Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 27-03-2011, 12:02 AM
Felix23 Felix23 is offline
Active Member

Felix23's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Location: Pasir Puteh
Posts: 1,592
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SiRentap View Post
bagi saya pergerakan harga sehari tak begitu penting sbb saya ni akan pegang saham tuh sampai 3-6 bulan dan mungkin sampai setahun

melainkan klu you nak main kontra atau intraday dalam amount yg besar..masuk hari tuh keluar hari tuh juga. Cara ini kena ada kemahiran yg tinggi kerana biasanya saham2 yg dibeli adalah saham2 spekulatif. Masuk dengan Lot yang besar dgn pergerakan 2-5 sen pon dah memberikan impak yg besar.

saya biasa beli dkt support dan jual dkt resistance, cut loss klu saham jatuh dibawah support dgn jumplah risiko yang telah ditetapkan. ( download charting software dkt page 1 dan berlatih melukis garis2 support dan resistance)...resistance boleh digunakan sebagai target profit.

klu graf cantik menaik saya akan gunakan moving average 30, pegang sahaja saham itu selagi harga saham di atas moving average, keluar bila harga turun melepasi moving average 30.
Cara ini utk memaksiumkan profit, tapi jgn tamak sangat selalu saya kelaur bila profit dah 20%-30% dari modal

Nak tentukan risiko bergantung pada modal anda.
Lagi banyak saham dibeli lagi tinggi risikonya.
Sikit yang dibeli kurang lah risikonya.

Contoh kawalan risiko:
Contoh klu ada modal RM5000
You nak risikokan RM200 sahaja dari modal
katakan you nak beli dkt harga seunit RM1.50 dgn risk 5% atau bersamaan dengan RM0.075, Jadi you kena cut loss dkt RM1.50-RM0.075 = RM1.43

Jadi jumlah saham yang patut anda beli adalah RM200/RM0.075 = 2666 saham.

Jadi jumlah yg patut anda laburkan ialah 2666 saham X RM1.50 = RM3999

Jangan laburkan kesemua RM5000.

pelan2 la baca faham yer sambil minum kopi panas
ooo, gitu rupenye. br la sy ada gmbrn.. membe ade cite ade sorang tu tiap2 hari lepas antar anak g skolah, dia lepak kat papan saham tepi sungai kat KB, beli shm, then tghari sblm lunch dia get out from market.. pastu g amek anak kat skola.. g2 la hari2.. cambest je gitu ye.. dia mesti pki modal besar kan tt
__________________
mendermalah kepada anak-anak yatim
www.yaatimkelantan.com
No. Akaun : 03018010050062
(Bank Islam)
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 27-03-2011, 12:09 AM
harley harley is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2009
Location: BELAKANG BAPAK KO
Posts: 5,279
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

pergh, hebat orang belajar saham nih...
Reply With Quote
  #13  
Old 27-03-2011, 12:20 AM
SiRentap SiRentap is offline
Super Active

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,618
Thanks (Received): 369
Likes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Felix23 View Post
ooo, gitu rupenye. br la sy ada gmbrn.. membe ade cite ade sorang tu tiap2 hari lepas antar anak g skolah, dia lepak kat papan saham tepi sungai kat KB, beli shm, then tghari sblm lunch dia get out from market.. pastu g amek anak kat skola.. g2 la hari2.. cambest je gitu ye.. dia mesti pki modal besar kan tt
huhuh..mmg modal besar la tuh...pengalaman aku pon trade intraday ni modal RM8K-10K dalam 3 hari paling komand dapat pon RM500 ...org yg trade kontra ni berpuluh ribu atau ratus ribu modal..keuntungan beribu2 juga ...tapi klu loss naya gak tuh...baik play safe...beli saham2 kukuh pegang lama sikit tapi risiko tu tetap ada juga la tapi tak banyak

Reply With Quote
  #14  
Old 27-03-2011, 03:49 AM
fitxv fitxv is offline
Active Member

fitxv's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,860
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 25
Active Level
My Mood:
Default

aku berminat gak dgn trade saham nie... aku ada soalan cket..

soalan aku...

1- adakah trade saham nie sama seperti trade forex... dari segi chart dan pemahaman tentang pergerakan price action..

2- klau aku nak trade saham US, UK and saham kat mana2 negara boleh ke... walaupun aku duk kat malaysia... hehehe

3- kalau boleh, ada platform ke yang disediakan?

sebab aku bercita2 nak jadi world class trader... hehehe

aku harap korang jgn gelak dgn cite2 aku nie..


PiEcE!!!!
Reply With Quote
  #15  
Old 27-03-2011, 09:52 AM
teman9277 teman9277 is offline
Regular

teman9277's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2010
Posts: 420
Thanks (Received): 64
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kini saham2 IPO baru nampak lebih menguntungkan seperti mpay, malaysia marine, pchem, bjfood, apft, banelac dan rata2 memberi pulangan 20% - 60% dalam tempuh sebulan dua pelaburan... yang dijangka hebat bilermech dan prestariang akan muncul... uoa ( uoa.com.my )adalah saham property yg besar dan masih sempat untuk rebut peluang ini (boraksaham .blogspot .com)... fenomena begini adalah banyak kaitan dengan era dan tekateki tarikh pilihanraya umum ke 13 yg bakal muncul bila2 masa dalam tempuh 2 tahun mendatang...
__________________
my hp no. 019-2009622
http://seminarjutawansaham.blogspot.com
http://boraksaham.com - membongkar rahsia pelaburan
Reply With Quote
  #16  
Old 27-03-2011, 11:40 AM
SiRentap SiRentap is offline
Super Active

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,618
Thanks (Received): 369
Likes (Received): 8
Active Level
My Mood:
Default

jawapan color merah

fitxv: aku berminat gak dgn trade saham nie... aku ada soalan cket..

soalan aku...

1- adakah trade saham nie sama seperti trade forex... dari segi chart dan pemahaman tentang pergerakan price action..

Boleh guna indikitor2 forex spt MACD,fibonacci etc cuma pergerakan saham bursa malaysia hanya graf menaik sahaja yg boleh wat untung.


2- klau aku nak trade saham US, UK and saham kat mana2 negara boleh ke... walaupun aku duk kat malaysia... hehehe

- sorry bro aku tak trade saham luar negara..tapi memang boleh..cuba bro bertanya dengan brokers yg nak register ada tak access saham2 luar negara, rasanya CIMB investment bank tuh ada. Aku pernah tanya ECMlibra..depa kata ada access saham luar negara.

3- kalau boleh, ada platform ke yang disediakan?

dkt MT4 forex pon ada jugak broker yg offer trade saham ..cuba bro check broker forex EXNESS..mcm pernah terbaca dalam forum ni jugak klu tak silap siap boleh trade saham bursa malaysia


sebab aku bercita2 nak jadi world class trader... hehehe



aku harap korang jgn gelak dgn cite2 aku nie..


PiEcE!!!!

Last edited by SiRentap; 27-03-2011 at 11:42 AM..
Reply With Quote
Thanks abaziz thanked for this post
  #17  
Old 27-03-2011, 11:45 AM
aidiryatim aidiryatim is offline
Legendary Member

aidiryatim's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2006
Location: bioDIEsel B5,LeGoLanD,cIQ,Kota Iskandar
Posts: 14,013
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 0
Blog Entries: 13
Active Level
My Mood:
Default

tumpang belajar di sini
__________________
Saham Wakaf Johor
Reply With Quote
  #18  
Old 27-03-2011, 11:47 AM
abstrike_89 abstrike_89 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Location: malaysia
Posts: 4
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

berguna, ade la info utk ak cket
time kasih
Reply With Quote
  #19  
Old 27-03-2011, 11:52 AM
wan9551 wan9551 is offline
Active Plus

wan9551's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Dec 2007
Location: Pasir Tumboh->Sg.Petani->Batu Pahat->Ampang
Posts: 3,197
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by harley View Post
pergh, hebat orang belajar saham nih...
hebat lg kalo dapat untung besar...
__________________
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh
Reply With Quote
  #20  
Old 27-03-2011, 03:43 PM
aiman27 aiman27 is offline
Active Plus

aiman27's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 4,522
Thanks (Received): 730
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Felix23 View Post
ooo, gitu rupenye. br la sy ada gmbrn.. membe ade cite ade sorang tu tiap2 hari lepas antar anak g skolah, dia lepak kat papan saham tepi sungai kat KB, beli shm, then tghari sblm lunch dia get out from market.. pastu g amek anak kat skola.. g2 la hari2.. cambest je gitu ye.. dia mesti pki modal besar kan tt
sebelah mane papan saham tu? nak juga aku melepak dgnnya leh curi2 ilmu saham ni..hehe
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump