better ceraikan? laki dia ni pulak jenis tukar2 keje ikot suka hati mak tiri dia.. x sesuai keje ni, tukar keje lain pulak sampai kesudah! kesian tgk adik dia..

so, kat sini kalau adik dia mintak cerai, ape procedure dia? ade yg kate nak mintak fasakh pun kena tunjuk bukti yg suami tu x bertanggunjawab ke ape ke.. kalau dia jadi janda muda, salah ke?
aku pernah cerai.. pergi je kat mahkamah cerita.. tapi yang tough kalo laki cakap xnak cerai. banyak kali naik turun mahkamah..
abai tanggungjawab kene ade bukti. masa aku kat mahkamah dulu ade couple nie laki isap dadah automatic ley cerai.. adik datin kene ade bukti laki die x btanggungjawab ngan persetjuan laki die la..
aku laki ye
__________________
사랑하는 내 여자
yesterday i love u less than today
tomorrow i love u more than today
and forever my love will never be less
★『꽃미남 남자』★
Reply With Quote
  #16  
Old 30-03-2018, 05:54 PM
ikhmal_ok ikhmal_ok is offline
Super Active

ikhmal_ok's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2009
Posts: 8,683
Thanks (Received): 93
Likes (Received): 49
Active Level
Default

Kalau dah tak sesuai tu cerai je
__________________
ISLAM itu "Advanced"
"I Shoot Arrows"
Berminat dengan aktiviti sukan memanah, ingin membeli panah moden ? sila lihat koleksi panah yang saya jual: http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=314535

Last edited by ikhmal_ok; 30-03-2018 at 05:57 PM..
Reply With Quote
  #17  
Old 30-03-2018, 05:57 PM
macellsprvive macellsprvive is offline
Regular

macellsprvive's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2013
Posts: 986
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 161
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by onizukamuiz View Post
Dengar 1 belah pihak mmg tak adil...

Nafkah ni luas... kena detail kan apa tak cukup.. mgkn tak cukup dimata pihak isteri (sebab dah tak suka dgn suami) ..tapi cukup dari segi tuntutan agama..

Kalau boleh kaunseling dengan keluarga dulu , tak jalan baru pergi kaunseling pejabat agama . Perkara Halal yang dibenci Allah adalah penceraian .

And kalau nak penceraian sangat dari pihak perempuan ada satu lagi penceraian yang dinamakan khuluk

"Perceraian secara khulu' boleh berlaku dengan penawaran oleh pihak isteri untuk bercerai dengan suaminya dengan menawarkan sejumlah wang atau harta"
nafkah wajib seorang suami kepada isteri ada 3 :
1) makan 2 kali sehari sekadarnya
2) 2 persalinan setahun
3) rumah/tempat tinggal yg selesa

2 lagi boleh jadi wajib bila memerlukan..

4) ubat2an ketika sakit
5) peralatan bersih diri - sabun ubat gigi etc

pasal cerai perkara halal paling dibenci bagai tu,
masyarakat Melayu memang agung2kan hadis ni.
x sudah2 dipegang benda ni.
sahih ke x tolak tepi, sbb dengar mcm best.

kahwin ni kalau dtg kan keburukan, lebih baik bawa diri.
nak makan diri lama2, membazir, hidup ni berapa lama sgt.
ada je isteri para sahabat minta khuluk, pulangkan kebun (tebus talak).

mana2 isteri luar sana yg menyara suami sbb suami x kerja or
x mendatangkan hasil, kalau muda lagi better angkat kaki.
kalau dah ada anak baru nak angkat kaki, alamatnye memang payah.
time ni mostly akan susahkan orang sekitar, n lagi rumit.

check 3 yg wajib tu, x cukup, boleh minta pisah.
masa muda bergetah ni nak bina hdup gembira.
kang dah terlebih masak kang sape pun xnak.

taklik pun ada, jgn membahlolkan diri acah2 isteri solehah.
suami xde keja direct 4 bulan dan jadi biawak hidup,
kau nak tanggung lagi dah kenapa?
acah2 syurga bawah tapak kaki suami?
lepas tu jaja cerita pasal suami xkeja sana sini.
appadey..

lelaki hanya jadi suami bila dia jalankan tugas suami,
kalau dia abai tangjwb, dia hanya lelaki, bukan suami.
syurga bukan bawah tapak kaki lelaki.

kalau mampu makan hati berulam jantung sampai habis usia,
dipersilakan.

panjang aku menaip, panas hati punya pasal
__________________
Invest only the amount you can lose.

ASB, ETN, QSP, ADA, DGB, XRP, DRGN, WABI, ELIX, RUP.
Reply With Quote
Likes asx23, dauskupang liked this post
  #18  
Old 30-03-2018, 08:27 PM
onizukamuiz onizukamuiz is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2014
Posts: 65
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by macellsprvive View Post
nafkah wajib seorang suami kepada isteri ada 3 :
1) makan 2 kali sehari sekadarnya
2) 2 persalinan setahun
3) rumah/tempat tinggal yg selesa

2 lagi boleh jadi wajib bila memerlukan..

4) ubat2an ketika sakit
5) peralatan bersih diri - sabun ubat gigi etc

pasal cerai perkara halal paling dibenci bagai tu,
masyarakat Melayu memang agung2kan hadis ni.
x sudah2 dipegang benda ni.
sahih ke x tolak tepi, sbb dengar mcm best.

kahwin ni kalau dtg kan keburukan, lebih baik bawa diri.
nak makan diri lama2, membazir, hidup ni berapa lama sgt.
ada je isteri para sahabat minta khuluk, pulangkan kebun (tebus talak).

mana2 isteri luar sana yg menyara suami sbb suami x kerja or
x mendatangkan hasil, kalau muda lagi better angkat kaki.
kalau dah ada anak baru nak angkat kaki, alamatnye memang payah.
time ni mostly akan susahkan orang sekitar, n lagi rumit.

check 3 yg wajib tu, x cukup, boleh minta pisah.
masa muda bergetah ni nak bina hdup gembira.
kang dah terlebih masak kang sape pun xnak.

taklik pun ada, jgn membahlolkan diri acah2 isteri solehah.
suami xde keja direct 4 bulan dan jadi biawak hidup,
kau nak tanggung lagi dah kenapa?
acah2 syurga bawah tapak kaki suami?
lepas tu jaja cerita pasal suami xkeja sana sini.
appadey..

lelaki hanya jadi suami bila dia jalankan tugas suami,
kalau dia abai tangjwb, dia hanya lelaki, bukan suami.
syurga bukan bawah tapak kaki lelaki.

kalau mampu makan hati berulam jantung sampai habis usia,
dipersilakan.

panjang aku menaip, panas hati punya pasal
Tuan, terima kasih...

ye hadis ini lemah/dhaif... silap saya..

ada satu hadis yg sahih.. tp biarlah orang lebih layak yg mengutarakannya ..kang salah lagi kena quote lagi..

Tapi saya tak pasti tuan panas hati pada siapa sebab post saya yang tuan quote ni...

nasihat saya bersifat ke arah perbincangan/kaunseling ... dah kalau nk bercerai sgt.. jenis2 penceraian pun dah diterangkan ... terpulang pada empunya diri.. hanya mereka yg lebih tahu rumah tangga mereka... yg kita nasihat belum tentu sampai kepada mereka...

thread ni pun bukan empunya diri yang start...org lain yg start...aib suami dicerita pada org lain.. usah kita jadi penghakim lagi... zaman sekarang , zaman akhir zaman.. ada je suami yang dipijak ... dan isteri juga byk dianiayai..

syurga bukan bawah tapak kaki "suami" (ni perumpamaan sahaja) ... tapi .. derhaka pada suami tutup pintu syurga baginya.. UAI

Jawapan kepada salah ke jadi janda muda : tiada salah
Reply With Quote
  #19  
Old 30-03-2018, 08:41 PM
hammler911 hammler911 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Posts: 232
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 8
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ibn Raffar View Post
Ada 1 syaitan ni tugas khas mereka hanya untuk memisahkan suami isteri yang sah je kerjanya. Yeah, objektif syaitan ni akan berjaya tak lama lagi.

Bincang elok2 dengan suami.
Cerai fasakh akan membuka aib pasangan, kalau boleh elakkan lah.

2 tahun kawin, try ajak melancong dulu. Mungkin hubungan boleh diteruskan lagi.
178% setuju!
namanya Al Daasim. hati2 la dduk dlm rmh tu. kena halau Al Daasim ni. kalau x, naya je suami isteri berperang sampai ke sudah bercerai berai!
Reply With Quote
  #20  
Old 02-04-2018, 11:09 AM
isz_shinigami isz_shinigami is offline
Super Active

isz_shinigami's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2010
Posts: 8,782
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 15
Active Level
My Mood:
Default

xsalah...elok..janda muda la hot..ramai mencarik
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump