Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 25-05-2009, 09:13 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,657
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 5
Active Level
Default FCPO : Info & Analysis

Forex vs FCPO (Kontrak Niaga Hadapan Minyak Kelapa Sawit Mentah)


1. Underlying assets
Perdagangan kontrak hadapan CPO adalah disandarkan dengan aset komoditi sebenar, iaitu kelapa sawit mentah. Malaysia adalah pengeluar kelapa sawit terbesar di dunia.

2. Leverage
Leverage dalam CPO sudah ditetapkan oleh Bursa Malaysia. 1 tick = RM 25. Tiada pilihan leverage yang lain.

3. Two ways market
Keuntungan boleh dibuat semasa pasaran menaik mahupun menurun sama seperti pasaran matawang.

4. Masa
Tidak seperti pasaran matawang, pasaran CPO hanya dibuka pada jam 10:30 pagi - 12:30 tengah hari. Sebelum bersambung pada sesi petang dari jam 3:00 petang - 6:00 petang pada hari bekerja Malaysia.

5. Broker
Semua broker perlu berdaftar dengan Bursa Malaysia / Suruhanjaya Sekuriti dan anda sebagai pelabur dilindung oleh undang-undang. Sila rujuk senarai broker yang disahkan oleh Bursa Malaysia untuk mengelakkan anda terlibat dengan urusniaga yang tidak sah.

Urusniaga masih memerlukan anda menelefon FBR / dealer yang mewakili syarikat broker anda.

6. Real Time Monitoring
Anda perlu membayar sewa kepada pengeluar data CPO yang disahkan untuk monitor harga secara real time charting, tetapi real time price quotes telah banyak disediakan secara percuma oleh syarikat broker.

Dalam bengkel yang akan diadakan nanti, anda akan diajar kaedah monitoring secara manual tanpa menggunakan sebarang software.

7. Deposit Margin
Kira-kira 2 tahun dulu, deposit margin yang diperlukan hanyalah sekitar RM 1,000. Tetapi kadar deposit margin telah dinaikkan sehingga RM 5,700. (Ia berubah-ubah mengikut market volatility) Justeru, anda memerlukan RM 3,000 - RM 5,000 untuk terlibat dalam dagangan secara intra-day (bergantung kepada syarikat broker) dan antara RM 5,000-10,000 untuk position trading.

8. Fundamental & Technical Knowledge
Sekiranya anda sudah mempunyai pengetahuan asas technical analysis, maka anda boleh memulakan urusniaga dalam pasaran CPO.

Dan sekiranya anda terlibat dalam industri kelapa sawit secara langsung dan tidak langsung (seperti anda adalah anak FELDA, pekebun kecil kelapa sawit) maka anda mempunyai maklumat fundamental yang lebih baik dari orang biasa.

9. Syariah Compliance
FCPO telah disahkan produk patuh Syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti.

----------------------------------------------------------------
info ni hnya utk perbandingan kita semua.. harap2 org2 kuat fcpo bule bg intro skit..

Last edited by taufic; 07-01-2010 at 12:43 PM..
Reply With Quote
Thanks WnB, profesor, kraem, sakuragi fx, jkbkk75 and 11 others thanked for this post
Likes onewafer, gmxemail liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-05-2009, 09:21 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

waa..cam best je ni
Reply With Quote
  #3  
Old 25-05-2009, 09:31 PM
sconsult sconsult is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (100)
Join Date: Dec 2007
Posts: 22,647
Thanks (Received): 653
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Teruskan tt, saya minat futures market.
Reply With Quote
  #4  
Old 25-05-2009, 09:33 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

tpi ni kita kene contact broker la ye untuk buy sell??ke ada terminal gak..hehehe
Reply With Quote
  #5  
Old 25-05-2009, 09:33 PM
endingman86 endingman86 is offline
Legendary Member

endingman86's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Jun 2008
Location: anywhere
Posts: 11,493
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

future crude palm oil nieh......besh...
__________________
- Signature Rejected Code WAK LU!!! -
Reply With Quote
  #6  
Old 25-05-2009, 09:34 PM
endingman86 endingman86 is offline
Legendary Member

endingman86's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Jun 2008
Location: anywhere
Posts: 11,493
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cyberkids View Post
waa..cam best je ni
bro,untuk CPO ader rebat 95% tak..hehehehe
__________________
- Signature Rejected Code WAK LU!!! -
Reply With Quote
  #7  
Old 25-05-2009, 09:37 PM
sconsult sconsult is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (100)
Join Date: Dec 2007
Posts: 22,647
Thanks (Received): 653
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cyberkids View Post
tpi ni kita kene contact broker la ye untuk buy sell??ke ada terminal gak..hehehe
aku tunggu broker yang ada terminal. calling2 ni leceh...
Reply With Quote
  #8  
Old 25-05-2009, 09:39 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by endingman86 View Post
bro,untuk CPO ader rebat 95% tak..hehehehe
tggu aku jdi broker FCPO dulu
Reply With Quote
  #9  
Old 25-05-2009, 09:40 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sconsult View Post
aku tunggu broker yang ada terminal. calling2 ni leceh...
tau xpe..kalo yg scalp je mau asyik col je..hihihihi...kene kira kos bil lagi

tpi mcm best la..TT details lagi please...
Reply With Quote
  #10  
Old 25-05-2009, 10:29 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,657
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 5
Active Level
Default

aku pon tak pandai sgt lo.. br nk bertatih skit2.. cari2 ilmu..
fcpo ni ada kat msia ja.. kat negara luaq depa tak pgl fcpo kot..

lg satu.. fbr ni baguih.. seblom kita open any postition, fbr ada bgi opinion.. ada stengah opinion dr fbr yg power mmg bule buat duit.. tu kelebihan fbr2 on-call nie..

aku rasa ada ramai otai2/fbr kat cg nie.. harap2 depa timbul utk pg further explaination..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump