Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-07-2018, 12:10 PM
TengkuHaadi TengkuHaadi is offline
Active Plus

TengkuHaadi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Posts: 4,064
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 116
Active Level
Default Melayu dan Sistem Perhambaan

Hamba adalah orang suruhan, atau kuli kepada seseorang ‘tuan’. Pada zaman dulu, banyak perhambaan wujud hasil daripada tawanan perang, penghutang yang tak mampu untuk melunaskan hutang keluarga, dan beberapa sebab lagi. Jadi, hamba juga merupakan lambang kekayaan bagi tuannya.

Seseorang hamba tak mempunyai hak sivil macam manusia biasa. Sebab tu lah seseorang hamba tu boleh diperlakukan sesuka hati oleh tuannya, dan takkan dipersoalkan oleh sesiapa.

Orang Melayu pernah jadi hamba di Afrika Selatan

Kita biasa tengok pasal perhambaan orang kulit hitam di negara-negara Barat macam dalam movie 12 Years a Slave. Sebenarnya, orang dari kepulauan Melayu (Malaysia, Indonesia, Singapura, Filipina) juga tak terkecuali daripada menjadi hamba pada satu masa dulu. Kebanyakannya ditangkap oleh penjajah Belanda dan dibuang ke Afrika Selatan kerana dikatakan menentang pendudukan Belanda di Kepulauan Melayu.

Pada masa tu, perdagangan hamba merupakan salah satu sumber ekonomi utama kepada kuasa-kuasa Eropah seperti Portugal, Sepanyol, British dan juga Belanda, terutamanya selepas abad ke-15. Orang Melayu dibawa ke sana sebab nak jimatkan ekonomi, apatah lagi kewangan untuk bawa masuk pekerja ladang dari Eropah tak cukup.

Pada tahun 1795, pergolakan yang berlaku di Eropah (Perang Napoleon) menyebabkan British berjaya menakluk Cape untuk menggelakkannya jatuh ke tangan Perancis. Walaupun Cape dipulangkan semula kepada Belanda pada 1803, Namun pada 1806 Belanda dihalau dan Cape kembali ke tangan British. Kedaulatan British di sana kemudiannya diterima di Eropah.

Penguasaan British ke atas Cape ni yang menyaksikan perubahan yang amat besar terhadap sistem perhambaan. Walaupun British sendiri tak terlepas daripada sejarah di mana mereka mempergunakan bangsa lain demi kepentingan sendiri, tapi pada waktu ini British dikatakan cuba untuk menghapuskan perhambaan dengan mendesak kumpulan kulit putih di Afrika menolak sistem perhambaan. Usaha ini kemudiannya berjaya dengan pengisytiharan Penghapusan Undang-undang Perhambaan yang diluluskan oleh Dewan Rakyat British dan House of Lords pada 1834.

Melayu yang menjadi hamba di Afrika Selatan akhirnya dibebaskan dan tinggal kat sana macam rakyat biasa. Cucu-cicit dan keturunan mereka pada hari inilah yang dikenali sebagai Melayu Capes.

Orang Melayu juga pernah menjadikan Orang Asli sebagai hamba

Orang Melayu bukan je pernah menjadi hamba di negara lain, tetapi pernah memperhambakan orang lain juga. Sekitar tahun 1870-an, ada sebuah peperangan yang dinamakan Perang Sangkil yang melibatkan orang Melayu dan orang Asli pada waktu itu.

Sangkil adalah gelaran yang diberikan orang Asli kepada orang Melayu yang datang dari Kepulauan Indonesia, terutamanya orang-orang suku Rawa dan Mandailing. Orang Sangkil inilah yang dikatakan bertanggungjawab menyerang hendap kampung orang Asli untuk dijadikan hamba abdi.

Masa Perang Sangkil ni berlaku, ramai orang Asli terpaksa melarikan diri dari satu tempat ke satu tempat bagi mengelakkan diri daripada dijadikan hamba, atau dibunuh tanpa belas kasihan kalau melawan.

Perang Sangkil, hasil nukilan Orang Asli sendiri.
Orang Asli yang ditangkap oleh Sangkil akan dijual sebagai hamba atau gundik kepada pembesar Melayu. Berlainan sikit daripada sejarah dalam buku teks, perkara ni juga dikatakan sebagai salah satu sebab kenapa Residen British di Perak, JWW Birch dibunuh, iaitu sebab dia cuba untuk menghentikan perhambaan di Tanah Melayu.


J.W.W. Birch Residen British pertama di Perak

----------

Hugh Low Residen Residen British kedua di Perak


Tamatnya Tempoh Membebaskan Hamba Di Perak

http://pekhabar.com/h-i-d-s-tamatnya...amba-di-perak/

Hugh Low dilantik menjadi Residen pada bulan April 1877. Sejak awal-awal lagi, beliau telah meminta pandangan Raja Yusuf, Raja Idris, Dato’ Temenggong, Sheikh Mat Taib dan ramai lagi pembesar-pembesar Perak mengenai perhambaan di negeri itu. Beliau telah mencadangkan enam perkara dan satu daripadanya menyebutkan bahawa di masa akan datang, apabila negeri Perak bertambah maju, kerajaan negeri akan menebus segala hutang yang ditanggung oleh hamba-hamba berpandukan syarat-syarat yang akan ditentukan oleh Majlis Mesyuarat Negeri yang akan dilantik kelak. Tanda-tanda keaiban dari sistem perhambaan di Perak akan dihapuskan.

Pelaksanaan Dan Tempoh Membebaskan Hamba

Dalam tahun 1878, Raja Yusuf telah bertindak atas arahan Sir Hugh Low supaya semua hamba-hamba didaftarkan. Dalam soal perhambaan ini Sir Hugh Low amatlah tegas. Raja Idris, Datuk Raja Mahkota dan Orang Kaya Temenggung telah tidak berjaya untuk mendapatkan lanjutan masa hingga kepada tahun 1884 sebelum hamba-hamba dihapuskan di Perak. Walau bagaimanapun beliau tetap mencadangkan supaya 31 Disember 1883, sebagai tarikh hamba-hamba ini dibebaskan.

Raja Idris dan lain-lain pembesar akhirnya bersetuju dengan beberapa resolusi antaranya adalah memberikan ganti rugi kepada tuan-tuan punya hamba mengikut kadar syarat-syarat pembebasan hamba dengan bayaran maksimum sebanyak $30.00 untuk hamba lelaki dan hamba berhutang serta $60.00 untuk hamba perempuan.

Dalam jangka masa antara Oktober 1882 hingga 31 Disember 1883 iaitu tarikh resolusi diluluskan oleh Majlis dan tarikh hamba-hamba dibebaskan, semua hamba-hamba tetap berkhidmat dengan tuan-tuan ataupun membayar daripada jumlah kadar syarat-syarat pembebasan hamba yang perlu dibayar oleh kerajaan negeri mengikut kadar maksimum $15.00 untuk hamba lelaki dan $30.00 untuk hamba perempuan. Di dalam masa peralihan itu juga semua hamba-hamba akan didaftarkan dan dipindahkan daripada tuan punya hamba.

Sumber: Arkib Negara
__________________
Quote:
“Do not believe in something simply because you have heard it, Nima. Like this cup you are full of OPINIONS and SPECULATIONS. To see the light of wisdom, you must first, empty your cup.” - Our mind is contaminated with falsehoods and mistaken views. No new knowledge and wisdom will go in if we do not remove these wrong views and thoughts.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 08-07-2018, 12:15 PM
quackk quackk is offline
Active Member

quackk's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 1,366
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 22
Active Level
My Mood:
Default

yeah.. bak kata lockdown "everybody works for somebody"
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2018, 12:28 PM
marvelous marvelous is offline
Legendary Member

marvelous's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Aug 2006
Location: Dalam Bumi Berpijak Dalam Dunia Nyata
Posts: 10,451
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 986
Active Level
My Mood:
Default

masih ada lg ke negara yang mengamalkan sistem perhambaan ni ?
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 17-07-2018, 11:54 AM
UMNGOK UMNGOK is offline
Regular

UMNGOK's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2011
Posts: 717
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Tulis juga sejarah fakta orang cina dan india juga adalah hamba kepada orang melayu di Tanah Melayu ini.
__________________
Kita semua MANUSIA.
Kita semua bukan LEMBU.
http://58.27.29.90/
Reply With Quote
  #5  
Old 17-07-2018, 11:59 AM
akudotcom akudotcom is online now
Active Member

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 2,378
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 561
Active Level
My Mood:
Default

Skrang melayu jd hamba bank plak
__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

takkan tu pun korang tak nampak..byk tgk tv nie..elok la jd jaga..huhuh
Reply With Quote
  #6  
Old 17-07-2018, 12:04 PM
Niyang Niyang is online now
CG Top Poster Club

Niyang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 38,371
Thanks (Received): 72
Likes (Received): 572
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by UMNGOK View Post
Tulis juga sejarah fakta orang cina dan india juga adalah hamba kepada orang melayu di Tanah Melayu ini.
mereka bkn dibawa jd hamba... tp utk pecahan ekonomi... dan skrg..lihat lah kesan dier...
__________________
"Jika inginkan tempat di sisi Matahari, bersedialah utk terbakar"

"Kita memerlukan kegelapan untuk melihat Bintang"
Reply With Quote
  #7  
Old 17-07-2018, 12:14 PM
fms fms is offline
Legendary Member

fms's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Feb 2007
Posts: 18,932
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 87
Active Level
Default

kat arab pon dulu2 ade sistem perhambaan..
skang ni manusia hamba kpd hutang je laa..
__________________
Ejen Broadband Dicari - http://zipansion.com/1yxWX
Pelbagai Jenama Kenderaan Untuk Dijual - http://zipansion.com/1yxdP
Kad Sim Valid 365 Hari Setiap Topup - http://zipansion.com/1yxhT
Reply With Quote
  #8  
Old 17-07-2018, 12:24 PM
Mata_Pena Mata_Pena is online now
Active Member

Mata_Pena's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 2,427
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 510
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by marvelous View Post
masih ada lg ke negara yang mengamalkan sistem perhambaan ni ?
perhambaan ekonomi
Reply With Quote
  #9  
Old 17-07-2018, 12:36 PM
marvelous marvelous is offline
Legendary Member

marvelous's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Aug 2006
Location: Dalam Bumi Berpijak Dalam Dunia Nyata
Posts: 10,451
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 986
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Mata_Pena View Post
perhambaan ekonomi
ini jelas wujud dalam ekonomi kapitalis.....

ubah kepada ekonomi islam...semua hamba akan di hapuskan
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 17-07-2018, 12:38 PM
dauskupang dauskupang is offline
Active Plus

dauskupang's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2012
Location: ..................................................
Posts: 4,977
Thanks (Received): 94
Likes (Received): 140
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by UMNGOK View Post
Tulis juga sejarah fakta orang cina dan india juga adalah hamba kepada orang melayu di Tanah Melayu ini.
cina dan india dibawa oleh british utk bekerja di lombong dan ladang...

mereka terpaksa datang tapi xmau balik sbb syok duk sini...
__________________
-
Reply With Quote
Likes sayasuka liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump