Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #51  
Old 18-07-2019, 08:53 AM
aim02Aug aim02Aug is offline
Active Plus

aim02Aug's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Location: Bangi, Jebat, Jolobu
Posts: 4,779
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 307
Active Level
Default

dari dark side of the story ini mungkin perancangan halus utk menjajah semua tanah melayu...

konon melalui pembangunan - jika pendek akal amek pampasan ciput lps tu terpaksa hidup merempat coz tanah dh terpaksa GADAI..

sbb tu penang sentiasa menang coz diorg dh jajah semua tanah melayu & bumiputra terpaksa merempat & mengemis dari diorg...

(tp nk buat mcmn korang yg pangkah komunih.. huhu)

Last edited by aim02Aug; 18-07-2019 at 08:59 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #52  
Old 18-07-2019, 09:36 AM
Laici Laici is offline
Active Plus

Laici's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2014
Posts: 4,767
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 438
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by cek mek molek View Post
Nelayan kecewa digambarkan seolah setuju tambak, harap pampasan


17 Julai 2019 6:22 PM


PENGERUSI Persatuan Nelayan Pulau Pinang, Nazri Ahmad (tengah) mengada sidang akhbar mengenai pendirian Persatuan Nelayan isu membantah penambakan laut di Perairan Selatan Pulau Pinang di Wisma Nelayan Pelabuhan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia Batu Maung dekat Bayan Lepas hari ini. - UTUSAN ONLINE


PULAU PINANG 17 Julai - Para nelayan melahirkan rasa kecewa dengan pendirian Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang seolah-olah menggambarkan mereka bersetuju dengan projek tambak laut di perairan selatan (PSR) negeri ini sekiranya diberikan pampasan setimpal.

Sedangkan, menurut Pengerusi Persatuan Nelayan Pulau Pinang (Pen Mutiara), Nazri Ahmad, para nelayan di negeri ini sebulat suara dan teguh dengan pendirian menolak projek tersebut.


Malah, kata beliau, para nelayan juga tidak berminat dengan soal pampasan yang disifatkan tidak berbaloi secara jangka masa panjang seperti nasib yang menimpa nelayan di Tanjung Tokong di sini selepas kawasan laut di situ ditambak sebelum ini.

Sebaliknya, tegas Nazri, para nelayan mahu kerajaan negeri menerima cadangan mereka menerusi Pelan Transformasi Nelayan yang sudah diserahkan kepada Ketua Menteri, Chow Kon Yeow sekiranya bantahan mereka tidak mampu menghalang projek itu daripada diteruskan.

“Saya boleh katakan semua nelayan di negeri ini tidak bersetuju dengan projek tambak lau itu kerana akan memusnahkan sumber ikan sekali gus mata pencarian dan rezeki kami.

“Sebab itu kami turun berarak ke Parlimen baru-baru ini bagi menunjukkan kesungguhan kami menolak cadangan tambak laut ini sepenuhnya, bukannya mendesak mahu diberi pampasan,” katanya.

Beliau mengulas mengenai beberapa laporan yang diterbitkan beberapa pihak termasuk portal berita yang menggambar para nelayan di negeri ini bersetuju dengan projek tambakan seluas 1,800 hektar kawasan laut itu sekiranya mendapat pampasan setimpal.

Nazri ditemui pemberita selepas mengadakan mesyuarat bersama para nelayan dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Batu Maung, di sini hari ini.

Dalam pada itu, Nazri berkata, pihaknya berharap kerajaan negeri turut melibatkan persatuan nelayan dalam pertemuan khas yang diadakan bersama Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan diadakan kelak.

Ini kerana, menurut beliau, wakil nelayan sebelum ini tidak pernah dilibatkan dalam sebarang pertemuan atau rundingan rasmi berhubung rancangan projek itu termasuk dalam soal kelulusan laporan impak alam sekitar (EIA) oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Sebab itu kita terkilan apabila JAS meluluskan laporan EIA projek ini tanpa memanggil para nelayan seolah-olah kewujudan kami tidak penting dan rancangan ini langsung tidak melibatkan masa depan kami,” katanya.

Kon Yeow kelmarin mengumumkan kerajaan negeri akan mengatur pertemuan khas dengan Anwar bagi menerangkan mengenai rancangan projek itu susulan pertemuan Anwar dengan lebih 200 nelayan di Teluk Kumbar di sini minggu lalu. - UTUSAN ONLINE

https://www.utusan.com.my/berita/wil...pasan-1.938922
kan aku dah komen sebelum ni...nelayan bukan nak pampasan hampas tu...dorang nak kerajaan p.pinang hentikan projek tu
Reply With Quote
  #53  
Old 18-07-2019, 09:38 AM
izaf505 izaf505 is offline
Active Member

izaf505's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2011
Location: Ipoh & Bertam Pulau Pinang
Posts: 1,826
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 28
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Laici View Post
kan aku dah komen sebelum ni...nelayan bukan nak pampasan hampas tu...dorang nak kerajaan p.pinang hentikan projek tu
Kalau ikut kata Ketua Menteri projek ni tetap akan berjalan. Xde consideration langsung nk dihentikan...
Reply With Quote
  #54  
Old 18-07-2019, 09:40 AM
lemangkebunbasri lemangkebunbasri is offline
Regular

lemangkebunbasri's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 737
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 23
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by izaf505 View Post
Kalau ikut kata Ketua Menteri projek ni tetap akan berjalan. Xde consideration langsung nk dihentikan...
Projek dah sign mou.
Reply With Quote
  #55  
Old 18-07-2019, 09:56 AM
izaf505 izaf505 is offline
Active Member

izaf505's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2011
Location: Ipoh & Bertam Pulau Pinang
Posts: 1,826
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 28
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lemangkebunbasri View Post
Projek dah sign mou.
Sungguh...kalau cancel state banyak la kn bayar tu kan.tambak jgn x tambak
Reply With Quote
  #56  
Old 18-07-2019, 10:02 AM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 19,307
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 770
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aim02Aug View Post
dari dark side of the story ini mungkin perancangan halus utk menjajah semua tanah melayu...

konon melalui pembangunan - jika pendek akal amek pampasan ciput lps tu terpaksa hidup merempat coz tanah dh terpaksa GADAI..

sbb tu penang sentiasa menang coz diorg dh jajah semua tanah melayu & bumiputra terpaksa merempat & mengemis dari diorg...

(tp nk buat mcmn korang yg pangkah komunih.. huhu)
ya bang suku sakat francis light nak jajah balik penang. habis lah orang melayu lepas ni.

Reply With Quote
  #57  
Old 18-07-2019, 01:29 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 43,013
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5174
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Kami beritahu KM, kami mahu projek tambak laut dibatal, kata nelayan Pulau Pinang

July 18, 2019 12:00 PM


Kumpulan nelayan membantah projek tambak laut Pulau Pinang dalam satu tunuk perasaan di Kuala Lumpur baru-baru ini.


GEORGE TOWN: Persatuan Nelayan Pulau Pinang hari ini berkata, ia “sebulat suara” membantah projek tambak laut 3 pulau di sepanjang pantai selatan pulau itu, berlawanan dengan dakwaan kerajaan negeri bahawa mereka telah bersetuju menerima projek berkenaan.

Pengerusinya Nazri Aziz berkata, nelayan terbabit memaklumkan pendirian mereka kepada Ketua Menteri Chow Kon Yeow dan anggota exco kerajaan negeri Dr Afif Bahardin dalam satu mesyuarat pada 31 Mei dan dalam satu memorandum yang diserahkan kepada mereka.

“Ia adalah keputusan sebulat suara nelayan yang mahu Projek Tebus Guna Pulau Pinang (PSR) dibatalkan,” katanya pada sidang media malam tadi.

“Kami menulis kepada KM dengan menyenaraikan kelemahan laporan penilaian kesan alam sekitar PSR. Tetapi kami juga memberitahu, sekiranya PSR diteruskan kami mahukan satu pelan transformasi, bukan pampasan.”

Terdahulu minggu ini, Chow berkata, beliau menghormati bantahan nelayan terhadap projek tersebut, dan menambah bahawa mereka antara lain meminta diberikan bot, bukannya pampasan.

Chow berkata, permintaan itu merupakan pengesahan secara tidak langsung bahawa projek tambak laut itu tidak memberi kesan ke atas kehidupan mereka, seperti didakwa oleh kumpulan pendesak.

Nazri bagaimanapun berkata, Chow tersalah tafsir isi perbincangan pada mesyuarat yang diadakan sebelum ini, dengan menggambarkan nelayan hanya mahukan pampasan.

“Ia menghina nelayan dan penafian hak kami untuk bersuara.”

Katanya, persatuan itu, yang mewakili kira-kira 5,000 nelayan di Pulau Pinang akan terus berusaha menghentikan projek tambak laut itu.

Minggu lepas, Chow berkata, beliau menerima satu cadangan daripada persatuan berkenaan pada mesyuarat pada 31 Mei, yang menyaksikan nelayan meminta bot, sebuah jeti sementara dan bayaran ex-gratia kepada nelayan berdaftar.

“Mereka meminta bot. Ia merupakan pengakuan bahawa aktiviti nelayan akan diteruskan sementara projek itu berjalan.

“Selain itu terdapat banyak alur air yang boleh digunakan nelayan sewaktu projek tambak laut berjalan, tanpa perlu mengambil jalan jauh untuk ke laut,” katanya.

Berhubung dakwaan persatuan itu hari ini, Chow memberitahu FMT bahawa pendirian kerajaan negeri tidak berubah, iaitu ia menghormati pandangan mereka.

“Kami juga mengakui bahawa persatuan ada menyerahkan tuntutan supaya diadakan satu pelan transformasi, termasuk meminta bot bagi meneruskan kehidupan mereka dan diberikan keutamaan untuk membeli rumah kos rendah-sederhana kerajaan.

“Pendirian kerajaan Pulau Pinang sejak awal lagi ialah untuk memulakan rundingan dengan persatuan hanya selepas kajian alam sekitar diluluskan,” katanya.

Pada Selasa, Chow berkata, Jabatan Alam Sekitar telah meluluskan kajian alam sekitar terbabit yang membenarkan projek tambak laut 3 pulau itu dengan 72 syarat.

Di bawah projek berkenaan, 3 pulau berukuran 4,500 ekar akan dibina dan dijual bagi membiayai projek pengangkutan di negeri itu bernilai RM46 bilion, termasuk satu laluan LRT yang diluluskan baru-baru ini.

https://www.freemalaysiatoday.com/ca...-pulau-pinang/
__________________
Reply With Quote
  #58  
Old 18-07-2019, 01:36 PM
SMI6 SMI6 is offline
Active Member

SMI6's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2016
Posts: 1,568
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 241
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aim02Aug View Post
dari dark side of the story ini mungkin perancangan halus utk menjajah semua tanah melayu...

konon melalui pembangunan - jika pendek akal amek pampasan ciput lps tu terpaksa hidup merempat coz tanah dh terpaksa GADAI..

sbb tu penang sentiasa menang coz diorg dh jajah semua tanah melayu & bumiputra terpaksa merempat & mengemis dari diorg...

(tp nk buat mcmn korang yg pangkah komunih.. huhu)
lepas tambak tanah, buat la dua 20 ke 30 listing master title tanah Malay Reserved.

tu pun kalau kerajaan penang nak buat la tapi mmg nipis la harapan,

tambak letak status tanah master title mix delevepment open non-bumi lot/ international lot. Mmg abis la org Bumi / Melayu Penang.
Reply With Quote
  #59  
Old 18-07-2019, 01:36 PM
aim02Aug aim02Aug is offline
Active Plus

aim02Aug's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Location: Bangi, Jebat, Jolobu
Posts: 4,779
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 307
Active Level
Default

nelayan bukan nk duit pampasan sbnrnya...

diorg cuma nak tanah air & ketenangan kehidupan tidak dirampas agaknya...
Reply With Quote
  #60  
Old 18-07-2019, 01:41 PM
aim02Aug aim02Aug is offline
Active Plus

aim02Aug's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Location: Bangi, Jebat, Jolobu
Posts: 4,779
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 307
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by SMI6 View Post
lepas tambak tanah, buat la dua 20 ke 30 listing master title tanah Malay Reserved.

tu pun kalau kerajaan penang nak buat la tapi mmg nipis la harapan,

tambak letak status tanah master title mix delevepment open non-bumi lot. Mmg abis la org Bumi / Melayu Penang.
sbnrnya komunih ni jika nak seribu daya - jika betul bukan nak rampas tanah melayu/ penduduk asal...

ada je solution win-win sbrnya...

contohnya tambak dan allocate tanah keluasan yg sama utk perkampungan Nelayan tradisional di reclaimed land berkenaan , khas kpd nelayan yg terkesan dgn projek tambak berkenaan...

tp diorg nak paksa & halau sbnrnya secara halus - terima pampasan mksudnya bermksd nelayan dh agree utk dirampas tanah & hak lah...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump