Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Investor Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-04-2018, 10:51 PM
mhj.hafeezz mhj.hafeezz is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2012
Posts: 908
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Active Level
Default Cara menebus/redemption unit amanah tanpa melalui agent

assalam Cgrian semua,

awal tahun haritu unit amanah banyak yang harga berada dipuncak, sy pon nak keluarkan la sebab boleh masuk semula lepas harga jatuh.

nak dijadikan cerita jumpalah agent untuk keluarkan, tapi agent banyak cerita untuk halang saya keluarkan(mungkin dia ada KPI kot jangan banyak sangat jumlah client tebus unit amanah).. duit sendiri kot apasal nak keluarkan susah sangat sampai suruh keluarkan sikit shj yang nak guna, baki biar shj dalam tu..

sy dah fed up malas nak dengar ceramah, sy email la ke cust support unit trust ni, rupanya senang je nak keluarkan, agent je banyak cerita dan buang masa..

jawapan cust support :
"We are happy to assist you on your request. As per our procedure, you are required to complete our Redemption Form for withdrawals. As each form bears a serial number, a softcopy version is unavailable.

You may walk-in into one of our branches nationwide to get the RD form.
Based on your address in our record, below is the address of our nearest branch to your location"

jadi senang je, kalau nak redem/tebus terus pergi mana2 branch unit amanah korang, mintak RD form, isi dan setel.. siap dapat keluarkan semua sekali lagi tanpa perlu dengar ceramah.. straight to the point dekat kaunter tu.

Seminggu lepas tu masuk la jumlah berdasarkan NAV hari sy tebus ke dalam akaun sy..

sekarang tengah nak korek cara beli unit amanah tanpa melalui agent pulak guna website bank.. dapat tak kurangkan charge beberapa % komisyen agent tu,kalau dapat lagi kurang baik guna website je lepas ni.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-04-2018, 12:07 PM
NurussalamAziz NurussalamAziz is offline
Active Member

NurussalamAziz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2011
Posts: 1,682
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 66
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Wa'alaikummussalam..

Apa yang mhj.hafeezz kongsikan memang betul, sebenarnya mudah untuk jual balik unit amanah. Apa yang agen itu buat mungkin ada agenda peribadi.

Berbalik kepada nak trade sendiri, ada platform yang tidak melalui agen iaitu https://www.fundsupermart.com.my/main/home/index.svdo

Dulu saya pernah trade sendiri dengan membeli unit amanah through bank (HSBC Amanah)(bank pun agen juga sebenarnya). Dan saya berjaya dapat profit dari situ (kemungkinan luck sama sebab saya study base pada chart & tak tengok future target serta environment fundamental). Untuk yang berminat nak trade unit amanah tanpa melalui agen, ada beberapa tips & perkara yang harus dititikberatkan:
- kalau boleh ada group unit amanah (trader) yang boleh berkongsi & telus
- kena buat sendiri proses-proses membeli unit saham & isi form ke fund provider yang dipilih
- jangan trade unit amanah macam saham , anda akan rugi.
- buat allocation dengan pecahan seperti saham luar negara, saham small cap, medium cap, large cap. Ini untuk balancekan bila ada yang turun akan dicover dengan yang naik.
- buat pecahan unit amanah jenis ekuiti, balanced @ bon (risk & return)
- kena ada target return
- **ada lagi sebenarnya, nanti jadi karangan lak.

Yup, saya agen unit amanah tapi saya bukan jenis assabiyah (extreme) pada sesuatu fund provider sahaja. Ada modal, saya akan pecahkan portfolio dengan beli fund provider yang lain yang mana provider saya tidak dapat bagi. At the end, itu duit sendiri. Hehe. Kenapa saya tak beli direct dah, sebab saya malas isi borang dah.. hahaha.

Satu persoalan pada diri sendiri, anda tergolong dalam golongan penerima risiko yang mana? Kalau jenis tak berani ada turun naik maka tak sesuai untuk main unit amanah @ saham. Lebih baik letak dalam tabung haji, amanah hartanah bumiputera, syer koperasi @ asb (yg ni ada khilaf). Bak kata pepatah, kalau takutkan ombak.. jangan membina rumah di tepi pantai. hihi
__________________
AIA TAKAFUL LIFE PLANNER
014-333 6369 [wassap,sms or call)
...live with your own risk...


Last edited by NurussalamAziz; 06-04-2018 at 12:09 PM..
Reply With Quote
  #3  
Old 06-04-2018, 12:13 PM
Kbyne Kbyne is offline
Legendary Member

Kbyne's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Location: Setapak,K.L.
Posts: 10,276
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 312
Active Level
My Mood:
Default

Pergi jer kat counter,cakap berapa nak keluar,sebahagian ker semua...
__________________
Daripada Abu Hurairah RA berkata, bahawa Nabi SAW bersabda: “Dunia merupakan penjara bagi orang yang beriman dan syurga bagi orang yang kafir”.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump