Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-03-2011, 02:33 PM
SiRentap SiRentap is offline
Super Active

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,619
Thanks (Received): 369
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default Belajar Melabur Saham di Bursa Malaysia

Thread ini dibuka khas utk soal jawab Saham di Bursa Malaysia. Saya akan cuba jawab setakat yang mampu

Macammana nak mula?

1. Pergi aje mana2 investment banks/broker house yg berdekatan..register buka CDS dan trading acct..yuran cuma RM10 aje
2. lepas register, login aje dkt platform broker dah boleh melabur..pilih mana2 saham yg berkenan dihati.
3. Sebelum membeli saham tuh..cuba2 la kaji dulu latarbelakang syarikat, berita2 terkini syarikat tuh..baca2 surat khabar sikit ruangan ekonomi
klu harga kaunter saham seunit RM1, jumlah unit minimum saham yg boleh dibeli adalah 100 unit X RM1 = RM100....invest la banyak sikit baru nampak sikit untungnya, recommended RM1000 keatas lagi banyak lagi bagus

Lebih kurang macam Trading Forex jugak tapi tenang sikit la, mesti ada Cut Loss utk mengelakkan kerugian semakin membesar

selamat berkongsi

Masa-masa berurusniaga di Bursa Malaysia
Isnin - Jumaat, Mula(8.30a.m - 12.30p.m), Rehat(12.30p.m-2.00p.m), Sambung(2.00p.m-5.00p.m), kecuali Public Holiday

Boleh download free charting software dkt link bawah(untuk teknikal analisis)
http://www.chartnexus.com/software/cnx.php

Boleh check senarai broker yang berdaftar dengan bursa malaysia berdekatan dgn tempat anda di link bawah mengikut negeri masing2
http://www.klse.com.my/website/bm/br...ers_alpha.html

Semak harga saham semasa(delayed 15 minit)
http://www.klse.com.my/website/bm/ma...ices/index.jsp

Free stocks research report by bursa malaysia klik link dibawah
http://www.klse.com.my/website/bm/li.../eResearch.jsp

Boleh buka portfolio demo dkt link bawah secara percuma, kena register dkt star online
http://biz.thestar.com.my/members/lo...io/&vcid=biz32

Online Business News yang disarankan utk baca dari masa ke semasa utk perkembangan terkini kaunter2 saham
http://www.theedgemalaysia.com/
http://www.btimes.com.my/
http://biz.thestar.com.my/

Element2 yg penting untuk anda kuasai jika betul2 serius dalam perdagangan saham
1. Membuat keputusan membeli/menjual/cut loss berdasarkan teknikal analisi - memandangkan saham hanya one way(graf menaik sahaja boleh untung) maka suda memadai klu kita hanya tahu melukis garis2 support dan resistance, fahami kegunaan moving average.

Belajar melukis Support dan Resistance
http://stockcharts.com/school/doku.p...t_and_resistan

Belajar Moving Average ( untuk melabur jangka pendek (3-6 bulan) memadai menggunakan MA 20 atau MA 30, klu jangka panjang (3-5 tahun) boleh guna MA 50, MA100.
http://stockcharts.com/school/doku.p...oving_averages

2. Kebolehan untuk membaca financial ratios dan menapis saham melalui research report dari brokerage house(fundamental analisis).
- Dua buku yg pernah saya baca dan recommended ialah 1. I Love Stocks by Pauline Yong 2. How to make money from your stock investment even in a falling market by HO KOK MUN


Mereka2 yang hardcore dgn saham ni biasanya mahir membaca dan mengira sendiri financial ratios dari laporan kewangan syarikat yang boleh didapati diwebsite syarikat(biasanya di raungan investor relation) . Tiga jenis laporan itu ialah 1. Income statement 2. Balance Sheet statement 3. Cashflow statement

Bahan bacaan lain utk meningkatkan lagi kemahiran kita dalam stock trading
1. Secret of successfull trader (ebook dalam english) http://www.equis.com/marketing/emailimages/ebook.pdf

Last edited by SiRentap; 30-06-2011 at 10:19 AM.. Reason: Info Added
Reply With Quote
Thanks GoldenNami, eastlah, 8virus, General Juhziz, peija06 and 205 others thanked for this post
Likes zaidin77, tokeikang liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-03-2011, 02:37 PM
CeiQ CeiQ is offline
Regular

CeiQ's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Posts: 682
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

bagus2...member pun ade citer pasal ni...
tgh kumpul modal utk terjun...
__________________
Join Free...Klik2 Dapat Duit
http://www.neobux.com/?r=CeiQ

Kerja Mudah Di Internet
http://www.microworkers.com/?Id=9a984525
Reply With Quote
  #3  
Old 26-03-2011, 04:22 PM
youngbill youngbill is offline
Regular

youngbill's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 720
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kalau takde cash leh je keluakan dari EPF.


p/s: sorry tt tumpang lalu...
__________________
<<<<<JOM JOIN BUAT KEJE DIRUMAH CLICK >>>>> JOBDIRUMAH.COM
Jadi Agen Stremyx/UNIFI/P1/Celcom/ Maxis Broadband di SINI..Register Free Jer!!Ya PERCUMA
Reply With Quote
  #4  
Old 26-03-2011, 04:31 PM
putihperang putihperang is offline
Active Plus

putihperang's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2011
Location: everywhere
Posts: 3,206
Thanks (Received): 80
Likes (Received): 0
Active Level
Default

tq bro.nice info
Reply With Quote
Thanks ProfesorForex thanked for this post
  #5  
Old 26-03-2011, 08:50 PM
General Juhziz General Juhziz is offline
Super Active

General Juhziz's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Selangor
Posts: 8,671
Thanks (Received): 239
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SiRentap View Post
Thread ini dibuka khas utk soal jawab Saham di Bursa Malaysia. Saya akan cuba jawab setakat yang mampu

Macammana nak mula?

1. Pergi aje mana2 investment banks/broker house yg berdekatan..register buka CDS dan trading acct..yuran cuma RM10 aje
2. lepas register, login aje dkt platform broker dah boleh melabur..pilih mana2 saham yg berkenan dihati.
3. Sebelum membeli saham tuh..cuba2 la kaji dulu latarbelakang syarikat, berita2 terkini syarikat tuh..baca2 surat khabar sikit ruangan ekonomi

klu harga kaunter saham seunit RM1, jumlah unit minimum saham yg boleh dibeli adalah 100 unit X RM1 = RM100....invest la banyak sikit baru nampak sikit untungnya, recommended RM1000 keatas lagi banyak lagi bagus

Lebih kurang macam Trading Forex jugak tapi tenang sikit la, mesti ada Cut Loss utk mengelakkan kerugian semakin membesar

selamat berkongsi

Masa-masa berurusniaga di Bursa Malaysia
Isnin - Jumaat, Mula(8.30a.m - 12.30p.m), Rehat(12.30p.m-2.00p.m), Sambung(2.00p.m-5.00p.m), kecuali Public Holiday

Boleh download free charting software dkt link bawah(untuk teknikal analisis)
http://www.chartnexus.com/software/cnx.php

Boleh check senarai broker yang berdaftar dengan bursa malaysia berdekatan dgn tempat anda di link bawah mengikut negeri masing2
http://www.klse.com.my/website/bm/br...ers_alpha.html

Semak harga saham semasa(delayed 15 minit)
http://www.klse.com.my/website/bm/ma...ices/index.jsp

Boleh buka portfolio demo dkt link bawah secara percuma, kena register dkt star online
http://biz.thestar.com.my/members/lo...io/&vcid=biz32

Online Business News yang disarankan utk baca dari masa ke semasa utk perkembangan terkini kaunter2 saham
http://www.theedgemalaysia.com/
http://www.btimes.com.my/
http://biz.thestar.com.my/
boleh ajar kan cmne nk pilih suatu saham tu berdasarkan report tahunan???

per earning ratio?
& lain2 lg.. aku penah dgr bnda ni ja..tp xtau apa bnda tu,mane yg elok..huhuhuhu
__________________
Rafidah Rahim
CIMB Uni Malaya..013-4305669
(ASB & Home financing CIMB islamic)
Service Berdesup Door to Door !!
Reply With Quote
Thanks PipsHunter thanked for this post
  #6  
Old 26-03-2011, 09:14 PM
SiRentap SiRentap is offline
Super Active

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,619
Thanks (Received): 369
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by General Juhziz View Post
boleh ajar kan cmne nk pilih suatu saham tu berdasarkan report tahunan???

per earning ratio?
& lain2 lg.. aku penah dgr bnda ni ja..tp xtau apa bnda tu,mane yg elok..huhuhuhu

nak analisis secara fundamental mmg memerlukan banyak masa utk wat research. saya lebih prefer menggunakan reserach report yang boleh didapati atau website broker.

antara perkara2 yg perlu di lihat dalam reserach report
1. tgk menaik tak untung bersih(net earning) dari tahun ke tahun
2. tgk keadaan hutang, lebih banyak asset dan availabe cash daripada hutang lebih bagus
3. tgk apa projek2 yang ada dalam tangan dan future planning

Dalam research report itu memang ada financial ratios. Tapi yang penting adalah seperti di bawah.

EPS - tengok dan compare EPS dengan EPS yg lepas2 > 3 years..makin besar % makin power la saham tuh.

NTA / P/NTA - asset tangible company/ price to tangible asset ..pick saham yg harga dibawah nilai NTA atau P/NTA

P/E - Price to equity ratio..cari saham yg rendah P/E..P/E < 15.

ROE - Return on Equity ..kita boleh nilai syarikat punya management melalui nilai nie..pilih saham yg ROE at least > 15 % consistent for 5 years.

-DER - Debt Equity Ratio - klu harga saham RM1 sesaham dan DER 0.5 bermakna hutang syarikat adalah RM0.50 sen bagi setiap RM1 saham tersebut.

DY - Dividen Yield..semakin besar DY % semakin power la saham itu, seboleh2nya cari yg DY % > bond dividen atau 5%



boleh juga download laporan kewangan tahunan syarikat di website syarikat tersebut(biasa dalam ruangan investor relation).
Laporan kewangan ada 3 jenis:
1. Income statement
- Sini kita boleh tahu samaada syarikat untung atau rugi dalam tahun2 yg dinyatakan

2. Balance Sheet statement
-kita boleh tahu apa asset2 yg syarikat ada dan apa hutang2 yg syarikat miliki.

3. Cashflow statement
-kita boleh tahu aliran masuk/keluar wang syarikat, syarikat dapat income dari property rent ke, beli new property ke, guna wang utk invest dkt oversea ke..pendek kata kite tahu mcmmana syarikat gunakan wang utk memperkembangkan lagi bisnes



P/S: saya lebih kepada trading secara teknikal analisis(entry dan exit strategy). Saya hanya menapis saham2 menggunakan research report dari brokerage house dengan menggunakan financial2 ratio di atas
Reply With Quote
Thanks Crab Hammer, Felix23, lanunmerah, aiman27, ridzuansv and 27 others thanked for this post
Likes harrybanes, roslidamia, tokeikang liked this post
  #7  
Old 26-03-2011, 09:19 PM
Crab Hammer Crab Hammer is offline
Active Member

Crab Hammer's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Location: -Lautan Pips yang luas-
Posts: 1,055
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SiRentap View Post
nak analisis secara fundamental mmg memerlukan banyak masa utk wat research. saya lebih prefer menggunakan reserach report yang boleh didapati atau website broker.

antara perkara2 yg perlu di lihat dalam reserach report
1. tgk menaik tak untung bersih(net earning) dari tahun ke tahun
2. tgk keadaan hutang, lebih banyak asset dan availabe cash daripada hutang lebih bagus
3. tgk apa projek2 yang ada dalam tangan dan future planning

Dalam research report itu memang ada financial ratios. Tapi yang penting adalah seperti di bawah.

EPS - tengok dan compare EPS dengan EPS yg lepas2 > 3 years..makin besar % makin power la saham tuh.

NTA / P/NTA - asset tangible company/ price to tangible asset ..pick saham yg harga dibawah nilai NTA atau P/NTA

P/E - Price to equity ratio..cari saham yg rendah P/E..P/E < 15.

ROE - Return on Equity ..kita boleh nilai syarikat punya management melalui nilai nie..pilih saham yg ROE at least > 15 % consistent for 5 years.

-DER - Debt Equity Ratio - klu harga saham RM1 sesaham dan DER 0.5 bermakna hutang syarikat adalah RM0.50 sen bagi setiap RM1 saham tersebut.

DY - Dividen Yield..semakin besar DY % semakin power la saham itu, seboleh2nya cari yg DY % > bond dividen atau 5%



boleh juga download laporan kewangan tahunan syarikat di website syarikat tersebut(biasa dalam ruangan investor relation).
Laporan kewangan ada 3 jenis:
1. Income statement
- Sini kita boleh tahu samaada syarikat untung atau rugi dalam tahun2 yg dinyatakan

2. Balance Sheet statement
-kita boleh tahu apa asset2 yg syarikat ada dan apa hutang2 yg syarikat miliki.

3. Cashflow statement
-kita boleh tahu aliran masuk/keluar wang syarikat, syarikat dapat income dari property rent ke, beli new property ke, guna wang utk invest dkt oversea ke..pendek kata kite tahu mcmmana syarikat gunakan wang utk memperkembangkan lagi bisnes



P/S: saya lebih kepada trading secara teknikal analisis(entry dan exit strategy). Saya hanya menapis saham2 menggunakan research report dari brokerage house dengan menggunakan financial2 ratio di atas
bagus

post ko memang sangat bagus bro

bro, kalau aku nk berguru dengan bro boleh x??

online coaching

minat dgn IPO, tapi xtau IPO tu bagus ke tidak

harap bro sudi membantu.by the way bro area mane ye??kalau dekat boleh berguru Face to face
Reply With Quote
  #8  
Old 26-03-2011, 09:49 PM
SiRentap SiRentap is offline
Super Active

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,619
Thanks (Received): 369
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Crab Hammer View Post
bagus

post ko memang sangat bagus bro

bro, kalau aku nk berguru dengan bro boleh x??

online coaching

minat dgn IPO, tapi xtau IPO tu bagus ke tidak

harap bro sudi membantu.by the way bro area mane ye??kalau dekat boleh berguru Face to face
huhuhu..aku ni petai aje bro...saja nak kongsikan ilmu2 saham ni

saya tak pernah beli IPO..saya hanya trade saham2 yang dah berada lama dkt bursa malaysia

klu nak beli IPO pastikan syatikat itu memang dah terkenal atau syarikat itu ada hubungan dengan syarikat yg dikenali ramai mcm baru2 ini petrochem anak syariakt pertonas

klu syarikat IPO tu tak ternama, cuba2 la check laporan kewangan pastikan records lima tahun profit bersih semua hijau jgn pernah rugi klu nak selamat ..hutang2 jgn lupa check juga..syarikat ini kaki loan dgn bank, banyak jugak syarikat yg hutang lagi banyak dari total asset..akhirnya dividen tak boleh bayar atau berkurangan..ada juga yg jatuh jadi kaunter PN17(kaunter2 bermasalah)




Last edited by SiRentap; 30-06-2011 at 10:19 AM..
Reply With Quote
Thanks Adam Daris, kodoks78, mnorhisham14, KojiGawa, zack_viva thanked for this post
  #9  
Old 26-03-2011, 11:06 PM
Felix23 Felix23 is offline
Active Member

Felix23's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Location: Pasir Puteh
Posts: 1,585
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

tt, biase trade hari2 range naik turun dia byk mane ye.. nk kire bajet profit loss per day bape leh dpt or rugi..
__________________
mendermalah kepada anak-anak yatim
www.yaatimkelantan.com
No. Akaun : 03018010050062
(Bank Islam)
Reply With Quote
  #10  
Old 26-03-2011, 11:48 PM
SiRentap SiRentap is offline
Super Active

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,619
Thanks (Received): 369
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Felix23 View Post
tt, biase trade hari2 range naik turun dia byk mane ye.. nk kire bajet profit loss per day bape leh dpt or rugi..
bagi saya pergerakan harga sehari tak begitu penting sbb saya ni akan pegang saham tuh sampai 3-6 bulan dan mungkin sampai setahun

melainkan klu you nak main kontra atau intraday dalam amount yg besar..masuk hari tuh keluar hari tuh juga. Cara ini kena ada kemahiran yg tinggi kerana biasanya saham2 yg dibeli adalah saham2 spekulatif. Masuk dengan Lot yang besar dgn pergerakan 2-5 sen pon dah memberikan impak yg besar.

saya biasa beli dkt support dan jual dkt resistance, cut loss klu saham jatuh dibawah support dgn jumplah risiko yang telah ditetapkan. ( download charting software dkt page 1 dan berlatih melukis garis2 support dan resistance)...resistance boleh digunakan sebagai target profit.

klu graf cantik menaik saya akan gunakan moving average 30, pegang sahaja saham itu selagi harga saham di atas moving average, keluar bila harga turun melepasi moving average 30.
Cara ini utk memaksiumkan profit, tapi jgn tamak sangat selalu saya kelaur bila profit dah 20%-30% dari modal

Nak tentukan risiko bergantung pada modal anda.
Lagi banyak saham dibeli lagi tinggi risikonya.
Sikit yang dibeli kurang lah risikonya.

Contoh kawalan risiko:
Contoh klu ada modal RM5000
You nak risikokan RM200 sahaja dari modal
katakan you nak beli dkt harga seunit RM1.50 dgn risk 5% atau bersamaan dengan RM0.075, Jadi you kena cut loss dkt RM1.50-RM0.075 = RM1.43

Jadi jumlah saham yang patut anda beli adalah RM200/RM0.075 = 2666 saham.

Jadi jumlah yg patut anda laburkan ialah 2666 saham X RM1.50 = RM3999

Jangan laburkan kesemua RM5000.

pelan2 la baca faham yer sambil minum kopi panas

Last edited by SiRentap; 30-06-2011 at 10:20 AM..
Reply With Quote
Thanks Felix23, ridzuansv, gt40solsol, 2zha, yazryyahya and 31 others thanked for this post
Likes tokeikang liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump